Przejdź do sklepu brw.pl

Deska do krojenia: jaka jest najlepsza?

Czytaj
18.03.2020

Deska do krojenia: jaka jest najlepsza?

Jaką deskę do krojenia najlepiej wybrać? Tradycyjną drewnianą czy nowoczesną z kamienia? Musisz wiedzieć, że różne deski mają zarówno zalety, jak i wady. Zatem jakie cechy powinna mieć idealna deska do krojenia? Przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie plusów i minusów każdej z nich!

Z tego artykułu dowiesz się między innymi:

  • jaką deskę do krojenia wybrać,
  • jaka deska do krojenia będzie najlepsza,
  • czy najlepsze deski do krojenia są uniwersalne.

Deska do krojenia niejedno ma imię – rodzaje desek kuchennych

Deski do krojenia mogą być wykonane z wielu różnych materiałów, spotkamy je w sklepach w wielu różnych rozmiarach. Warto wiedzieć, jakie są najpopularniejsze deski do krojenia, dzięki czemu podczas zakupów wybór będzie o wiele prostszy. Do mięsa, do serów, do krojenia kromek świeżego chleba – jaką deskę wybrać?

  • Deski drewniane – eleganckie, często dość masywne, pasujące do wielu stylów kuchennych. Wygodne w użytkowaniu, choć niepozbawione wad. Deski drewniane są niewątpliwie jednymi z najbardziej popularnych.
  • Deski szklane – mogą mieć niezwykłe wzory i trzeba przyznać, że są wspaniałym elementem dekoracyjnym pomieszczenia. Szklana deska może przydać się również jako podstawa na przystawki. Deski szklane bardzo łatwo utrzymać w czystości. Deska szklana powinna być wykonana z dobrej jakości szkła hartowanego, by jej użytkowanie było bezpieczne.
  • Deska bambusowa. Deska do krojenia wykonana z bambusa jest bardzo wygodna w użytkowaniu, odrobinę bardziej elastyczna, niż drewno. Dzięki gładszej powierzchni deski łatwo ją wyczyścić.

Drewniane deska do krojenia – ukłon w stronę tradycji

Bez wątpienia najbardziej popularne są deski do krojenia wykonane z drewna. Są wygodne w użytkowaniu, trwałe i łatwo dostępne. Do tego ich nowoczesny design sprawia, że pięknie się prezentują. Naturalny materiał sprawia także, że drewniane deski do krojenia wykazują właściwości do zasklepiania drobnych nacięć oraz posiadają właściwości bakteriobójcze, jednak musisz pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji. Ponadto, w przeciwieństwie do desek szklanych czy kamiennych, nie tępią noży.

MANGO – DESKA DO KROJENIA I SERWOWANIA

 

Porada Mistrza Black: Jak pielęgnować drewniane deski do krojenia? Po każdym użyciu, zwłaszcza jeżeli używasz jej do przygotowywania mokrych produktów np. mięsa – deskę umyj pod bieżącą wodą (nigdy w zmywarce) i dokładnie wytrzyj do sucha ściereczką. Inaczej drewno będzie wchłaniać wodę, co w połączeniu z resztkami jedzenia staje się pożywką dla bakterii. Warto również co jakiś czas dezynfekować swoją drewnianą deskę do krojenia. Robi się to za pomocą soli – posyp nią wierzch deski i pozostaw na noc. Sól likwiduje zapachy, nieco rozjaśnia i osusza drewno.

Wiele zależy też od tego, z jakiego drewna deska została wykonana. Najczęściej robi się je z dębu, akacji, jesionu, gruszy, cisu lub buka. Pamiętaj jednak, że im twardsza deska, tym lepsza. Te ostatnie powinny być wykonane z hebanu lub kokosa.  Drewniane deski do krojenia idealnie nadają się jako podkładka pod nagrzane garnki lub pod wyjmowaną z piekarnika blachę oraz do krojenia pieczywa. Mięso i ryby lepiej krój na deskach z innego materiału.

