5 sposobów na umilenie sobie wspólnych posiłków
Czytaj5 sposobów na umilenie sobie wspólnych posiłków
82% Polaków deklaruje, że wspólne spożywanie posiłków jest dla nich bardzo ważne. Nic dziwnego – spotkania przy stole to rodzaj rodzinnego rytuału, który integruje członków rodziny. To także impuls do rozmowy, okazywania sobie zainteresowania i wsparcia. Jak więc sprawić, by wspólne posiłki były jeszcze przyjemniejsze? Przekonaj się, że dekoracja stołu ma znaczenie i sprawdź proste sposoby na umilenie posiłków.
Spotkania przy stole dziś są szczególnie ważne. Często tempo życia jest na tyle szybkie, że to właśnie rodzinne posiłki stają się najlepszą, o ile nie jedyną, okazją do wyciszenia się i spokojnej rozmowy. Co więcej – wspólne biesiadowanie sprawia, że jesteśmy zdrowsi – jemy wolniej i zwracamy większą uwagę na jakość potraw, więc to szansa na dobry, zbilansowany posiłek.
Taka chwila zasługuje więc na specjalną oprawę. Dekoracja stołu, estetyczny sposób podania posiłków, a nawet detale – takie jak kolor nakryć czy materiał, z którego wykonane są akcesoria do serwowania posiłków – to wszystko wpływa na nasze odczucia i nastrój podczas jedzenia. Przedstawiamy 5 sposobów na to, jak nadać każdemu posiłkowi bardziej uroczystego charakteru.
Spis treści:
Dekoracja stołu, która cieszy oko
Podstawą dekoracji stołu powinien stać się obrus z dobrej jakości tkaniny. Miłośnicy klasyki wybiorą zapewne tradycyjny, biały materiał lub lniany obrus w róże. Do nowoczesnych aranżacji pasować będzie natomiast dekoracja w kratkę lub obrus w wyrazistym kolorze – czerwonym, pomarańczowym czy fioletowym. Można również, zamiast obrusu, wybrać bieżnik, dzięki któremu ochronisz blat stołu, a jednocześnie nie zakryjesz go w całości. Nadasz tym samym aranżacji więcej lekkości i podkreślisz mniej formalny charakter posiłku. Stylowy obrus sprawi, że efektowne nakrywanie do stołu będzie jeszcze prostsze – masz już bowiem “tło” dla każdego nakrycia. Ponadto obrus lub bieżnik ociepla optycznie dekorację stołu, a więc i posiłku. Jedzenie w takiej oprawie będzie większą przyjemnością i będzie lepiej smakować!
Nakrycie stołu – wybierz elegancką zastawę
Posiłek podany w estetyczny sposób stanie się jeszcze przyjemniejszym doznaniem. Nie od dziś wiadomo przecież, że bodźce wzrokowe mają wpływ na nasz smak. Śniadanie przygotowane w taki sposób nie tylko da energię na cały dzień, ale również pozytywnie wpłynie na humor i nastawienie w jego trakcie. Przygotowane posiłki wyeksponuj więc na półmiskach, a przed każdym członkiem rodziny połóż porcelanowe talerze i sztućce z dobrej jakości stali nierdzewnej. Ekskluzywne akcesoria kuchenne sprawią, że nawet najprostszy posiłek będzie smakował niczym w znakomitej restauracji!
Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu sztućców:
- widelec powinien znajdować się po lewej stronie talerza,
- nóż połóż po prawej stronie, ostrzem skierowanym do naczynia,
- miejsce łyżki znajduje się na prawo od noża,
- łyżeczki i widelczyki deserowe ułóż nad talerzem.
Zadbaj o to, by wszystkie naczynia należały do jednego zestawu, w innym przypadku dekoracja stołu może okazać się chaotyczna stylistycznie. Warto skusić się na zakup całego kompletu zastawy stołowej – przyda się w wielu, nie tylko oficjalnych sytuacjach, i wyeliminuje problem niepasujących do siebie talerzyków, misek i filiżanek. Wyjątek stanowi zamierzone zróżnicowanie naczyń, np. w ramach rustykalnej dekoracji. Jednak wówczas wszystkie części zastawy reprezentują ten sam styl i są do siebie podobne. Tylko tak można uznać, że to części danej całości, a nie przypadkowo zebrane naczynia.
