Jak przyrządzić mięso na grilla? Sprawdzone przepisy
CzytajJak przyrządzić mięso na grilla? Sprawdzone przepisy
Czy może być coś przyjemniejszego niż rodzinne grillowanie na tarasie lub w ogrodzie? Wspólnie spędzony czas umilą wyśmienite potrawy z rusztu. Pamiętaj, że nie musisz ograniczać się jedynie do kiełbasek. Zastanawiasz się, jakie mięso na grilla wykorzystać i ja je przyrządzić? Wykorzystaj nasze przepisy na grilla, a przygotujesz posiłek, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Z tego artykułu dowiesz się między innymi:
- jak przygotować mięso na grilla,
- jak zamarynować mięso,
- czy potrawy z grilla można przygotować z mięsa mielonego.
Spis treści:
- Jak przygotować mięso na grilla – wstęp
- Jakie mięso najlepiej nadaje się na grilla? Jaki rodzaj mięsa jest najpopularniejszy?
- Co dodać do marynaty, aby mięso było soczyste?
- Grillowane skrzydełka z kurczaka w miodowej glazurze
- Przepisy na kolację z grilla: dietetyczne burgery
- Sprawdzone przepisy na grilla: karkówka w paprykowej marynacie – dowiedz się jak dobrze zamarynować mięso
- Przepis na grill weekendowy: żeberka w amerykańskim stylu, czyli marynowanie mięsa
- W jaki sposób przygotowywać szaszłyki na grilla?
- Jakie dodatki podać do mięsa mielonego z grilla?
- Mięso na grilla: przepisy, inspiracje, przydatne wskazówki – podsumowanie
Jak przygotować mięso na grilla – wstęp
Potrawy z grilla wcale nie muszą być nudne ani pracochłonne. Wystarczy kilka składników, aby przygotować soczyste mięso, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. W dodatku grillowanie mięsa to zwyczajnie ogromna przyjemność. Zapraszamy do wspólnego grillowania! Przedstawiamy propozycje z wykorzystaniem różnego rodzaju mięsa. Przetestuj nasze przepisy na kolacje i obiady z rusztu. Gwarantujemy, że przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim.
Jakie mięso najlepiej nadaje się na grilla? Jaki rodzaj mięsa jest najpopularniejszy?
Grillowanie to wyjątkowo prosty i smaczny sposób na przygotowanie mięsa i właśnie dlatego metoda ta zyskała tak dużą popularność. Wertując przepisy na grilla z pewnością szybko zauważysz, iż bardzo często przewija się w nich drób, wieprzowina oraz wołowina.
Jeśli sięgasz po chude mięso, takie jak pierś lub polędwica, pamiętaj że powinno się je piec bardzo krótko, gdyż w przeciwnym razie stanie się suche i twarde. Doskonałym wyborem będą kawałki delikatnie poprzerastane tłuszczem, który wytopi się w trakcie pieczenia, dodatkowo nawilżając mięso.
Do grillowania nadaje się niemal każdy rodzaj mięsa, warto jednak pamiętać, iż od tej reguły jest kilka wyjątków. Raczej nie zaleca się grillowania dziczyzny i cielęciny, gdyż jest to delikatne mięso, które wymaga specyficznej obróbki. Na ruszt nie powinno się również wrzucać peklowanych wędlin oraz produktów wysoko przetworzonych, takich jak chociażby parówki. Kluczowe jest również wcześniejsze marynowanie mięsa, ponieważ to ono w dużej mierze będzie decydować o smaku wybranej potrawy.
Co dodać do marynaty, aby mięso było soczyste?
Marynata wstępnie przygotowuje mięso przed gotowaniem, aromatyzując je, zmiękczając oraz czyniąc je delikatniejszym. Jednak, aby tak się stało, w jej składzie muszą znaleźć się składniki, które wspierają i przyspieszają te procesy. W tym wypadku idealnie sprawdzą się produkty kwaśne, gdyż za ich sprawą mięso staje się kruche i soczyste.
Przygotowując marynaty do mięs na grill weekendowy, warto sięgnąć po soki z różnego rodzaju cytrusów. Najpopularniejsze są cytrynowy i pomarańczowy, ale równie ciekawe efekty osiągniesz wykorzystując limonkę, grejpfruty lub mandarynki.
Dobrym pomysłem będzie również dodanie do marynaty octu, przecieru pomidorowego, zmiksowanego kiwi lub ananasa. Aby przygotować marynatę do drobiu, warto wykorzystać kefir, jogurt naturalny lub maślankę, gdyż produkty te nie stłumią ich delikatnego smaku.
