3 pomysły na obiad w ogrodzie
Czytaj3 pomysły na obiad w ogrodzie
Na myśl o gotowaniu i jedzeniu ciepłego posiłku w upalny dzień robi Ci się słabo? Jest na to sposób! Uroczysty obiad na świeżym powietrzu może być doskonałą alternatywą dla spędzania czasu w rozgrzanym mieszkaniu. Lunch w ogrodzie może być nie tylko smaczniejszy, ale też stylowo zaaranżowany. Możesz również przygotować specjalny, lekki obiad na upalne dni, który uwzględnia chłodzące, orzeźwiające dania. Jakie naczynia, sztućce i dodatki przygotować na takie rodzinne świętowanie?
Spis treści:
Lekki obiad w upalne dni – dobrze się przygotuj
W upalne dni mniej myślimy o jedzeniu, jednak organizm ma swoje potrzeby, dlatego długotrwała głodówka nie wchodzi w grę. Możesz jednak przygotować lekki obiad na lato, dzięki któremu poczujesz orzeźwienie i przyjemny chłód. Jak się przygotować, żeby stworzyć menu na upalne dni?
- Korzystaj z sezonowych warzyw i owoców. Z ich udziałem możesz ugotować lekki obiad, na który składają się orzeźwiające dania: chłodniki, zupy owocowe, lekkie sałatki.
- Unikaj dań z produktów, na które nie ma sezonu. Zdecydowanie lepiej gotować letnie obiady z tego, co jest dostępne i co – przy okazji – jest zdrowe i zawiera mnóstwo potrzebnych składników mineralnych. Gotuj zatem pełnowartościowe posiłki z sezonowych warzyw, sezonowych owoców, roślin strączkowych, dobrej jakości mięsa.
- Lekkie dania są najczęściej odrobinę mniej sycące, zatem staraj się przygotowywać lekki obiad z dwóch dań. W upalne dni można celebrować go bardziej i zjeść najpierw zupę, by po godzinnej przerwie pozwolić sobie na drugie danie obiadowe.
- Lekki obiad na lato może być pięknie podany. Zaplanuj wcześniej wszystkie dania – jeśli tylko szykujesz jakąś uroczystość, której częścią będzie letni obiad. Sprawdź potem, czy masz w domu wszystkie naczynia i przybory, dzięki którym go ugotujesz.
Uroczysty lekki obiad – co podać?
Planując letni posiłek, po pierwsze warto zastanowić się, jakie potrawy będą pasowały do słonecznej pogody i przynosiły ulgę w upalne dni. Oryginalne menu na uroczysty obiad powinno być nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale również niewymagające spędzenia wielu godzin w kuchni. Potrawy muszą być lekkie, warto więc postawić na sałatki z owoców i warzyw, zupy na zimno, takie jak chłodnik litewski czy zupa owocowa, zimne napoje i desery lodowe.
Ucztowanie w ogrodzie lub na tarasie stwarza fantastyczną okazję do grillowania. Wbrew pozorom jest to bardzo dobry pomysł na uroczysty obiad. Przyrządzone w ten sposób steki, szaszłyki czy warzywa i ryby będą nie tylko pyszne, ale ich przygotowywanie będzie też stanowić dodatkową atrakcję dla wszystkich uczestników spotkania, zarówno dzieci jak i dorosłych. Dobre letnie danie możesz w całości przyrządzić na grillu, łącznie z warzywami, chlebem i mięsem. W upalne dni grill w towarzystwie znajomych to prawdziwa radość!
Gotuj z użyciem roślin strączkowych, lekkie zupy przyrządzaj na bazie kefiru, sosy na bazie warzyw. Pamiętaj, że potrawy z serami na zimno, np. kozim serem, są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Twórz również orzeźwiające dania, np. sałatkę grecką lub sałatkę z surowym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Świetnie smakuje i jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Surowe dania na zimno są doskonałe na upalne dni.
Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne, bezmięsne potrawy z grilla, warto zajrzeć do artykułu pt. „Grill bez mięsa? Potrawy wege z grilla”.
Uroczysty obiad w domu, (z) czym to jeść?
Po wyborze orzeźwiającego menu na upalne dni, czas zastanowić się, co przygotować na świąteczny obiad, aby potrawy prezentowały się wybornie. Kluczową kwestią będzie wybór naczyń i sztućców, których będą używali Twoi bliscy. Przede wszystkim warto zainwestować w zastawę stołową, która będzie jednocześnie uniwersalna i stylowa. Komplet talerzy obiadowych, śniadaniowych i głębokich musi sprawdzać się zarówno przy eleganckich okazjach, jak i mniej zobowiązujących spotkaniach.
Klasyczna biała zastawa z porcelany będzie ozdobą każdego stołu, niezależnie od okazji. Subtelne detale, np. pozłacane brzegi lub delikatne żłobienia dodadzą jej niepowtarzalnego charakteru. Barwne, letnie potrawy będą prezentować się na nich doskonale. Aby nieco urozmaicić taki uroczysty obiad w domu, talerze mogą przybrać nietypowy kształt, np. prostokąta lub liścia.
Jeszcze więcej świeżości wniosą barwne naczynia w kolorach lata. Świeża zieleń, słoneczna żółć lub rozmarzony błękit to doskonały pomysł – pięknie wpiszą się w klimat pikniku w ogrodzie. Na Twoim stole mogą pojawić się nawet radosne, malowane wzory. Doskonała jakość i staranne wykonanie takich talerzy zagwarantują przy tym uroczystą atmosferę.
