Przejdź do sklepu brw.pl

5 sposobów na przechowywanie przypraw z Black Red White

Czytaj
3.09.2023

5 sposobów na przechowywanie przypraw z Black Red White

Lubisz dobrze przyprawione jedzenie? Koniecznie zadbaj o odpowiednie przechowywanie przypraw w kuchni! Zdradzimy Ci 5 sprawdzonych sposobów na domowe magazynowanie tych pachnących dodatków.

Pojemniki na przyprawy - aranżacja

POJEMNIKI NA PRZYPRAWY

Przechowywanie przypraw – zachowaj ich właściwości i aromat na dłużej!

W naszym artykule:

  • wyjaśnimy, jak przechowywać przyprawy tak, aby nie straciły swoich właściwości,
  • podpowiemy, jakie pojemniki mogą się sprawdzić,
  • wskażemy, w którym miejscu w kuchni najlepiej trzymać przyprawy,
  • zaprezentujemy wybrane akcesoria kuchenne z oferty Black Red White.

Sekret smacznego posiłku zazwyczaj kryje się w przyprawach, których użyto podczas jego przygotowania. Dlatego zachowanie ich właściwości jest tak istotne.

Przyprawy przechowywane w otwartych oryginalnych torebkach po pewnym czasie przestają być aromatyczne. Łatwo też je wysypać, przez co półki w szafkach kuchennych czasem przypominają barwną piaskownicę, a wymieszane zapachy są odpychające. Jak temu zaradzić? Twoimi sprzymierzeńcami będą pojemniki do przechowywania przypraw. Pamiętaj, że szczelne zamknięcie to podstawa, ale ważna jest również ich lokalizacja w kuchni.

W dalszej części artykułu poznasz 5 przepisów na przechowywanie przypraw. Zainspiruj się!

Szafka, półka, kosz cargo, pojemniki — gdzie i jak przechowywać przyprawy? Oto 5 pomysłów od Black Red White

Segregator do przypraw Tao - aranżacja

SEGREGATOR DO PRZYPRAW TAO

Gdzie i w czym przechowywać przyprawy? Oto jest pytanie! A my znamy na nie odpowiedź i chętnie podzielimy się naszą wiedzą.

1. Przechowywanie przypraw w oryginalnych torebkach

Nie musisz rezygnować z trzymania przypraw w torebkach. Jednak jeśli chcesz zapobiec utracie aromatu, powinieneś zamykać torebki po każdym użyciu. Pomogą Ci w tym specjalne zapinki. Tak zabezpieczone torebki włóż na przykład do koszyka z wikliny, trawy morskiej, bambusa bądź innego naturalnego materiału, jeżeli cenisz ekologiczne rozwiązania.

2. W czym przechowywać przyprawy – ceramiczne pojemniki

Pojemniki ceramiczne świetnie spełniają swoją funkcję. Szczelnie zamknięte, pilnują, by przyprawy pozostały zdatne do użytku. Co więcej, potrafią być naprawdę dekoracyjne – są dostępne w rozmaitych kształtach i odcieniach. Za ich pomocą ozdobisz swoją kuchnię.

3. Szklane słoiczki czy drewniane pojemniki na przyprawy – które lepsze?

W szklanych słoikach kolorowe przyprawy wyglądają bardzo efektownie, ponieważ szkło pozwala wyeksponować ich barwę. Po zużyciu przyprawy wystarczy umyć taki słoiczek i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wsypać do niego inną przyprawę. Zawdzięczasz to bardzo przydatnej cesze szkła – nie wchłania zapachów.

Niestety drewno nie może pochwalić się tym samym atutem. Szybko chłonie zapachy, więc gdy raz włożysz do drewnianego pojemnika korzeń imbiru, cynamon, curry albo chili peperoncini, nie będziesz mógł zmienić przyprawy na inną. Natomiast do niewątpliwych zalet drewna należą wytrzymałość, ciekawa struktura, piękny rysunek usłojenia. Jest także ekologiczne.

4. Plastikowe pojemniki – zalety i wady

Pojemniki wykonane z plastiku to ekonomiczny wybór. Są nie tylko tańsze, lecz także lżejsze od ceramiki czy drewna. Ze szklanymi słoikami dzielą jedną zaletę – ich transparentna powierzchnia sprawia, że kolory przypraw są dobrze widoczne. Z kolei wadą plastikowych pojemników jest fakt, że plastik jest szkodliwy dla środowiska. Alternatywą są produkty pochodzące z recyklingu.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj pojemników wybrałeś, nie zapomnij o przyklejeniu na nich karteczek z nazwami przypraw. Podobnie jak w przypadku etykiet na innych produktach spożywczych, na pojemnikach na przyprawy również należy wpisać datę ważności.