Jeśli nie lubisz samodzielnie tworzyć marynat, możesz skorzystać z gotowych mieszanek, dzięki którym proces przygotowania mięsa znacznie się skróci.
Grillowane skrzydełka z kurczaka w miodowej glazurze
Chcąc przygotować drób z grilla zwykle wybieramy piersi lub podudzia, zapominając zupełnie o skrzydełkach. Tymczasem okazuje się, że kryje się w nich wyjątkowo smaczne i delikatne mięso, które będzie idealną przekąską w czasie spotkań w gronie najbliższych.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
Marynata:
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty przełóż do dużego worka strunowego, pamiętając aby ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Postaraj się wszystko wymieszać, tak aby składniki połączyły się ze sobą. Następnie do worka dodaj skrzydełka, zamknij go i obracaj nim przez kilka minut, aby marynata dobrze obtoczyła każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane skrzydełka wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 30 minut, do momentu aż będą złociste z obu stron. W trakcie pieczenia smaruj je pozostałą marynatą, tak aby na ich powierzchni powstała lekka glazura.
Przepisy na kolację z grilla: dietetyczne burgery
Kto powiedział, że dania z grilla muszą być tłuste i kaloryczne? Wbrew obiegowej opinii, jest to jeden z najzdrowszych sposobów na przygotowanie mięsa, gdyż nie wymaga dodawania tłuszczu. Burgery z poniższego przepisu zasmakują zarówno tym, którzy skrupulatnie liczą kalorie, jak i tym którzy nie przejmują się dietą. Jeśli interesują Cię lekkie przepisy na kolację z grilla, ten sprawdzi się idealnie.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 80 g pistacji
- 2 ząbki czosnku
- 80 g sera cheddar
- Pół pęczka szczypiorku
- 1 łyżka mąki
- 8 plastrów prosciutto
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- 4 bułki żytnie
- Sos ziołowy
- Roszponka
- Pomidor
- Czerwona cebula
Wykonanie:
Pierś z kurczaka zmiel przy pomocy maszynki do mięsa lub robota kuchennego. Dodaj do niej uprażone na suchej patelni i posiekane pistacje, starty na drobnych oczkach ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany szczypiorek oraz mąkę. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka możesz dodać do niej jeszcze jedną łyżkę mąki.
Uformuj 4 niezbyt grube kotlety, a następnie każdy z nich owiń dwoma plastrami szynki dojrzewającej. Grilluj około 10 minut z każdej strony do momentu uzyskania złocistego koloru. Przed podaniem upewnij się, że kotlety są całkowicie upieczone.
Każdą z bułek przekrój na pół, a obie części posmaruj sosem ziołowym. Do środka każdej z nich włóż roszponkę, plaster pomidora, kotlet oraz poł plasterka czerwonej cebuli. Podawaj natychmiast.
Sprawdzone przepisy na grilla: karkówka w paprykowej marynacie – dowiedz się jak dobrze zamarynować mięso
W naszym kraju karkówka jest bezsprzecznie królową grillów. Popularnością może ustępować jedynie kiełbasie, jednak przygotowanie tej pierwszej wymaga od kucharza znacznie więcej wprawy i finezji.
Przepisy na grilla – a właściwie ich autorzy – zalecają, aby wybierać karkówkę, która ma nieco tłuszczu, gdyż dzięki niemu mięso będzie bardziej soczyste. Warto też zarezerwować sporo czasu na marynowanie, ponieważ ten proces czyni ją bardziej delikatną i aromatyczną.
Składniki:
- 6 plastrów karkówki
Marynata:
- Łyżka słodkiej papryki
- Łyżeczka chilli w płatkach
- Łyżeczka wędzonej papryki
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 łyżka ostrej musztardy
- Pół łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, aby utworzyły gęstą pastę. Dokładnie obtocz w niej karkówkę, a następnie wstaw mięso do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed rozpoczęciem grillowania zdejmij z karkówki nadmiar marynaty. Ułóż ją na tackach i grilluj do zrumienienia z obu stron.
Przepis na grill weekendowy: żeberka w amerykańskim stylu, czyli marynowanie mięsa
Dla mieszkańców Stanów Zjednoczonych grill jest prawdziwą świętością. Przepisy na marynaty do mięsa są chlubą tamtejszych kucharzy, a ich szczegółowe receptury stanowią pilnie strzeżoną tajemnicę. Mięso zyskuje wyjątkowy smak dzięki długiemu pieczeniu w niezbyt wysokiej temperaturze. Wiele osób twierdzi, że bez tak przygotowanych żeberek nie może obyć się żaden grill weekendowy.
