Przejdź do sklepu brw.pl

Aranżacja restauracji: jak zrobić to tanio i efektownie?

Czytaj
24.08.2019

Aranżacja restauracji: jak zrobić to tanio i efektownie?

Powodzenie biznesu w branży gastronomicznej zależy nie tylko od jakości wydawanych posiłków, ale również od tego, jaki klimat będzie panował w restauracji. Dlatego też warto zadbać o wyposażenie, które znajdzie się w lokalu. Wbrew pozorom, wcale nie musi być to trudnym wyzwaniem. Zapraszamy do lektury dzisiejszego tekstu, w którym piszemy od czego zależy wystrój restauracji i jak go dopasować do potrzeb klientów.

Stolik i krzesła w restauracji

Z tego artykułu dowiesz się między innymi:

  • jak wybrać wystrój małej restauracji,
  • jak powinien wyglądać wystrój lokalu gastronomicznego,
  • jakie meble wybrać, by były wygodne i estetyczne.

Jak zaaranżować restaurację? Najważniejszy jest pomysł

Urządzanie restauracji powinieneś rozpocząć od stworzenia ogólnej koncepcji tego, jak powinien wyglądać Twój lokal. Weź pod uwagę to, jakie dania będą w nim serwowane, swoje osobiste preferencje oraz to, jak wyglądają pomieszczenia i w jakiej okolicy się znajdują. Przykładowo – nowoczesna, minimalistyczna restauracja serwująca kuchnię molekularną w zabytkowym budynku ze względu na duży kontrast niekoniecznie będzie najlepszym pomysłem.

Możliwości aranżacyjnych jest naprawdę wiele. Obecnie popularnością cieszą się zarówno eleganckie, ekskluzywne lokale, jak i miejsca o iście domowej atmosferze, które przywołują na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Zastanów się, do jakiego trendu jest Ci najbliżej. Szukaj inspiracji, przeglądając katalogi produktów.

Niezależnie od tego, jaki pomysł wybierzesz, pamiętaj, że wszystkie elementy wyposażenia muszą być dopasowane do wielkości lokalu. Dokonanie dokładnych pomiarów jest więc kwestią priorytetową – pozwoli Ci to wybrać odpowiednie meble, które wypełnią przestrzeń, ale jej nie przytłoczą.

Gotowe rozwiązania czy meble na wymiar? Wnętrza restauracji – inspiracje

Kolejnym krokiem w procesie aranżacji restauracji jest zakup mebli. W tym przypadku możesz wybrać jedno z dwóch rozwiązań – zdecydować się na zakup gotowych mebli lub zamówić meble wykonywane na wymiar. Jakie są plusy i minusy każdego z nich?

Każde z rozwiązań ma swoje zalety. Meble gotowe bardzo często są nieco tańsze od tych, które projektowane są specjalnie dla klienta. Co więcej, możesz zakupić je bez konieczności oczekiwania na proces produkcji. Sprawia to, że są lepszym rozwiązaniem, gdy zależy Ci na czasie.

Decydując się na meble wykonywane na wymiar, masz za to pewność, że będą one doskonale pasować do lokalu i pozwolą w pełni wykorzystać dostępną przestrzeń. Jest to więc rozwiązanie idealne dla perfekcjonistów, a wśród odwiedzających lokal gości, buduje wrażenie profesjonalizmu oraz najwyższej jakości. Kupując meble na wymiar, masz możliwość decydować nie tylko o ich wymiarach, ale również materiałach, z których zostały wykonane.

Wystrój kawiarni i restauracji
Wystrój kawiarni i restauracji ma dla wielu klientów niemal tak duże znaczenie jak jakość menu.

Aranżacja restauracji „od kuchni”, czyli urządzamy kuchnię!

Aranżacja restauracji to nie tylko urządzanie sali dla gości, ale również kuchni. To właśnie ona jest bowiem sercem każdego lokalu gastronomicznego. Na tym etapie nie ma miejsca na kompromisy. Kuchnia musi być przestronna, funkcjonalna i doskonale wyposażona. Warto więc wybierać meble wykonane z wysokiej jakości materiałów, ale pamiętać również o funkcjonalności.

Poza blatami roboczymi przydadzą się liczne szafki wykonane z płyt odpornych na wilgoć. Upewnij się, że meble nie zajmują całej kuchni – gotowanie wymaga bowiem sporo miejsca, dlatego też sprzętów znajdujących się w kuchni restauracji nie może być zbyt wiele.

Liczba stolików adekwatna do ilości miejsca

Oczywistym jest, że zależy Ci na tym, by w Twoim lokalu mogło znaleźć się jak najwięcej osób. Warto jednak pamiętać o komforcie swoich gości i rozważnie podejmować decyzję co do liczby stolików, które znajdą się w restauracji.

Pamiętaj, że przestrzeń między ścianą a stolikiem powinna wynosić co najmniej 70 cm, zaś przejścia pomiędzy nimi nie mniej niż metr. Dostosuj również liczbę krzeseł – każdy z gości powinien mieć dla siebie przynajmniej 60 cm stołu, a odległość pomiędzy krzesłami nie powinna być mniejsza niż 20 cm. Dzięki temu Twoi goście będą czuć się komfortowo.

