Przejdź do sklepu brw.pl

Czyszczenie lodówki – czym i jak ją myć?

Czytaj
21.09.2021

Czyszczenie lodówki – czym i jak ją myć?

Regularne mycie lodówki jest niezbędne, aby chronić przechowywaną w niej żywność przed różnymi szkodliwymi czynnikami. Produkty spożywcze wytwarzają liczne zanieczyszczenia, które odkładają się na wewnętrznych ściankach urządzenia. W modelach pozbawionych funkcji No Frost dochodzi do tego także szron, który należy systematycznie eliminować. Jeśli chcesz utrzymać swoją żywność wolną od pleśni i innych czynników chorobotwórczych, koniecznie dowiedz się, jak myć lodówkę!

Czym myć lodówkę w środku i z zewnątrz?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak często należy myć lodówkę,
  • czym myć lodówkę wewnątrz i na zewnątrz,
  • jak zadbać o czystość lodówki domowymi sposobami,
  • jakich detergentów warto używać do czyszczenia lodówek,
  • jak dbać o lodówkę na co dzień.

Jak często myć lodówkę?

Kiedy myć lodówkę wewnątrz? Wnętrze lodówki należy czyścić zawsze wtedy, gdy zauważysz pojawiające się w niej zabrudzenia. Nie pozwól im się namnażać, ponieważ mogą szybko zaszkodzić Twoim artykułom spożywczym. Pamiętaj jednak, że nawet jeśli gołym okiem nie widzisz żadnych zanieczyszczeń, lodówkę trzeba myć regularnie – przynajmniej raz na jeden lub dwa miesiące.

Aby umyć lodówkę, najpierw musisz odciąć dopływ prądu i wyjąć z niej wszystkie produkty spożywcze. Połóż je w jednym miejscu i okryj folią aluminiową lub specjalnymi wkładami chłodzącymi, aby zachowały optymalną temperaturę. Następnie wyciągnij z lodówki szuflady oraz półki – warto wyczyścić je w pierwszej kolejności. Co ważne, możesz wykorzystać w tym celu zmywarkę. Jeśli tylko plastikowe i szklane elementy się w niej zmieszczą, ustaw dla nich program standardowego mycia.

Komplet kuchenny narożny Sole

 

KOMPLET KUCHENNY NAROŻNY SOLE

Czy koniecznie jest mycie nowej lodówki?

Zakup nowej lodówki to ekscytujący moment – nowoczesny sprzęt wkrótce stanie się centralnym punktem Twojej kuchni. Choć nowa lodówka wygląda na nieskazitelnie czystą i gotową do użycia, mycie jej przed pierwszym uruchomieniem jest krokiem, którego nie powinno się pomijać.

Dlaczego mycie nowej lodówki jest konieczne? Nowy sprzęt może zawierać resztki pyłu, brudu, czy nawet substancje chemiczne, które pozostały po procesie produkcji i pakowania. Zanieczyszczenia pochodzą nie tylko z fabryki, ale też z materiałów użytych do ochrony urządzenia podczas transportu.

W pierwszej kolejności starannie umyj wnętrze lodówki, gdyż to właśnie tam będą przechowywane produkty spożywcze i napoje. Użyj łagodnego roztworu wody i octu (1:1) lub delikatnego detergentu. Przetrzyj wszystkie półki, szuflady, ściany i uszczelki drzwiowe. Po czyszczeniu dokładnie osusz powierzchnie, aby zapobiec rozwojowi pleśni lub niepożądanych drobnoustrojów.

Zewnętrzne powierzchnie lodówki również mogą być zanieczyszczone kurzem i brudem z transportu. Do mycia używaj miękkiej ściereczki oraz delikatnego detergentu, aby uniknąć zarysowania powierzchni. Pamiętaj, aby czyścić również tylne części lodówki, gdzie mogą gromadzić się zanieczyszczenia wpływające na jej efektywność i wydajność.

