6 akcesoriów, których nie znasz, ale powinieneś mieć je w swojej kuchni
Czytaj6 akcesoriów, których nie znasz, ale powinieneś mieć je w swojej kuchni
Podstawka na chochlę, maszynka do warzywnego makaronu, kuchenny kompostownik, a może zgniatarka do butelek? Oto 9 ciekawych pomysłów na przydatne akcesoria dla kucharza-amatora i profesjonalisty.
Gubisz się w dziale kuchennym każdego sklepu, czy to online czy stacjonarnego? Czujesz się jak w muzeum i podchodzisz do nich jak do eksponatów, czyli z rezerwą? Kilka z nich możesz poznać, wykorzystywać w praktyce i docenić je za ich funkcjonalność.
Spis treści:
Podstawka na chochlę
Zupa to niekwestionowana królowa kuchni polskiej. Zdarza się, że próbując jej, odkładasz chochlę do zlewozmywaka lub w inne przypadkowe miejsce? Jeśli zależy Ci na zachowaniu porządku i czystości w kuchni i denerwują Cię plamy po zupie na stole, w zlewie lub na podłodze, podstawka na chochlę ułatwi Ci utrzymanie czystości. Ma ona specjalny haczyk, na którym stabilnie oprzesz łyżkę wazową.
Zgniatarka do butelek
Większość butelek plastikowych jest obecnie wykonywana z materiału o nazwie PET, czyli tworzywa sztucznego, którego pełna nazwa to politereftalan etylenu. Butelki PET można bez przeszkód poddać recyklingowi. Zakłady, które się tym zajmują, przetwarzają je na płatki, a następnie regranulat, z którego ponownie korzysta się przy produkcji plastiku.
Zgniatarka do butelek w domu pozwoli Ci jednak przede wszystkim zaoszczędzić miejsce potrzebne do składowania śmieci – czy to w pojemniku na plastik czy zwykłej siatce. Jak więc widzisz, to nie tylko proekologiczny, ale też bardzo praktyczny gadżet.
Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem
Proste pomysły często są najlepsze. Jeśli istnieją dzbanki i kociołki z podgrzewaczem, dlaczego nie potraktować w ten sposób naczyń żaroodpornych? Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem ma dwa lub więcej miejsc na tzw. Tealighty, które umieszcza się pod dnem wazy czy innego naczynia. Dzięki temu łatwo utrzymać właściwą temperaturę dania podczas posiłku i uniknąć jego wystygnięcia. To szczególnie ważne, kiedy organizujesz dużą imprezę czy rodzinną Wigilię, a potraw do spróbowania jest naprawdę wiele.
To przydatne akcesorium sprawi, że nie będziesz musiał podgrzewać dań po kilka razy, ponieważ nawet po kilku godzinach będą one wciąż ciepłe. Jest tylko jeden warunek – pilnuj, by pod naczyniem cały czas paliły się świeczki.
Listwa magnetyczna do noży
Zamiast grzebać po szufladach w poszukiwaniu noża, sprawdź rozwiązanie, które może wydawać się oczywiste. Listwa magnetyczna na noże przyciągnie nawet najcieńsze, a także najszersze ostrze. Miej noże do krojenia zawsze pod ręką.
Foremki do jajek sadzonych
Chcesz zaskoczyć domowników? Spróbuj zrobić sadzone w formie Lorda Vadera, romantycznych kwiatów lub trupiej czaszki. Wszystko dzięki foremkom do jajek sadzonych. Dzięki nim białko i żółtko nie wypłyną na całą patelnię. Ciekawe kształty z pewnością zachwycą najmłodszych domowników i gości, którzy pojawią się w Twoim mieszkaniu w porze śniadaniowej lub obiadowej.
Temperówka do warzyw
Makaron z batata lub cukinii to hit ostatnich paru lat. Zastąp pszenicę durum warzywami, a poczujesz zdecydowaną różnicę – jeśli jesteś np. uczulony na gluten lub przebywasz na diecie. Z temperówki korzysta się tak jak ze strugaczki w podstawówce. Nasadzamy ogórka lub inne warzywo na temperówkę i kręcimy korbką. Makaron gotowy! Dziecinnie proste, prawda?