Co na stół wielkanocny? Black Red White podpowiada!
CzytajCo na stół wielkanocny? Black Red White podpowiada!
Wielkanoc to wyjątkowy czas, który zwyczajowo spędzamy w rodzinnym gronie. Zgodnie z tradycją, radosne świętowanie w wielu domach rozpoczyna się od uroczystego śniadania. Zastanawiasz się, jakie potrawy wielkanocne powinny znaleźć się na świątecznym stole? A może szukasz inspirujących dekoracji, które wprowadzą do Twojej jadalni wiosenny nastrój? Sprawdź najciekawsze pomysły na to, jak zastawić i czym ozdobić wielkanocny stół!
Spis treści:
Wielkanoc tuż-tuż! Jak odpowiednio przygotować się na świętowanie?
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że najwyższy czas rozpocząć przygotowania. Zanim jednak wpadniesz w wir domowych obowiązków i zupełnie pochłoną Cię wiosenne porządki, poświęć chwilę na zaplanowanie świątecznego menu oraz towarzyszącej mu eleganckiej oprawy.
Charakterystycznym elementem świąt jest pięknie nakryty i suto zastawiony stół – w końcu to przy nim spożywamy najpierw śniadanie wielkanocne, a następnie uroczysty, rodzinny obiad. Tradycyjna Wielkanoc nie obędzie się bowiem bez symbolicznych dań ani ozdób, które wprowadzą do domu atmosferę radości z odradzającego się życia.
Jakie potrawy wielkanocne warto przygotować na święta? Czego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole i jak go przystroić, by domownicy poczuli wiosenny klimat? O tym wszystkim przeczytasz w poniższych akapitach.
Co na wielkanocny stół? Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Współcześnie, oprócz potraw tradycyjnych, na wielkanocnych stołach królują także dania, które przez ostatnie lata zyskały miano świątecznych specjałów. Niezależnie od tego, czy pozostajemy wierni wiekowym zwyczajom czy też lubimy kulinarne nowinki, Wielkanoc zazwyczaj obfituje w słodkości oraz w przysmaki, które przywodzą na myśl budzącą się do życia wiosnę.
Potrawy wielkanocne – zarówno te tradycyjne, jak i te przygotowywane według nowoczesnych przepisów – są smaczne i niezwykle dekoracyjne. Obficie lukrowane baby drożdżowe, kolorowe sałatki czy aromatyczne pasztety cieszą nie tylko podniebienia, ale również oczy. Aby jeszcze bardziej zachęcały do wspólnego biesiadowania, warto zaserwować je w odświętny sposób.
Oto lista potraw wielkanocnych doskonałych na świąteczny stół!
Wielkanocne śniadanie
Śniadanie wielkanocne to, zgodnie z polskim zwyczajem, posiłek spożywany w Wielką Niedzielę. W tym dniu wiele rodzin wykłada na stół święconkę, czyli pokarmy poświęcone w Wielką Sobotę. Oprócz symbolicznych produktów z koszyczka, podczas śniadania królują jajka w każdej postaci, jednak przygotowane z myślą o wielkanocnym stole. Są to głównie jajka faszerowane, jajka z majonezem lub chrzanem (niekiedy podaje się również sos tatarski), jajka smażone w skorupkach, pasta jajeczna czy rozmaite sałatki z jajkiem.
Najwygodniej serwować je na specjalnych talerzykach z wgłębieniami bądź w kieliszkach do jajek (jeśli podawane są na miękko), a także na półmiskach. Jeśli chcesz ułożyć na stole jajka pochodzące ze święconki, dekoracyjny talerzyk z wielkanocnym motywem pozwoli Ci je wyeksponować.
Tradycja wielkanocna przewiduje przede wszystkim potrawy mięsne, a więc wędliny oraz mięsa przygotowywane na różne sposoby. Śniadanie wielkanocne obfituje głównie w mięso w galarecie, pasztet, wszelkiego rodzaju szynki i pieczenie podawane na zimno. Oprócz tego w wielu domach nie może zabraknąć także:
- sałatki jarzynowej,
- twarożku,
- pieczywa (najlepszy będzie chleb na zakwasie).
Jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi potrawami, nic nie stoi na przeszkodzie, by na porannym wielkanocnym stole pojawiła się efektowna deska z plastrami żółtego sera, serami pleśniowymi i warzywami. Podczas śniadania sprawdzi się wszystko, z czym przygotujemy smakowite kanapki. Niech nie zabraknie nowalijek, a więc rzodkiewki, ogórków, pomidorków, szczypiorku i natki pietruszki.
Na co dzień trzymasz dietę roślinną? Świąteczny stół wcale nie musi uginać się pod mięsnymi daniami! Pasztety warzywne, kanapki z jajkiem, awokado i rzeżuchą, pieczone warzywa, humus lub pasty do pieczywa z tofu są równie smaczne, a do tego zdrowe i kolorowe. Śniadaniowe specjały warto serwować z filiżanką ulubionej herbaty, która umili czas spędzony przy wspólnym posiłku.
Wielkanocne dania na ciepło
Najpopularniejsze potrawy wielkanocne na ciepło to między innymi żurek, barszcz biały oraz zupa chrzanowa – każda z nich z dodatkiem kiełbasy i ziemniaków, podawana z gotowanym jajkiem, a opcjonalnie również ze szczypiorkiem. Choć niektórzy raczą się zupą w godzinach porannych, śmiało możesz potraktować ją również jako wstęp do głównego dania. W porze obiadowej warto zaserwować pieczone mięso – doskonale sprawdzi się nadziewany schab lub pieczeń rzymska, ale też pieczony indyk, kurczak, kaczka lub królik.
Wykwintne potrawy wielkanocne wymagają odpowiedniej oprawy. Sięgnij po elegancką zastawę taką jak komplet obiadowy w minimalistycznym stylu i dodaj do tego smukłe, srebrne sztućce oraz wysokie szklanki. Taki zestaw z łatwością dopasujesz zarówno do bajecznie kolorowych, jak i bardziej stonowanych dekoracji.
Wielkanocne desery
Wśród deserowych specjałów nie może zabraknąć ciasta. Najpopularniejsza w tym okresie jest oczywiście babka wielkanocna drożdżowa lub ucierana, ale Wielkanoc to również różnego rodzaju mazurki, makowiec, sernik, keks, tradycyjna pascha czy wieniec drożdżowy. Na polskich stołach nierzadko goszczą także inne wiosenne wypieki i ciasta na zimno. Efektowny leśny mech czy serniki z galaretką to doskonały wybór na święta.
Poznaj 3 przepisy na szybkie ciasto wielkanocne z Black Red White!
Do słodkich wypieków wielkanocnych zaliczamy też wszelkiego rodzaju bułeczki. Ciekawą dekoracją stołu są te w kształcie baranka lub króliczków. Warto ustawić je na eleganckiej paterze czy w koszyczku wypełnionym barwionym siankiem.
Dekoracje na wielkanocny stół – elegancka aranżacja stołu z Black Red White
Jakie dekoracje świąteczne ozdobią wielkanocny stół? Jeśli Twój wybór padł na gładkie naczynia w stonowanych kolorach takich jak złamana biel czy piaskowe odcienie beżu, sięgnij po dodatki w wiosennych barwach. Obrus, który wygląda jak kwiecista łąka, serwetki z motywem róż, kolorowe podkładki pod talerze – słowem, wszystko, co radosne i ożywcze jest mile widziane!
Aby nie przesadzić z nadmiarem ozdób, wykorzystaj drobne dekoracje, które urozmaicą aranżację wielkanocnego stołu, ale nie zabiorą zbyt wiele miejsca. Gałązka przypominająca bazie, sztuczna trawa z kolorowymi jajkami, rzeżucha w ceramicznej osłonce, a także bukiet świeżych kwiatów będą strzałem w dziesiątkę.
Efektowne nakrycie stołu sprawi, że wielkanocne potrawy będą smakować jeszcze lepiej, a czas spędzony w rodzinnym gronie zapisze się w dobrych wspomnieniach. Przygotuj się na nadchodzące święta z Black Red White. W naszej wielkanocnej ofercie znajdziesz dekoracje, tekstylia, naczynia do serwowania oraz wyposażenie kuchni, które przyda się w tym wyjątkowym czasie. Sprawdź!