Równie istotne będą naczynia, w których zaserwujesz letnie, oryginalne menu na uroczysty obiad. Miski, waza, półmiski i salaterki mogą stanowić integralną część zestawu obiadowego, co doda całemu posiłkowi klasy i elegancji. Oddzielne naczynia również powinny pasować do całej kompozycji. Dlatego najlepiej wybrać te klasyczne, np. z przezroczystego szkła. Doskonałą, ekologiczną alternatywą, pasującą do posiłku na świeżym powietrzu będą drewniane miski.
Na stole nie może też zabraknąć sztućców: łyżek, którymi zjesz zupę owocową, czy dobrych noży, którymi pokroisz stek. Opcje do wyboru na uroczysty obiad w domu są dwie. Jeśli bardziej zależy Ci na elegancji, lepiej sprawdzą się noże i widelce wykonane w całości ze stali nierdzewnej. Mogą być one bardzo proste lub ozdobione subtelnymi tłoczeniami czy złoceniami. Do luźniejszych sytuacji pasować będą narzędzia z kolorową rączką wykonaną z tworzywa sztucznego. Wprowadzi to klimat nowoczesnego, radosnego spotkania.
Coś na ochłodę!
Pomysł na uroczysty obiad w ogrodzie bez uwzględnienia zimnych napojów i deserów jest niemożliwy do wyobrażenia. Na stole koniecznie powinna znaleźć się woda z cytryną i kostkami lodu. Można dodać do niej np. liście świeżej mięty, która skutecznie pomoże ugasić pragnienie i zapobiegnie odwodnieniu.
Dodatkowo możesz przygotować dla swoich gości pyszną lemoniadę domowej roboty lub świeżo wyciskany sok. Dzieci ucieszą się ze schłodzonych, owocowych koktajli, a dorosłym możesz zaproponować ich alkoholową wersję albo cydr czy lekkie białe wino.
Do podawania takich pyszności możesz wybrać klasyczne, proste szklanki i kieliszki. Sprawdzony design nigdy nie zawodzi. Jeśli jednak chcesz urozmaicić nieco obiad w ogrodzie, warto poszukać naczyń o oryginalniejszym kształcie.
Na przykład zamiast zwykłego dzbanka możesz postawić na stole specjalny słój z kranikiem albo okrągłą misę z łyżką przeznaczoną do nalewania napojów. Zamiast klasycznych szklanek goście mogą sączyć koktajle z kubków w kształcie słoików lub żarówki. Takie drobiazgi pomogą Ci zbudować pogodną atmosferę. Przyda się też wiaderko do lodu, szczypce, słomki i inne dodatki.
Pyszne desery na chłodno są z pewnością odpowiedzią na to, co przygotować na świąteczny obiad. Lody, galaretka, sałatka owocowa i wiele innych słodkości, niewymagające podgrzewania również powinny być podawane w odpowiedniej oprawie. W zależności od potrawy może oznaczać to szklane salaterki, pucharki, kieliszki koktajlowe lub ozdobne talerzyki. Drewniane lub kolorowe, plastikowe miseczki idealnie sprawdzą się w przypadku dzieci.
Ciasteczka lub owoce mogą stanąć na honorowym miejscu na stole, ułożone w piękną kompozycję na wielopoziomowej etażerce lub tacy. Szklany klosz uchroni przygotowaną przez Ciebie tartę lub ciasto przed owadami, prezentując jednocześnie Twoje arcydzieło gościom. Równie przydatne mogą okazać się drewniane pokrywki na miseczki czy salaterki, którymi będzie można zakryć zostawiony na później deser.
Letnia dekoracja na uroczysty obiad
Uroczysty obiad w ogrodzie powinien być ucztą nie tylko dla kubków smakowych, ale również dla oka. Dekoracja stołowa to przede wszystkim obrus albo bieżnik, podkładki pod talerze i serwetki. Nawet jeśli urządzasz eleganckie przyjęcie, lepiej zrezygnować ze śnieżnobiałego obrusa, który na zewnątrz może zabrudzić się jeszcze szybciej.
Lepszym rozwiązaniem będzie jego równie elegancka wersja ozdobiona delikatnym wzorem, np. w drobne kwiatki, listki lub jasne paski. Aby uniknąć zwiania obrusa ze stołu można użyć niezwykle praktycznych obciążników, przypiętych w każdym rogu tkaniny.
Idealnym materiałem dla podkładek w czasie przyjęcia w ogrodzie będzie wiklina, drewno lub bambus. Podkreślą one bliskość natury i będą wyglądać przy tym niezwykle stylowo. Serwetki również powinny odzwierciedlać charakter takiego posiłku. Mogą być one np. jasnozielone lub żółte albo przyozdobione kolorowymi kwiatami, kaktusami, liśćmi palmy czy innymi motywami roślinnymi. Jeszcze ciekawiej będą wyglądać włożone w designerskie pierścienie do serwetek z metalowymi zwierzętami lub owadami.
Dopełnieniem letniego stołu będą żywe kwiaty w szklanym wazonie, wygodne poduszki na krzesłach ogrodowych, porozstawiane dookoła lampiony czy girlanda z lampkami, która wprowadzi nastrojową atmosferę po zapadnięciu zmroku. Nawet latem wieczory mogą okazać się chłodne. Warto mieć wtedy przygotowane miękkie, ciepłe koce, którymi goście będą mogli się opatulić i cieszyć przyjęciem jeszcze dłużej.
Pomysł na uroczysty obiad w ogrodzie to fantastyczny sposób na cieszenie się urokami lata. Unikniesz w ten sposób domowej duchoty i długiego stania w rozgrzanej kuchni, a Twoi goście będą zachwyceni oryginalnym pomysłem na przyjęcie. Pyszne potrawy, barwna oprawa w dobrym stylu i wyborne towarzystwo to wszystko, czego potrzeba do szczęścia.