Zrezygnuj z plastikowych opakowań do jedzenia i gotowania
W obecnych czasach coraz więcej osób rezygnuje z nadmiaru plastiku w swoim otoczeniu i zamienia go na bardziej przyjazne dla zdrowia i środowiska tworzywa. Kuchnia, w której zazwyczaj posiadamy wiele plastikowych przedmiotów, jest doskonałym „polem walki” ze sztucznymi tworzywami.
Zarówno ozdoby na stół, jak i elementy nakrycia stołu oraz akcesoria do serwowania jedzenia, warto zamienić na bardziej ekologiczne: bambusowe, rattanowe, drewniane czy szklane. Będą one nie tylko o wiele bardziej stylowe i „cieszące oko”, ale także znacznie trwalsze i ponadczasowe. Drewno, bambus i szkło sprawdzą się w każdej kuchni i jadalni – zarówno klasycznej, jak i nowoczesnej. Większość przedmiotów z tych materiałów nie traci na uroku z biegiem lat.
Zamiast ustawiać na stole kartoniki z sokami czy butelki z wodą – przelej napoje do szklanych dzbanków lub stylowych karafek. Jeśli natomiast podajesz masło, przełóż je do ceramicznej maselniczki. Będzie to wyglądać bardziej elegancko i estetycznie niż kolorowe fabryczne opakowania. Plastikowe tace czy koszyczki na sztućce zamień na te z bambusa lub rattanu. Twoja dekoracja stołu nabierze nowoczesnego charakteru w stylu eko!
Warto również urozmaicić posiłek odpowiednio dobranym winem, które podkreśli smak potraw i sprawi, że spotkanie upłynie w jeszcze przyjemniejszej atmosferze. Podaj je w ozdobnej karafce i w towarzystwie odpowiednio dopasowanych kieliszków. Pamiętaj, do wina białego przeznaczone są smukłe kieliszki na wysokiej nóżce, do wina czerwonego – kieliszki niższe i szersze.
Serwetki: praktyczne ozdoby na stół
Ozdoby na stół mogą mieć bardzo użyteczny charakter! Serwetki są nie tylko bardzo praktycznym uzupełnieniem aranżacji, ale również prawdziwą dekoracją stołu i wygodą podczas posiłku.
Nie kładź ich pod sztućcami, ale umieść po lewej stronie nakrycia. Możesz je złożyć na skos, zwinąć w rulon lub wykazać się kreatywnością i ułożyć je w kształt tulipana. Ciekawie wyglądają również serwetki ozdobione specjalnym pierścieniem, który zapobiega rozwijaniu się materiału.
Ułatw sobie przygotowywanie i serwowanie posiłków
Podawanie dań i nakrywanie do stołu bez wątpienia uprości praktyczna taca – dzięki niej nie będzie już konieczne przenoszenie pojedynczo każdego talerza. Taca stanie się również interesującym dopełnieniem zastawy stołowej – szczególnie gdy wykonana będzie ze stali nierdzewnej.
Bardzo dobrym rozwiązaniem okaże się również taca z pokrywą, dzięki której przygotowane wcześniej potrawy na dłużej zachowają świeżość i pożądany smak. Z kolei taca obrotowa sprawdzi się zwłaszcza podczas przyjęć: możesz ustawić na niej większy półmisek z różnymi rodzajami ciast lub mięs.
Podanie dania to jednak nie wszystko. Potrawa powinna być również starannie przygotowana – sprawdź więc również nasze porady o przyrządzaniu posiłków.
Ważne są oczywiście nie tylko sposoby podania czy dekoracje stołu, ale przede wszystkim to, co jemy! Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowym i pysznym? Koniecznie zajrzyj do naszego artykułu pt. „Lekkie przekąski na koniec lata – sprawdzone przepisy”!