Nowa lodówka na ogół ma specyficzny zapach, który wynika z materiałów użytych do produkcji wnętrza. Aby go usunąć, przemyj wnętrze lodówki roztworem wody z sodą oczyszczoną lub umieść w niej otwarte pudełko z sodą na kilka godzin przed pierwszym uruchomieniem. W neutralizacji nieprzyjemnych zapachów pomogą też plasterki cytryna lub miseczka z kawą.

Czym myć lodówkę w środku?

Zarówno szuflady oraz półki, jak i całe wnętrze lodówki możesz także wyczyścić zwykłym płynem do mycia naczyń. To najskuteczniejszy środek do odtłuszczenia wszystkich powierzchni i usunięcia zaschniętych zabrudzeń. Pamiętaj, aby uważać na delikatne szklane elementy. Do mycia wykorzystaj zwykłą gąbkę lub specjalnie przeznaczoną do tego ściereczkę. Nie zapomnij delikatnie przetrzeć także uszczelki w drzwiach, gdyż mogą gromadzić się pod nią rozmaite mikroorganizmy.

Po zakończonej pracy osusz lodówkę oraz wszystkie jej półki i szuflady czystą ścierką. Gdy upewnisz się, że w środku nie pozostała już ani kropla wody, wstaw wszystkie elementy z powrotem. Podłącz urządzenie do prądu i umieść w nim swoją żywność, zanim zaszkodzi jej zbyt wysoka temperatura.

Czym myć lodówkę – domowe sposoby czyszczenia lodówki

Czym myć lodówkę bez uciekania się do chemicznych środków? Aby skutecznie wyczyścić lodówkę, możesz również sięgnąć po naturalne środki, wykorzystywane na co dzień w kuchni. Nie tylko znakomicie sprawdzą się one w walce z zabrudzeniami, ale także pochłoną nieprzyjemne zapachy. Jakie sposoby warto stosować?

Czyszczenie lodówki sodą oczyszczoną

Zastanawiając się, jakich środków używać, musisz przede wszystkim docenić cudowne działanie sody oczyszczonej. Nadaje się ona do wszystkich powierzchni – skutecznie je odkaża, a jednocześnie pomaga pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Warto więc umyć lodówkę z wykorzystaniem pasty powstałej ze zmieszania sody z wodą. Uważaj na konsystencję – nie powinna być zbyt rzadka!

Do papki możesz dodać także odrobinę soku z cytryny. Przełoży się on na jeszcze skuteczniejsze odkażanie i pozostawi po sobie miły zapach. Po rozprowadzeniu pasty we wnętrzu lodówki spłucz ją letnią wodą.

Mycie lodówki wodą z octem

Każdy zwolennik domowych sposobów na sprzątanie zna także praktyczne właściwości octu. Jak umyć lodówkę octem? To proste! Zmieszaj go z wodą w proporcjach 1:4, aby stworzyć efektywny środek czyszczący do walki z zabrudzeniami i bakteriami obecnymi w lodówce. Dokładnie umyj wszystkie jej zakamarki, pamiętając o szufladach i półkach. Roztwór wyeliminuje mikroorganizmy, odświeży całą lodówkę w środku, a nawet nada jej blasku.

Miej jednak na uwadze, że tę metodę najlepiej stosować podczas rozmrażania urządzenia (wtedy odłącz lodówkę od prądu). Mycie lodówki octem pozostawi bowiem nieprzyjemny zapach, który trzeba będzie wywietrzyć. Po zakończonej pracy pozostaw więc drzwiczki otwarte na parę godzin.

Mycie lodówki sokiem z cytryny wewnątrz

Świetnym pomysłem jest też czyszczenie lodówki sokiem z cytryny. Wystarczy wymieszać pół szklanki wody z sokiem z 2, 3 cytryn, odczekać kwadrans i zabrać się do pracy. Na koniec wysusz wilgotne powierzchnie za pomocą suchej ścierki o delikatnej powierzchni.

Czym myć czarną lodówkę?

Czyszczenie urządzeń AGD w kolorze czarnym jest nieco bardziej wymagające. Dlaczego? Na takim tle wyraźniej widać zabrudzenia i zarysowania.