Składniki:
- 600 g żeberek wieprzowych
Marynata:
- 500 g pomidorów w puszce
- 1 duża cebula
- 1 łyżka miodu
- 100 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- Pół łyżeczki chili w płatkach
- 5 goździków
- Pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 4 kulki ziela angielskiego
- Łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka wędzonej papryki
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- Duża szczypta soli
Wykonanie:
Do moździerza wrzuć ziele angielskie, sól, pieprz, goździki, kmin, chilli oraz wędzoną paprykę. Całość dokładnie utrzyj.
Na głębokiej patelni zrumień na oleju posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, pomidory oraz mieszankę przypraw. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie pomidory powinny się całkowicie rozpaść. Następnie do sosu dodaj miód, piwo, przecier pomidorowy oraz sos sojowy. Gotuj przez kolejnych 10 minut, odparowując nadmiar płynu, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Przestudzoną marynatą natrzyj żeberka i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Następnie zawiń żeberka w folię aluminiową, wlewając do nich także nadmiar marynaty. Grilluj nad niezbyt rozgrzanym rusztem przez godziny. Po tym czasie możesz przesunąć je nad cieplejszą część grilla, aby się zrumieniły.
W jaki sposób przygotowywać szaszłyki na grilla?
Szaszłyki mogą stanowić wariacje znanych przepisów, ale również odzwierciedlać smaki, które lubisz. Od Ciebie bowiem zależy, jakie szaszłyki stworzysz i jakich produktów do nich użyjesz. Dobrze sprawdzają się warzywa, które po grillowaniu stają się miękkie i przyjemnie aromatyczne, np. papryka w różnych kolorach, cukinia, bakłażan, a także cebula. Jeśli chodzi o to, jakie mięso wybrać, warto postawić na karkówkę lub soczysty schab, choć ten drugi lepiej grillować pod przykryciem lub w aluminiowej folii, bo lubi wysychać. Fani drobiu również mogą stworzyć smakowite szaszłyki z mięsem z kurczaka. Kawałki mięsa powinny być podobnej wielkości, zamarynowane z użyciem odpowiednich przypraw, do których warto dodać również odrobinę miodu. Dzięki temu mięso zyska smakowitą glazurę, która po grillowaniu nada mu niezwykłego smaku.
Szaszłyki warto układać na aluminiowej tacce, co zabezpieczy ruszt grilla, ale sprawi również, że jedzenie będzie czystsze. Czas grillowania zależny jest od mięsa, jakiego użyjemy podczas przygotowywania szaszłyków.
Jakie dodatki podać do mięsa mielonego z grilla?
Dymny smak mięs przygotowywanych na ruszcie idealnie podkreślą różnego rodzaju warzywne dodatki. Jednym z najpopularniejszych jest prosta sałatka ziemniaczana z dodatkiem chrzanu lub musztardy francuskiej.
Możesz także zaserwować sałatkę z grillowanych warzyw lub klasyczny colesław z białej lub czerwonej kapusty. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie lekkiej surówki z kapusty pekińskiej i sezonowych warzyw. Aby sałatka dobrze pasowała do mięsa możesz przemycić w niej składniki, które wykorzystałeś do zrobienia marynaty.
Bardzo dobrym pomysłem będzie również zaserwowanie różnego rodzaju sosów i dipów. Nie warto ograniczać się jedynie do tradycyjnej musztardy i keczupu. Twój grill weekendowy stanie się ciekawszym, jeśli do mięsa podasz sos tatarski, tzatziki, dip serowy lub też ziołowe chimichuri.
Mięso na grilla: przepisy, inspiracje, przydatne wskazówki – podsumowanie
Po lekturze powyższego tekstu wiesz już jak przygotować mięso na grilla, by było jednocześnie wypieczone i soczyste. Dowiedziałeś się też jak odpowiednio przyprawić mięso i które kawałki mięsa najlepiej nadają się na grilla. Pamiętaj, że grillować mięso warto przez odpowiedni czas, a zamarynowane mięso trzeba trzymać na ogniu inny czas niż np. kiełbaski wieprzowe. Grillowane szaszłyki z kawałków mięsa i plasterków cebuli, papryki lub ząbków czosnku z dodatkiem octu balsamicznego.
Pamiętaj, aby po daniu głównym zaserwować deser. W tej roli idealnie sprawdzą się domowe lody, które przygotujesz dzięki naszym przepisom.