5. Gdzie przechowywać przyprawy?

Przyprawy powinieneś mieć pod ręką, zatem warto umieścić je na kuchennym blacie. W sklepach znajdziesz różne organizery do przypraw. Jakie wybrać? Przede wszystkim muszą pasować do aranżacji kuchni – koloru szafek oraz ściany nad dolną zabudową. Ich wielkość dostosuj do ilości przypraw, bez których nie wyobrażasz sobie gotowania. Najczęściej używane przyprawy, czyli sól i pieprz, wsyp do tradycyjnych pojemników – solniczki oraz pieprzniczki.

Twoja kuchnia ma skromny metraż i wolisz zaoszczędzić miejsce na blacie? Wykorzystaj ścianę! Rozważ reling kuchenny – drążek, na którym wiesza się koszyczki lub półki, na których ustawisz pojemniki z przyprawami. Półki możesz też przymocować oddzielnie – szybki montaż to dodatkowy atut tego rozwiązania. W kuchni urządzonej w stylu rustykalnym bądź boho wspaniale zaprezentują się drewniane półeczki w naturalnym kolorze drewna albo bielone, najlepiej w odcieniu frontów zabudowy meblowej. Alternatywą dla półki jest listwa magnetyczna na ścianę. Przyczepisz do niej pojemniki z przyprawami, zrobione z metalu. Przyprawy możesz włożyć również do szuflady.

Cargo na przyprawy — idealne rozwiązanie do małej kuchni!

Modnym rozwiązaniem w nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach jest system cargo. Przechowując przyprawy na wysuwanej półce w zamkniętej szafce zamiast na widoku, nie ograniczasz przestrzeni. Co więcej, możesz szybko wysunąć kosz z szafki bez konieczności „nurkowania”, zatem jej zawartość jest w zasięgu ręki.

Najlepiej wyposażyć kuchnię w praktyczne cargo mini. W takich podblatowych, niskich i wąskich szafach wygodnie trzyma się mniejsze akcesoria kuchenne. W sklepach znajdziesz niejeden organizer na przyprawy do cargo. Dobrym pomysłem jest także wysoka szafka cargo, tzw. słupek, z dodatkowymi poziomami półek. Oferuje więcej miejsca do przechowywania.

Jak widzisz, ułatwiające utrzymanie porządku systemy cargo są bardzo funkcjonalne. Twoja kuchnia z pewnością na nich skorzysta, ponieważ zwiększy się jej ergonomia.

Wskazówka: pamiętaj o odpowiedniej regulacji szafek cargo. Muszą być w pełni dostosowane do układu i rozmiaru pozostałych mebli.

Czytaj również: „Światowy Dzień Żywności – w czym przechowywać żywność?”.

Przydatne akcesoria do kuchni znajdziesz w Black Red White!

W sklepie internetowym BRW czekają na Ciebie najróżniejsze akcesoria kuchenne, które ułatwią przechowywanie przypraw. Oto niektóre z nich:

Przyprawnik Gusto – od przybytku głowa nie boli

 

Co powiesz na nasz przyprawnik Gusto? To obrotowy stojak z aż 12 słoiczkami na przyprawy! Słoiki posiadają dozowniki, które zapobiegną przypadkowemu wysypaniu na podłogę bądź blat kuchenny tymianku, rozmarynu czy kurkumy. Bambusowe komponenty dodają uroku przyprawnikowi. Stojak z powodzeniem uzupełni wystrój rustykalnej lub skandynawskiej kuchni.

Przyprawnik Spice – must have w loftowej kuchni!

 

Na obrotowym stojaku Spice zmieszczą się 4 duże słoiki na przyprawy. Podobnie jak w przyprawniku Gusto, pojemniki są zakończone dozownikami. Dzięki stojakowi Twoje przyprawy nie stracą aromatu ani smaku. Pasuje zwłaszcza do loftowych kuchni.

Solniczka i pieprzniczka James – szach i mat!

 

Drewno jak najbardziej można zestawiać z ceramiką i efektem takiego połączenia jest stylowy zestaw James składający się z solniczki oraz pieprzniczki. Podstawę i zakrętki wykonano z drewna kauczukowego z widocznym usłojeniem. Korpusy są zrobione z ceramiki, dzięki której pięknie lśnią. Pojemniki zwracają uwagę kształtem – przypominają bierki szachowe. Zdadzą egzamin w niejednej kuchni – klasycznej, minimalistycznej, postindustrialnej, skandynawskiej.

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!

Właśnie kupiłeś mieszkanie i nie masz pomysłu na aranżację kuchni ze względu na niestandardowy układ pomieszczenia? Zapoznaj się z naszymi kuchniami na wymiar Senso Kitchens. Obejrzysz je dokładniej na filmie dostępnym na kanale BRW w serwisie YouTube:

Projektując kuchnię, pamiętaj, aby zarezerwować w niej miejsce na pojemniki do przechowywania przypraw!

 

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1