Przejdź do sklepu brw.pl

Kochasz kawę? Spraw, by smakowała jeszcze lepiej!

Czytaj
27.11.2019

Kochasz kawę? Spraw, by smakowała jeszcze lepiej!

Wiele osób nie może sobie wyobrazić dnia bez filiżanki kawy. Jak jednak sprawić, aby napój parzony w domu smakował niczym w najlepszej kawiarni? Poznanie tajników parzenia kawy pozwoli Ci dotrzeć do głębi jej smaku. Jak parzyć kawę w tygielku? Jak wykorzystać magię świeżo zmielonych ziaren? Czym jest kawa po turecku? O tym i o kilku sposobach na wydobycie z czarnego napoju prawdziwie głębokiego smaku dowiesz się z poniższego artykułu.

 

Po kawę sięgamy z przeróżnych powodów. Niektórzy potrzebują jej, aby obudzić się o poranku lub przetrwać ciężki dzień w pracy. Inni z kolei sięgają po kawę, aby się skupić lub zrelaksować. Bez względu na to, w której grupie się znajdujesz, bez wątpienia zasługujesz na to, aby przygotowany przez Ciebie napój smakował naprawdę wyjątkowo. Parzenie kawy urosło do rangi sztuki, a na całym świecie odbywają się nawet mistrzostwa w tej trudnej czynności. Najlepsi bariści są w stanie stworzyć kawę o niezapomnianym smaku i aromacie.

Jak zrobić dobrą kawę w zaciszu własnej kuchni? Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości ziarna oraz praktyczne akcesoria do kawy, dzięki którym poczujesz się niczym profesjonalny barista. Parzenie kawy z dobrymi akcesoriami jest o wiele łatwiejsze!

 

Na co zwracać uwagę, kupując kawę?

Każda osoba, która zastanawia się nad tym, jak prawidłowo parzyć kawę, powinna wiedzieć, że za 80% sukcesu odpowiada jej jakość . Zdaniem ekspertów, najlepszym wyborem będzie zakup kawy w ziarenkach, gdyż dzięki temu zachowany zostaje jej naturalny aromat. Najlepiej, jeśli ziarna kawy będą lśniące, duże i niepołamane. Powinny także sprawiać wrażenie delikatnie tłustych. Świeżo zmielone ziarna smakują nieporównywalnie inaczej, niż kawa w popularnym proszku.

Warto również dokładnie przeczytać etykietę produktu. To właśnie tam powinny znaleźć się wszystkie najważniejsze informacje, począwszy od kraju pochodzenia, rodzaju mieszanki oraz data wypalenia. Twoją uwagę powinny zwrócić także różnego rodzaju certyfikaty, zamieszczane przez producentów na opakowaniu. Są one gwarancją zachowania najwyższej jakości i standardów.

Gdy uda Ci się już kupić dobrej jakości kawę, pamiętaj, aby przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Kawa doskonale pochłania różnego rodzaju zapachy z otoczenia, dlatego należy trzymać ją w szczelnym pojemniku. Nie powinniśmy narażać jej na działanie zbyt niskiej temperatury, gdyż negatywnie wpływa to na zawarte w niej olejki eteryczne. Warto również pamiętać o tym, że promienie słoneczne oraz wilgoć również są jej wrogami. Idealną kawę uzyskamy tylko wtedy, gdy ziarna będą przechowywanie w absolutnie neutralnych warunkach.

Jak parzyć kawę, aby wydobyć jej smak i aromaty?

Jak przygotować dobrą kawę? Warto uświadomić sobie, że na smak Twojego napoju wpływa wiele czynników. Wspominaliśmy już, że jakość produktu ma ogromne znaczenie, ale nie jest jedynym czynnikiem, który warunkuje sukces. Jak zaparzyć kawę idealną, czego będziemy potrzebować?

Zapomnij o użyciu wrzątku! Zbyt wysoka temperatura sprawi, że Twoja kawa parzona będzie miała gorzkawy posmak. Bariści zgadzają się, iż optymalna temperatura parzenia kawy powinna oscylować w granicy 90-94 stopni Celsjusza.

Sposobów na zaparzenie kawy jest tak wiele, że bez trudu znajdziesz najbardziej odpowiadającą Ci metodę. Jedną z najprostszych jest wykorzystanie ekspresu. Te nowoczesne urządzenia wykonają za Ciebie większość pracy, jednocześnie pozwalając dowolnie manipulować smakiem naparu. Nieco mniej zaawansowane ekspresy wymagają nieco więcej uwagi, jednak w dalszym ciągu pozwalają na przygotowanie wyśmienitej kawy.

Kawosze doceniają również smak napoju przygotowanego w kawiarce, która stanowi świetną alternatywę dla dużych ekspresów. Prostym i praktycznym rozwiązaniem będzie praska francuska, czyli szklane naczynie z tłokiem i sitkiem, pozwalające w prosty sposób uzyskać klarowny napar. Równie popularną metodą jest tzw. drip, czyli kawa parzona przygotowana z stożkowym naczyniu z filtrem, z którego napój powoli sączy się do filiżanki.

MIARKA DO KAWY Z KLIPSEM i ZAPARZACZ DO KAWY AVANT GARDE

 

Akcesoria do kawy po turecku

Jeden z najstarszych sposobów parzenia kawy wynaleźli Turcy jeszcze w XVI wieku. Co ciekawe, metoda ta i sama kawa po turecku nieszczególnie zmieniła się na przestrzeni lat, a w 2013 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie polega ona wyłącznie na zalaniu ziaren wrzątkiem. Przydadzą się również specjalne akcesoria do kawy. Jak powinna wyglądać kawa po turecku?