Ludzie w kawiarni

Krzesła, sofy, fotele… –  wystrój małej restauracji a dobór mebli

W restauracji nie może zabraknąć miejsc do siedzenia. Jakie rozwiązanie warto wybrać? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy bowiem od specyfiki i wielkości Twojego lokalu. Jeśli restauracja jest niewielka, zakup sofy czy dużych foteli mija się z celem. Zajmą bowiem one cenną przestrzeń.

W takim przypadku znacznie lepiej sprawdzą się drewniane krzesła lub modne obecnie hokery – czyli nowoczesne krzesła barowe. Prezentują się doskonale, są wygodne i nie zajmują dużo miejsca. Łatwo również utrzymać je w czystości oraz przenosić z miejsca na miejsce. Jest to więc najbardziej ekonomiczne rozwiązanie.

Krzesło barowe

Jeśli jednak lokal, którym dysponujesz, posiada stosunkowo duży metraż, warto zastanowić się nad zakupem kanapy lub sofy, która pozwoli stworzyć wypoczynkową strefę w Twojej restauracji. Połączenie wygodnych kanap lub foteli ze stolikami z krzesłami pozwala gościom wybrać idealne miejsce dla siebie.

Niezwykła moc dodatków, czyli aranżacja Twojej restauracji w detalach

Jak wspominaliśmy, dobrze urządzona restauracja to taka, w której goście czują się komfortowo. Powinieneś więc zadbać nie tylko o praktyczne wyposażenie, ale również o to, by stworzyć w lokalu wyjątkowy klimat. Pomogą Ci w tym dodatki i dekoracje, których nie powinno zabraknąć w żadnej restauracji.

Poszukując odpowiednich dodatków, pamiętaj o tym, by dopasowane były one do stylu, w którym urządziłeś swoją restaurację. Nowoczesne i minimalistyczne dekoracje nie sprawdzą się bowiem w rustykalnym wnętrzu. Spójność ma ogromne znaczenie.

Jakie dodatki warto zakupić? Przede wszystkim zadbaj o to, by ściany w Twojej restauracji nie były nudne i nijakie. Ciekawe obrazy, grafiki – wszystko to ożywia lokal i sprawia, że staje się on miejscem z charakterem.

Wygoda i estetyka

Aranżacja restauracji to również dbanie o komfort klientów. Nie zapomnij więc o obrusach, wygodnych i ozdobnych poduszkach oraz przydatnych drobiazgach, takich jak: serwetniki, pojemniki na sztućce, przyprawniki czy wazony z kwiatami.

Stolik w kawiarni

Rośliny i kwiaty doniczkowe

Nie bój się również naturalnej roślinności. Kwiaty doniczkowe stanowią doskonałą ozdobę, szczególnie jeśli połączymy je z dekoracyjnymi doniczkami utrzymanymi w stylu, który dominuje w lokalu. Obecnie możemy wybierać spośród doniczek ceramicznych oraz wykonanych z tworzywa sztucznego, których różnorodność zaskakuje nawet najbardziej wymagające osoby.

Aranżacja restauracji: pamiętaj o oświetleniu

Kolejnym, niezwykle ważnym elementem wystroju restauracji, jest odpowiednie oświetlenie. Zarówno w kuchni, jak i na sali restauracyjnej powinno być ono ciepłe, zbliżone do światła dziennego. Takie oświetlenie wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Unikaj jednego źródła światła – o wiele lepiej sprawdzą się niewielkie lampy (stojące oraz wiszące) i kinkiety.

Pamiętaj także, że światło może stanowić dekorację lokalu. Niewielkie lampki na stolikach gości stworzą niepowtarzalny klimat. W restauracjach urządzonych w stylu vintage możesz pokusić się o lampy naftowe, zaś w nowoczesnym, minimalistycznym miejscu doskonale sprawdzą się neony oraz modne taśmy LED. Możliwości jest więc naprawdę sporo.

Jak widzisz, urządzenie restauracji nie musi być wcale trudnym zadaniem. Jeśli podejdziesz do niego kompleksowo, dokonasz dokładnych pomiarów oraz znajdziesz fachowców, którzy specjalizują się w tworzeniu mebli dla tej branży, możesz mieć pewność, że restauracja będzie miejscem klimatycznym i eleganckim, a goście będą czuć się w niej komfortowo.

Szukasz inspiracji do urządzenia swojej restauracji, baru lub kawiarni? Zobacz, co przygotowaliśmy w naszym katalogu dla firm HoReCa.

Wystrój lokali gastronomicznych – podsumowanie

Jak pokazuje powyższy artykuł na wystrój restauracji ma wpływ wiele czynników. Miłośników designu z pewnością ciekawią wybrane meble i naturalne materiały, które sprawiają, że wystrój lokali gastronomicznych jest wyjątkowy. Projektując wystrój wnętrza pamiętaj o motywie przewodnim oraz konkretnym stylu, który będzie je charakteryzował. Istotne są szczegóły oraz zastosowanie konkretnych przedmiotów – ważne by pełniły one dwie funkcje: użytkową (funkcjonalną) i estetyczną. W zależności od dostępnej przestrzeni zadbaj o to, by na ścianach pojawiły się dekoracyjne elementy z drewna lub innego materiału, które podkreślą charakter pomieszczenia i dadzą niesamowity efekt.

Chcesz porozmawiać o aranżacji Twojej restauracji czy innego lokalu? Wypełnij formularz kontaktowy, który znajduje się tutaj.

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0