Ciasta na święta – poznaj 3 przepisy, które zrobią furorę!
CzytajCiasta na święta – poznaj 3 przepisy, które zrobią furorę!
Boże Narodzenie kojarzy się nie tylko z choinką, prezentami, kolędami czy karpiem, lecz także z różnymi słodkościami na świątecznym stole. Szukasz przepisu na pyszne ciasto? Sprawdź 3 propozycje tradycyjnych wypieków, które z pewnością zasmakują Twoim najbliższym!
Spis treści:
Ciasta na święta – przygotuj je z BRW!
Zwykle na stole lądują pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, karp, śledź, ryba po grecku, sałatka jarzynowa, suszone owoce w formie kompotu, kutia, makowiec. Przy tak dużej ilości jedzenia zazwyczaj sporo zostaje na pierwszy i drugi dzień świąt, ale jeden makowiec zdecydowanie nie wystarczy. Świąteczne wypieki są obowiązkowym elementem bożonarodzeniowego menu. Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie, sernik z białą czekoladą, sernik baskijski (wyjątkowo efektowny wypiek), tort makowy (kakaowy biszkopt jako fundament zwiększy jego walory smakowe), murzynek, ciasta miodowe, babeczki z dodatkiem bitej śmietany, krem budyniowy w najróżniejszych postaciach… Nie może też zabraknąć ciasta drożdżowego! Wybór ciast, które warto podać na święta, jest ogromny, więc najlepiej dostosować go do własnych preferencji i możliwości kulinarnych.
Już za moment poznasz sprawdzone przepisy na 3 wyjątkowo smaczne ciasta świąteczne, które dodadzą słodyczy chwilom spędzonym w gronie rodziny i przyjaciół.
Przepisy na świąteczne ciasta – 3 przepisy, które zachwycą Twoich gości!
W tej części artykułu czekają na Was przepisy na pyszne ciasta na Święta Bożego Narodzenia – sernik zebra, murzynek z kremem śmietankowym oraz makowiec z bezą kokosową. Powodzenia!
SERNIK ZEBRA – w sam raz na Boże Narodzenie
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 180 g mąki krupczatki,
- 120 g zimnego masła,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 70 g orzeszków ziemnych,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 5 jajek,
- 1 białko,
- 1 szklanka cukru,
- 20 g cukru waniliowego,
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 80 g masła.
Dodatkowo:
- 1 budyń waniliowy w proszku,
- 1 budyń toffi w proszku,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
PRZYGOTOWANIE
Zacznij od kruchego ciasta (sernik pieczony na kruchym cieście jest najlepszy!). Zblenduj orzeszki ziemne, a następnie zagnieć ciasto z mąki, żółtka, posiekanych orzeszków oraz masła, proszku do pieczenia, cukru pudru. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika (użyj tortownicy o średnicy 22 cm) i piecz w temperaturze 190 stopni przez ok. 20 minut.
Wykorzystaj ten czas na przygotowanie masy serowej. Zmiksuj twaróg, masło, jajka, białko, cukier, cukier waniliowy. Połowę masy przelej do drugiej miski. W jednej misce zmiksuj masę z budyniem waniliowym i mąką ziemniaczaną, a w drugiej z budyniem toffi i kakao.
Wykładaj masę naprzemiennie z obu misek na podpieczone kruche ciasto w tortownicy, po 2 łyżki, lejąc na środek. W ten sposób powstaną efektowne pasy, od których wzięła się nazwa ciasta. Po przelaniu masy do tortownicy, z powrotem włóż ją do piekarnika i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez pół godziny. Potem podkręć temperaturę do ok. 140 stopni i piecz sernik jeszcze przez godzinę.
Wyjmij ciasto z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, obsyp białym pudrem i gotowe!
MURZYNEK Z KREMEM ŚMIETANKOWYM – świąteczny smakołyk
SKŁADNIKI
Ciasto:
- pół szklanki wody,
- 250 g masła,
- 300 g cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 600 g śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- sok z cytryny według uznania.