Deski drewniane – są też minusy

Jedną z wad drewnianych desek do krojenia jest ich tendencja do wchłaniania wody i zapachów oraz odbarwiania się (pamiętaj, aby przed pierwszym użyciem zaimpregnować deskę np. za pomocą oleju jadalnego).

Drewniane deski do krojenia dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Mogą być grube i duże lub małe i poręczne. Do wyboru masz również te o owalnym kształcie, prostokątne, okrągłe lub fantazyjnie wycięte. Niektóre modele wyposażone są w ostrzałkę do noży, która znajduje się wewnątrz uchwytu lub pokrywkę – to najlepszy sposób na przechowywanie pieczywa, ciast i innych deserów.

TACA DESKA Z POKRYWĄ

DESKA DO KROJENIA

 

Deska do krojenia bambusowa – to warto o niej wiedzieć

Często mylona jest z deską drewnianą. Musisz jednak pamiętać, że deski bambusowe wykonane są  z mocno sprasowanej trawy, która ułożona jest w poprzek, dzięki czemu podczas jej produkcji nie używa się klejów. Deski do krojenia wykonane z bambusa, są twardsze nawet od desek z drewna bukowego. Nie nasiąkają wodą, nie musisz ich więc impregnować przed pierwszy użyciem i szybką wysychają. Nie myj jej nigdy w zmywarce – kontakt z większą ilością wody może osłabić strukturę bambusa.

DESKA DO SERWOWANIA Tao Bambus

 

Bambusowa deska do krojenia jest również przyjazna dla środowiska – zbiory bambusa mogą być powtarzane znacznie częściej niż zbiory drewna.

Tego typu deski dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Niektóre posiadają również wygodne uchwyty, a inne przeznaczone są do serwowania przekąsek.

PRAKTYCZNA DESKA DO KROJENIA I SERWOWANIA

 

Wady i zalety desek plastikowych do krojenia

Zaraz po deskach drewnianych, najczęściej kupowane są te wykonane z tworzywa sztucznego. O ich popularności na pewno zadecydował fakt, że są dość tanie i łatwo dostępne, do tego są lekkie i występują w różnych wariantach kolorystycznych. Deski plastikowe również mogą być bardzo wygodne w użytkowaniu.

DESKA DO KROJENIA

GRANITE DESKA DO KROJENIA

 

Wbrew pozorom wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Są również odporne na szorowanie i silne detergenty. Niektóre można myć w zmywarkach. Ważne jest również to, że plastikowe deski do krojenia nie tępią noży i można do nich używać również noży ceramicznych.

Jedną z największych wad plastikowych desek do krojenia jest fakt, że po pewnym czasie użytkowania nie prezentują się zbyt estetycznie. Ponadto, o ile z początku tworzywo sztuczne nie chłonie zapachów, w miarę użytkowania i pojawiających się zarysowań, zaczynają wchłaniać intensywne zapachy. Plastik łatwo się również zabarwia.

 

Deska do krojenia kamienna – marmurowa i granitowa

Deski wykonane z kamienia to gorący wnętrzarski hit ostatnich lat. Dostępna są w ciemniejszych lub jaśniejszych odcieniach.  Możesz na nich przygotowywać posiłki oraz w elegancki sposób serwować np. przekąski podczas wieczornego spotkania ze znajomymi.

Ten typ materiału jest bardzo higieniczny – odporny na bakterie i pleśń. Deski wykonane z kamienia bardzo łatwo utrzymuje się w czystości. Nie chłoną wody i zapachów. Dużą zaletą jest również ich odporność na odbarwianie i zarysowania. Musisz jednak pamiętać, że kamień jest dość ciężkim materiałem, co może być uciążliwe podczas przenoszenia deski. Ponadto – tępi noże. Podczas krojenia twardych produktów, nóż może się ślizgać po desce.

