5 kroków do idealnej kuchni
Czytaj5 kroków do idealnej kuchni
Idealna kuchnia to spore wyzwanie – to pomieszczenie jest bowiem jednym z trudniejszych do zaaranżowania. Wnętrze musi wyróżniać się wyjątkową funkcjonalnością i wygodą, a przy tym warto, by wyróżniało się wyglądem, który umili czas przygotowywania posiłków. Jak powinna wyglądać idealna kuchnia? Podpowiadamy, jak krok po kroku zaprojektować kuchnię perfekcyjną!
Idealna kuchnia może stać się prawdziwym sercem domu! Dlatego z takim zaangażowaniem wybieramy meble kuchenne, potem sprzęty AGD i RTV w postaci lodówki, piekarnika, czy zlewozmywaka, by w końcu dobrać najpiękniejsze dodatki i uczynić to miejsce prawdziwie własnym i wymarzonym. Projekt kuchni powinien być dokładnie przemyślany, blaty kuchenne mądrze wybrane, a poszczególne sprzęty – od podłogi po sufit – rozmieszczone tak, by praca w kuchni była jak najwygodniejsza. Jak zatem urządzić idealną kuchnię? Oto nasze podpowiedzi!
Spis treści:
Aranżacja kuchni – szereg decyzji i dylematów
Projektowanie kuchni to proces, który może wydawać się trudny i skomplikowany. Wybór odpowiedniego stylu, kolorystyki, mebli, ich ilość oraz rozmieszczenie, a do tego dekoracja do kuchni, oświetlenie czy sprzęt AGD – robi się tego naprawdę sporo. Decyzji, które należy podjąć, jest wiele i mają one niezwykle istotny wpływ na funkcjonalność wnętrza, dlatego też szczególnie ważne jest, by podejść do tego z namysłem i rozwagą. Szafki i szuflady powinny być pojemne, kuchenka umieszczona tak, by zwiększyć wygodę gotującego, a przy tym jeszcze trzeba pomyśleć o miejscu do spożywania przygotowanych posiłków – sporo tego.
Dlatego poznaj proste kroki, które dzielą Cię od stworzenia kuchni idealnej.
KROK 1 – Pomiar metrażu i układu wnętrza
Każdy projekt wnętrza, niezależnie od tego, czy jest to projekt kuchni, jadalni, salonu czy łazienki, powinien być dostosowany do warunków i specyfiki pomieszczenia – dla wyglądu i większego bezpieczeństwa. Stąd też pierwszą i podstawową czynnością, od której powinieneś zacząć aranżację kuchni, jest dokładne zmierzenie jej metrażu, układu i kształtu.
Wbrew pozorom jest to niezwykle istotne – od tego, jak dokładnie zbadasz swoje wnętrze, zależało będzie, na jakie jego wyposażenie będziesz mógł sobie pozwolić oraz czy właściwie odegra ono swoją rolę w kuchni.
Co jednak istotne, zmierz nie tylko wysokość i szerokość ścian, ale także wszystkie otwory i elementy wystające, takie jak parapety, grzejniki, drzwi, rury czy kratki wentylacyjne. Na swoim planie zaznacz także miejsce ulokowania przyłączy, jak woda i prąd, które w każdej kuchni wyglądają nieco inaczej. Wszystkie te informacje nanieś następnie na projekt – w dużej mierze będą one warunkować finalne rozmieszczenie i ustawienie szafek.
KROK 2– Wybór projektu wnętrza
Kolejnym krokiem na etapie urządzania każdej kuchni, często powiązanym z poprzednim punktem, jest wybór między wnętrzem otwartym a zamkniętym. W wielu przypadkach kwestia ta zdeterminowana jest ułożeniem mieszkania – aranżacje kuchni nowoczesnych często zakładają otwarcie jadalni na salon, podczas gdy w starszych budynkach przeważają zwykle kuchnie wygospodarowane w osobnym, wydzielonym pomieszczeniu.