Czym najlepiej myć lodówkę z czarnym frontem? Najbezpieczniej wytrzeć drzwiczki ściereczką z mikrofibry z delikatnym detergentem. Może to być na przykład płyn do mycia naczyń. Jeśli jesteś zwolennikiem domowych metod czyszczenia, wypróbuj sok z cytryny bądź ocet.

Jak i czym umyć lodówkę z funkcją No Frost?

Na czym polega funkcja No Frost? Pozwala kontrolować stopień wilgotności oraz temperaturę w chłodziarce. Dzięki temu nie osadza się w niej szron.

Czym myć lodówkę No Frost? Sprawdzą się kwasek cytrynowy, cytryna, soda oczyszczona. Decydując się na naturalne środki, zmniejszasz ryzyko uszkodzenia urządzenia. Warto wiedzieć, że wymienione sposoby doskonale sprawdzają się również w przypadku lodówek ze stali nierdzewnej.

Detergenty do mycia lodówki

Ostatni sposób mycia lodówki polega na wykorzystaniu silnych detergentów produkowanych specjalnie w tym celu. Na rynku znajdziesz całe mnóstwo takich preparatów – od ogólnodostępnych środków znanych marek, po profesjonalne płyny wykorzystywane między innymi w restauracjach. Nie musisz szukać tych drugich – przy czyszczeniu lodówki domowej w zupełności wystarczą Ci zwykłe detergenty sprzedawane w drogeriach i supermarketach.

Stosowanie takich preparatów gwarantuje dokładne usunięcie bakterii, zarodków pleśni i zaschniętych zanieczyszczeń. Co więcej, delikatne środki czystości pozwolą Ci także pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki. Decydując się na ich wykorzystanie, postaraj się dokładnie wyczyścić całe wnętrze urządzenia, a następnie umyj je wodą. Nie możesz dopuścić do kontaktu produktów spożywczych ze środkami chemicznymi.

Jak dbać o lodówkę na co dzień?

Wiesz już, czym myć lodówkę! Teraz warto zastanowić się nad tym, jak postępować, aby wystarczyło przeprowadzić gruntowne czyszczenie raz na jeden lub dwa miesiące, a nie częściej. Sposób eksploatacji tego urządzenia wpływa bowiem nie tylko na jego kondycję, ale także na stan przechowywanej w nim żywności, a więc pośrednio na Twoje zdrowie i samopoczucie.

Przede wszystkim pamiętaj, aby na bieżąco pozbywać się z lodówki resztek jedzenia, zwracając szczególną uwagę na zepsute produkty. Największe zagrożenie dla czystości stanowią gnijące warzywa i owoce. Codziennie przeglądaj więc żywność przechowywaną we wszystkich szufladach i wykorzystuj to, co zbliża się do granicy przydatności do spożycia. Jeśli któryś z produktów zdąży spleśnieć, natychmiast go wyrzuć i oczyść miejsce po nim ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Przechowywanie żywności w lodówce

Nie zapominaj także o tym, jak ważne dla czystości lodówki jest prawidłowe przechowywanie żywności. Warto robić dobry użytek ze szczelnie zamykanych pojemników, które świetnie sprawdzą się w przypadku niektórych produktów spożywczych. Jeśli coś się zepsuje, wystarczy umyć tylko jedno takie pudełko, a nie całą lodówkę.

Przeczytaj również nasz poradnik „Jak przechowywać żywność”?

Zauważ również, że lodówka znacznie szybciej brudzi się na zewnątrz niż w środku. Przyczynia się do tego zarówno osiadający na niej kurz, jak i codzienna eksploatacja obejmująca między innymi jej otwieranie i zamykanie nie zawsze czystymi rękoma. Pamiętaj więc, aby codziennie czyścić lodówkę, zwracając uwagę na jej wierzch oraz drzwiczki. Im mniej zabrudzeń na niej pozostawisz, tym mniejsza szansa, że przedostaną się one na Twoje jedzenie! Czym myć lodówkę z zewnątrz? Sprawdzą się nie tylko wspomniane wcześniej domowe sposoby, lecz także parownica. Więcej na ten temat piszemy poniżej.