Dodatkowo:
- kakao,
- powidła śliwkowe.
PRZYGOTOWANIE
Pierwszy krok to oczywiście zrobienie ciasta. W tym celu białka oddziel od żółtek, a mąkę pszenną wymieszaj z sodą oczyszczoną. W rondelku, na średnim ogniu rozpuść cukier, masło, kakao i wodę. Kiedy wystygnie, dodaj do niej żółtka i mąkę, a potem ostrożnie połącz z ubitymi na sztywno białkami. Całość przelej do formy (23 x 28 cm) i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Upieczone, ostudzone ciasto przekrój na połowę.
Aby przygotować krem, ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dokładaj po kilka łyżek serka mascarpone i miksuj. Na koniec dolej odrobinę soku z cytryny i wymieszaj wszystko.
Powidła śliwkowe przydadzą Ci się do posmarowania (cienką warstwą!) pierwszego blatu ciasta. Na powidła wyłóż połowę kremu, którą przykryjesz drugim blatem ciasta. Pozostała część kremu będzie potrzebna do udekorowania ciasta za pomocą specjalnej szprycy z okrągłą końcówką. Gotowe ciasto wstaw do lodówki. Smacznego!
MAKOWIEC Z BEZĄ KOKOSOWĄ – pyszne ciasto na Gwiazdkę
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa makowa:
- 700 g niebieskiego maku,
- kostka masła,
- 5 żółtek,
- 5 białek,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- pojemniczek skórki pomarańczowej,
- bakalie (posiekane orzechy laskowe, rodzynki, żurawina).
Beza kokosowa:
- 5 białek,
- 2 łyżki płaskie skrobi ziemniaczanej,
- 9 czubatych łyżek cukru pudru,
- 120 g wiórek kokosowych.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady,
- 100 ml mleka,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 100 g masła.
PRZYGOTOWANIE
Zadanie numer jeden to kruche ciasto pod makowiec i zarazem najmniej skomplikowany etap pieczenia. Składniki na ciasto zagnieć i włóż do lodówki na ok. 15 minut, a potem przełóż do formy (35 x 25 cm) i piecz w piekarniku niecałe 10 minut.
Zadanie numer dwa to już większe wyzwanie – masa makowa. Mak trzeba wsypać do garnka, zalać szklanką mleka i taką ilością wody, żeby był całkowicie zanurzony. Podgrzewaj go (nie gotuj!) przez około pół godziny, wyjmij na sito i odcedź. Następnie połącz z kolejnymi składnikami: bakaliami, skórką pomarańczową, miodem oraz powidłami śliwkowymi, i przesmaż. Po ostudzeniu do masy makowej dodaj jeszcze ubite na sztywno białka z cukrem pudrem, żółtka i wymieszaj wszystko. Przełóż na kruchy spód i wstaw na godzinę do piekarnika.
Zadanie numer trzy – beza. Niestety nie każdemu wychodzi, więc trzeba uważać. Ubij białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem, dołóż skrobię ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut.
Zadanie numer cztery – polewa czekoladowa. To już bułka z masłem. Mleko, kakao i masło umieść w rondelku z mleczną czekoladą i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając.
Na ciasto wyłóż słoik powideł śliwkowych oraz bezę kokosową z polewą czekoladową na wierzchu. Wstaw całość do lodówki na minimum godzinę, a potem możesz już pałaszować!
Trzymamy kciuki, żeby ciasta się udały i życzymy smacznego!
Zapraszamy również do sklepu internetowego Black Red White, szczególnie do sekcji „Akcesoria do serwowania” oraz „Wyposażenie kuchni”. Czekają tam na Ciebie produkty, które zmienią pieczenie, smażenie i gotowanie w prawdziwą przygodę!
Zajrzyj także do artykułu „Przepisy na grzane wino – sposób na miłe, zimowe wieczory!”. Aromatyczne, grzane wino z porcją pysznego ciasta na pewno umilą świąteczny czas!