Jeśli jednak nie podoba Ci się rozwiązanie, które masz w swoim mieszkaniu lub chciałbyś je nieco urozmaicić, postaw na wyjście kompromisowe. Przeszkadza Ci całkiem otwarta kuchnia i chciałbyś nieco zasłonić ją przed widokiem gości, zapewniając sobie odrobinę prywatności podczas przygotowywania posiłków? Oddziel ją od reszty pokoju pokaźnym meblem lub ścianką działową. Kuchnię otwartą zachowaj, jeśli lubisz open space. Może ją jednak oddzielać od reszty pomieszczenia wyższy blat lub kuchenna wyspa.
A może przeciwnie – wolisz otworzyć swoje wnętrze i tym samym optycznie powiększyć aranżację małej kuchni i całego mieszkania? Zastąp tradycyjne drzwi modelem przesuwnym – pozwoli Ci on swobodnie dopasować charakter wnętrza do Twoich potrzeb i okoliczności. Jak więc widzisz, możliwości eksperymentowania jest wiele. Warto jednak podjąć tę decyzję na etapie projektowania, aby uniknąć późniejszych problemów z reorganizacją przestrzeni.
KROK 3 – Urządzenie funkcjonalnych stref
Kuchnia to miejsce, w którym wykonuje się wiele różnych czynności. Aby maksymalnie je sobie usprawnić oraz zminimalizować poświęcany im czas i wysiłek, projektując aranżację kuchni, pomyśl o wydzieleniu w niej funkcjonalnych stref. Właściwie urządzone i rozmieszczone, umożliwią Ci swobodne poruszanie się po wnętrzu i wygodny dostęp do wszystkich niezbędnych przedmiotów i akcesoriów. O jakich strefach mowa?
• Strefa zapasów
Tutaj kluczową rolę odgrywa bez wątpienia lodówka oraz wszelkie pojemniki służące do przechowywania podstawowych artykułów spożywczych, takich jak makarony, ryż czy przetwory. Świetnie sprawdzą się tu wszelkie pudełka oraz organizery z przegródkami, pozwalające łatwo i praktycznie posegregować żywność.
• Strefa przechowywania
Ta przestrzeń również służy do przechowywania, ale nie żywności, a wszelkiego rodzaju przedmiotów kuchennych i naczyń – szklanek, talerzy czy sztućców. Jeśli chcesz zwiększyć jej funkcjonalność, urządzając ją pamiętaj o jednej ważnej zasadzie – akcesoria, których używasz najczęściej, ułóż tak, by mieć do nich wygodny i bezpieczny dostęp. Jeśli w Twoich meblach znajdują się szuflady, warto je wykorzystać do przechowywania suchych produktów w szczelnych pojemnikach, zwłaszcza jeśli na blacie nie ma wystarczająco dużo miejsca. Jeśli posiadasz szafki, staraj się układać w nich produkty tak, by mieć do nich dostęp po otwarciu drzwi – nie upychaj ich tam w zbyt dużej ilości. Pomocne może być stosowanie witryn, czyli drzwiczek ze szkłem. Dzięki temu widzisz, co znajduje się w środku. Użycie witryn niesie jednak ze sobą konieczność trzymania w nich porządku.
• Strefa zmywania
To przestrzeń, w której znajduje się zlew lub zlewozmywak, zmywarka i sortowniki na śmieci. Przy kompletowaniu jej wyposażenia, ważne dla Twojej wygody okażą się bez wątpienia czytelnie oznakowane kosze, które ułatwią Ci segregowanie odpadów. Zwróć uwagę na rodzaj podłogi, jaki będzie w kuchni, zwłaszcza w tej strefie. Częsty kontakt z wodą może uszkadzać stopniowo klasyczne panele podłogowe.
• Strefa zmywania
To przestrzeń, w której znajduje się zlew lub zlewozmywak, zmywarka i sortowniki na śmieci. Przy kompletowaniu jej wyposażenia, ważne dla Twojej wygody okażą się bez wątpienia czytelnie oznakowane kosze, które ułatwią Ci segregowanie odpadów.