Aby obudowa lśniła – co można stosować do mycia lodówki z zewnątrz?

Utrzymanie zewnętrznej części lodówki w czystości jest równie ważne jak dbanie o jej wnętrze. Aby lodówka wolnostojąca prezentowała się idealnie, warto stosować sprawdzone metody czyszczenia, które skutecznie usuwają zabrudzenia i nadają blask powierzchniom.

Najbezpieczniejszym i najbardziej uniwersalnym środkiem do mycia zewnętrznej części lodówki jest roztwór ciepłej wody z dodatkiem delikatnego płynu do mycia naczyń. Taka mieszanka skutecznie usuwa codzienne zabrudzenia, tłuste plamy czy odciski palców. Jest przy tym łagodna dla powierzchni.

Jak ją stosować? Rozpuść kilka kropel płynu do mycia naczyń w ciepłej wodzie. Namocz miękką ściereczkę w roztworze, wyciśnij nadmiar wody, a następnie wyczyść całą powierzchnię lodówki. Na koniec przetrzyj lodówkę czystą, wilgotną ściereczką, aby usunąć resztki detergentu. Na koniec wytrzyj do sucha.

Jeśli Twoja lodówka ma front wykonany ze stali nierdzewnej, warto sięgnąć po spreje czyszczące dedykowane do tego typu powierzchni. Specjalistyczne produkty nie tylko usuwają zabrudzenia, ale również nadają stali połysk i tworzą warstwę ochronną, która zapobiega powstawaniu odcisków palców.

Do czyszczenia lodówek wykończonych na wysoki połysk lub z elementami szklanymi znakomicie nadaje się płyn do mycia szyb. Jest skuteczny w usuwaniu odcisków palców, tłustych plam i smug, a do tego pozostawia powierzchnię lśniącą i bez zacieków.

Oprócz komercyjnych środków, możesz również użyć naturalnych substancji, takich jak ocet czy sok z cytryny, które są skuteczne i ekologiczne. Roztwór wody z octem (1:1) doskonale usuwa brud i działa jako naturalny środek odtłuszczający.

Czym nie myć lodówki i jakich środków unikać?

Podczas czyszczenia lodówki ważne jest, aby nie tylko wybierać odpowiednie środki czyszczące, ale również unikać tych, które mogą uszkodzić jej powierzchnię oraz komponenty wewnętrzne. Wybór niewłaściwych produktów może prowadzić do trwałych uszkodzeń, które wpłyną negatywnie zarówno na estetykę, jak i na funkcjonalność lodówki.

Tego unikaj:

  • Środki ścierne – proszki czyszczące, pasty polerskie czy gruboziarniste gąbki mogą co prawda skutecznie usuwać brud, ale równocześnie powodują zarysowania i uszkodzenia powierzchni lodówki. Dotyczy to szczególnie frontów ze stali nierdzewnej, powierzchni lakierowanych oraz plastikowych elementów. Zarysowania psują wygląd urządzenia i sprzyjają gromadzeniu się brudu w mikrouszkodzeniach, co utrudnia ich późniejsze czyszczenie.
  • Silne rozpuszczalniki – aceton, benzyna, terpentyna mogą uszkodzić wykończenie lodówki, powodując trwałe odbarwienia i osłabienie struktury materiałów. Wymienione substancje wpływają też na integralność plastikowych elementów, prowadząc do ich kruszenia się oraz deformacji.
  • Substancje chemiczne – wybielacze, amoniak i pozostałe silne środki dezynfekujące mogą być szkodliwe dla powierzchni lodówki, gdyż wchodzą w reakcję z materiałami, powodując ich odbarwienia, osłabienie oraz uszkodzenia uszczelek. Uszkodzone uszczelki tracą swoją elastyczność, co z kolei wpływa na efektywność zamykania drzwi i utrzymywania odpowiedniej temperatury wewnątrz lodówki.

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0