 

Ceramiczna deska do krojenia

Deski kuchenne wykonane z ceramiki na pewno zachwycą Cię niebanalnymi wzorami. Dzięki jakości wykonania, staną się ozdobą każdej kuchni. Ceramiczna deska do krojenia nie chłonie wilgoci i zapachów. Ponadto jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Spokojnie możesz myć ją w zmywarce i stosować detergenty. Jest jednak dość ciężka i może się potłuc. Śliski materiał wymaga ostrożności w czasie krojenia i podobnie, jak deski szklane i te wykonane z kamienia – może tępić noże.

 

Deska do krojenia szklana

Szklane deski do krojenia zyskały na popularności dopiero w ostatnich latach. Ich ogromną zaletą jest przede wszystkim odporność na bakterie oraz fakt, że nie chłoną wilgoci. Łatwo ją utrzymać w czystości i spokojnie można myć w zmywarce – szklana powierzchnia odporna jest bowiem na działanie nawet najsilniejszych detergentów. Ponadto szkło nie chłonie zapachów, dlatego deska szklana jest idealna do krojenia cebuli, mięs oraz ryb.

FRESH FOOD SZKLANA DESKA DO KROJENIA – MIX WZORÓW

SIRO SZKLANA DESKA DO KROJENIA WZÓR DREWNO

 

Szklane deski do krojenia oprócz funkcji praktycznej, pełnią również funkcje estetyczną. Dzięki dostępności rozmaitych wzorów i kolorów, są świetną kuchenną dekoracją.

Warto jednak podkreślić, że twardy materiał będzie tępić noże, zwłaszcza noże ceramiczne podczas pracy w kuchni, mogą ulec stłuczeniu i wyszczerbieniu. Śliski materiał będzie wymagał od Ciebie także ostrożności podczas pracy.

Podsumowanie: jaka deska do krojenia?

Deska do krojenia – jaka najlepsza będzie do codziennego użytku? Mamy nadzieję, że odpowiedź na to pytanie udało Ci się znaleźć w powyższych akapitach. Każda deska do krojenia ma trochę innych charakter. Deski drewniane mogą kojarzyć się z uniwersalnym, klasycznym stylem. Z kolei deska do krojenia z tworzywa sztucznego to coś, co znajdziemy raczej w nowoczesnych domach. Drewniana deska do krojenia wykonana z odpowiedniego materiału (np. deska bambusowa) może służyć nie tylko do krojenia pieczywa, ale również np. do serwowania przekąsek podczas przyjęcia (np. bambusowa deska w okrągłym kształcie idealnie nadaje się do serwowania serów).

Deski drewniane, deski szklane, plastikowe deski – dla każdego coś miłego

Wciąż zastanawiasz się jaką deskę wybrać? Najpopularniejsze deski granitowe pasują do nowoczesnych aranżacji wnętrz i eleganckich pomieszczeń. Deski plastikowe będą skuteczne podczas krojenia owoców i warzyw, ponieważ aromatyczne soki nie pozostaną na powierzchni deski, a tym deska kuchenna będzie bezwonna. Podobnie zachowa się deska ceramiczna lub granitowa deska, które dodatkowo są wyjątkowo odporne na uszkodzenia.

Jeśli masz mało miejsca w kuchni na przechowywanie sprzętów, a potrzebujesz dużej deski z drewna bambusowego możesz zainwestować w model składany. Składana deska to ergonomiczne rozwiązanie i jeden z coraz bardziej popularnych rodzajów desek. Wybierając deski do krojenia mięsa lub krojenia chleba, pamiętaj, że niektóre modele tępią noże.

Wśród desek drewnianych raczej niespotykane są kolorowe deski, ale popularne stają się deski wyposażone w specjalny uchwyt, dzięki któremu łatwiej deskę przytrzymać lub posiadające specjalne rowki, do których skapuje płyn i nie brudzi blatu stołu. Jeśli nie wiesz jaką deskę do krojenia wybrać, to zdecyduj się na komplet desek kuchennych, którymi będziesz mógł żonglować w zależności od okazji.

Jeśli wiesz już, jaką deskę do krojenia chcesz kupić – zapraszamy na zakupy w BRW!

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 1 / 5. Liczba głosów: 1