Proces przygotowywania kawy po turecku nie należy do najprostszych. Warto jednak poświęcić chwilę na opanowanie tej sztuki, gdyż w efekcie otrzymasz wyjątkowo esencjonalny i aromatyczny napar. Aby osiągnąć ten efekt potrzebny będzie specjalny tygielek nazywany też dżezwą. Ich wielkość może się różnić, jednak najpopularniejsze są dżezwy mieszczące jedną porcję kawy. Dzięki takim akcesoriom kawa po turecku zostanie przyrządzona w prawdziwie tradycyjny sposób.

Jak przygotować kawę po turecku? Wodę, zmieloną kawę oraz cukier mieszamy już w tygielku.  Zaczynamy podgrzewanie na małym ogniu przerywane zdejmowaniem naczynia z palnika. Bardzo ważne jest bowiem to, by nie dopuścić do gotowania się wody. Po pojawieniu się piany zdejmujemy kawę z ognia i czekamy aż piana opadnie. Nie mieszamy! Po tym czasie napar ponownie stawiamy na ogniu. Proces należy powtórzyć minimum trzy razy, następnie ostrożnie przelewając napar do niewielkich filiżanek.

Jeśli turecka kawa nie jest znanym Ci napojem, koniecznie to zmień. Spróbować jej muszą zwłaszcza kawosze, którzy będą potrafili docenić jej unikalny smak.

 

Jak zrobić dobrą kawę cold brew?

W ostatnich latach kawosze oszaleli na punkcie cold brew, czyli kawy przygotowywanej bez gorącej wody. Czy stosując tylko zimną wodę jesteśmy w stanie przygotować pyszną kawę? Brzmi nieprawdopodobnie, jednak jest to jak najbardziej możliwe. Warto wiedzieć, iż nie jest to napój dla osób niecierpliwych, gdyż przygotowanie cold brew zajmuje co najmniej kilka godzin.

To właśnie czas jest sekretem niezwykłego smaku tej kawy – jest ona słodsza i znacznie bardziej orzeźwiająca niż ta przygotowana tradycyjnymi metodami.

Jak zrobić dobrą kawę cold brew? Aby ją przygotować wystarczy łyżeczkę kawy (lub większą ilość – zależności od upodobań) zalać zimną wodą i odstawić na kilka lub kilkanaście godzin do lodówki, a następnie przecedzić. Efekt jest zachwycający. Długi proces przygotowania kawy cold brew zostanie z pewnością wynagrodzony, gdy poczujesz orzeźwiający, ale również głęboki smak.

 

Domowy zestaw kawowy – co powinien zawierać?

Każdy koneser kawy powinien skompletować swój niewielki, domowy zestaw kawowy, dzięki któremu będzie mógł zawsze cieszyć się najwyższej jakości napojem. W skład takiego zestawu powinien wejść przede wszystkim młynek do ziaren. Od Twoich indywidualnych upodobań zależy to czy będzie on elektryczny, czy też ręczny. Zwróć jednak uwagę, aby posiadał regulację stopnia zmielenia ziaren, gdyż to umożliwi Ci wiele kawowych eksperymentów.

Kompletując akcesoria do kawy, warto zaopatrzyć się również w tamper, czyli ubijak, który jest niezbędny w trakcie przygotowywania jej w różnego rodzaju ekspresach ciśnieniowych. Jeśli interesują Cię tak zwane „alternatywne metody parzenia kawy” z pewnością przyda Ci się zestaw filtrów oraz precyzyjna waga z wbudowanym stoperem.

Zestaw do kawy warto również uzupełnić o akcesoria do mleka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się niewielkich rozmiarów ręczne mieszadełko oraz odpowiednio wyprofilowany mlecznik. Możesz również pokusić się o zakup większego, elektrycznego spieniacza z wmontowanym podgrzewaczem.

Co oczywiste, żaden zestaw do kawy nie będzie kompletny bez odpowiednich filiżanek do serwowania aromatycznego napoju. Pamiętaj, że inne filiżanki nadają się do podawania cappuccino, inne do espresso, a jeszcze inne sprawdzą się w przypadku wielowarstwowego latte. Dzięki odpowiedniej zastawie możesz podawać kawę tak samo, jak w najlepszych restauracjach.

ZESTAW KAWOWY BIANCOOWY BIANCO (6 filiżanek)

 

Dodatki do kawy, które urozmaicą jej smak

Wiele osób twierdzi, że najlepiej smakuje czarne espresso bez mleka czy też innych składników. Warto jednak otworzyć się na inne doznania, eksperymentując i wybierając przeróżne dodatki do kawy. W krajach arabskich bardzo często w tej roli wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, takie jak kardamon i anyż. Jako dodatki do kawy doskonale sprawdzą się również cynamon, gałka muszkatołowa i goździki.

Możesz również zaopatrzyć się w smakowe syropy, dzięki którym Twój ulubiony napój zupełnie zmieni swoje oblicze. Bez trudu znajdziesz syropy o smaku waniliowym, karmelowym, miętowym lub orzechowym. Na rynku dostępne są również ciekawe posypki, którymi możesz udekorować wierzch kawy. Jeśli masz w sobie duszę artysty, możesz zaopatrzyć się we wzorniki, dzięki którym wyczarujesz przepiękne obrazki na swoim porannym cappuccino.

Ciekawą alternatywą jest przygotowana już przez konkretne marki kawa o słodkich nutach smakowych. Poszczególni producenci prześcigają się w pomysłach. Możesz śmiało wybrać ten rodzaj kawy, który odpowiada Ci najbardziej.

Kawa to świetny sposób na poprawę humoru. Zajrzyj na naszego bloga i zobacz jak jeszcze umilić sobie długie, jesienne wieczory.