• Strefa przygotowywania
To jedno z ważniejszych miejsc w kuchni – przestrzeń służąca do przygotowywania posiłków. Co warto w niej umieścić? Pomocne okażą się bez wątpienia deski do krojenia, tace czy zestawy noży, ułatwiające proces produkcji potraw. Jeśli masz miejsce, możesz umieścić tu również pojemniki z przyprawami. Posiłki przygotowuj tak, by mieć wokół siebie największą dostępną część blatu roboczego. Miej to na uwadze, gdy będziesz kompletować swoją kuchnię.
• Strefa gotowania i pieczenia
Przyszła wreszcie pora na serce kuchni – centrum kulinarnych eksperymentów z kuchenką, piekarnikiem czy mikrofalą. Urządzając je, pamiętaj o odpowiednim rozmieszczeniu sprzętów AGD oraz zapewnieniu sobie wygodnego dostępu do garnków i patelni.
KROK 4 – Wyposażenie i umeblowanie
Poznałeś już możliwości przestrzenne swojej kuchni oraz podzieliłeś ją na funkcjonalne strefy? Przyszła więc pora na krok kluczowy – dobór odpowiedniego wyposażenia. Jeśli chodzi o meble kuchenne – aranżacje nowoczesnych wnętrz oferują niezwykle szeroki wachlarz możliwości.
W zależności od potrzeb, możesz wybierać między gotowymi zestawami szafek oraz modelami przygotowanymi na wymiar, dobranymi indywidualnie do potrzeb Twojego wnętrza. Drugie z rozwiązań szczególnie korzystnie sprawdzi się w przypadku aranżacji kuchni w bloku, cechujących się zwykle niewielkim metrażem i problematycznymi wymiarami.
Poza sposobem montażu, kwestią, jaką powinieneś rozważyć przy wyborze mebli jest materiał ich wykonania. Tutaj również możliwości jest wiele. Blaty wykonane z drewna, kamienia, konglomeratu czy laminowane, fronty szafek kuchennych z płyty MDF, płyty wiórowej, szkła – jak sam widzisz, możliwości jest mnóstwo.
Jeśli chodzi o szafki, zwróć również uwagę na mechanizm ich otwierania oraz zagospodarowanie wnętrza. W aranżacjach kuchni nowoczesnych często spotykanym rozwiązaniem są modele wyposażone w systemy cargo, umożliwiające wygodne przechowywanie przedmiotów oraz praktyczne wykorzystanie wąskich przestrzeni między meblami. Ciekawą alternatywą dla nich mogą być specjalne wkłady do szafek – organizery.
Zaplanowałeś już wszystkie kwestie dotyczące aranżacji swojego wnętrza? Pozostało jedynie sporządzić projekt, wykonać go – i wystrój wnętrza kuchni gotowy!
Jeśli chcesz poznać ciekawe inspiracje dotyczące stylu dekoracji do jadalni, koniecznie zapoznaj się z tekstami: „Kuchnia w stylu angielskim” oraz „Czarno-biała kuchnia, czyli domowa sztuka kontrastów” .
KROK 5 – stwórz profesjonalny projekt
Zbierz w całość wszystkie swoje przemyślenia, pomiary, notatki i rozpocznij planowanie. Możesz zrobić to samodzielnie, ale w każdej chwili możesz też skorzystać z pomocy doświadczonych projektantów Black Red White. Jeśli w głowie wciąż masz mnóstwo nowych pytań i nie wiesz jakie rozwiązania wybrać warto skonfrontować je z osobą, która zawodowo zajmuje się projektowaniem kuchni. W studiach kuchni Black Red White do dyspozycji klientów są profesjonalni doradcy i projektanci, którzy pomogą w sfinalizowaniu projektu kuchennego wnętrza, wyborze detali, wyposażenia wewnętrznego i ostatecznym zamówieniu mebli. W każdej chwili możesz też zamówić profesjonalny montaż swojej kuchni.