Deser na walentynki – przepisy dla początkujących
CzytajDeser na walentynki – przepisy dla początkujących
Już za chwilę walentynki. Nie masz pomysłu, jak uczcić ten dzień ze swoją drugą połówką? Do jej lub jego serca najszybciej trafisz przez żołądek! Właśnie dlatego warto przygotować specjalne desery na walentynki. Przepisy, które dziś prezentujemy, sprawdzą się nawet, gdy nie masz dużego doświadczenia w cukiernictwie.
14 lutego to szczególny dzień dla zakochanych. Patronem tego dnia jest święty Walenty i to właśnie od jego imienia wzięła się nazwa „walentynki”. Wbrew pozorom tradycja obchodzenia święta miłości nie jest wcale czymś nowym. W Europie Środkowej i Zachodniej znana była już w średniowieczu. Niektórzy początków tej tradycji dopatrują się jeszcze w czasach Cesarstwa Rzymskiego, kiedy to właśnie w okolicach połowy lutego wiele młodych osób poszukiwało wybranki przez wylosowanie imienia z kamiennej urny.
Współcześnie święto miłości wygląda zdecydowanie inaczej. Mniej pozostawiamy ślepemu losowi, a częściej bierzemy sprawy w swoje ręce. Przed walentynkami wiele osób poszukuje pomysłów na walentynkowe prezenty.
Co powiesz na to, aby zamiast tradycyjnej kartki lub kwiatów w tym roku postawić na coś pysznego? Spraw, aby Twoja kuchnia zamieniła się w najlepszą cukiernię. Wykorzystaj nasze przepisy i przygotuj efektowne i zaskakujące desery na walentynki. Sukces gwarantowany!
Spis treści:
Prosty, ale efektowny deser walentynkowy
Chcesz przygotować słodką niespodziankę dla swojej drugiej połówki, ale Twoje zdolności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia i obawiasz się spektakularnej klapy? W takim wypadku najlepiej sprawdzą się proste i efektowe desery na walentynki. Przepisy, które nie wymagają mistrzowskich umiejętności, naprawdę istnieją, a jeden z nich prezentujemy poniżej. Ciasteczka przyozdobione serduszkiem z pewnością zachwycą ukochaną osobę. Zdziwisz się, jak łatwo przygotować ten deser walentynkowy.
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- dżem truskawkowy lub malinowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz ją z cukrem i solą. Do sypkich składników dodaj posiekane lub starte na tarce zimne masło i wstępnie rozetrzyj je z mąką. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Gotową kulkę ciasta włóż na 30 min do zamrażarki.
Zmrożone ciasto rozwałkuj dość cienko. Wytnij z niego kółka. Za pomocą foremki do pierniczków lub ciasteczek w kształcie serca wytnij okienka w połowie przygotowanych krążków. Gotowe ciasteczka włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Upieczone wypieki ostudź. Ciasteczka w kształcie pełnych kółek posmaruj dżemem i połóż na nich te z wyciętymi okienkami w kształcie serduszka. Możesz oprószyć je cukrem pudrem.
Szybki deser na walentynki dla zapracowanych
Nawet jeśli praktycznie od rana do wieczora pochłaniają Cię obowiązki zawodowe i domowe, warto znaleźć chwilę na przygotowanie słodkości dla dwojga. Aby zaskoczyć drugą połówkę czymś pysznym, nie musisz też spędzać w kuchni długich godzin.
Czasem wystarczy kilka prostych składników zaserwowanych w zupełnie nowy sposób. Jeśli chcesz przygotować szybki deser na walentynki, koniecznie sięgnij po duet idealny: truskawki i bitą śmietanę.
Składniki:
- 2 szklanki świeżych truskawek
- 1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- kilka bez
- 20 ml soku z granatów
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki dokładnie umyj i usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Do owoców wlej sok z granatów, zasyp cukrem i odstaw na chwilę, żeby puściły sok.
W tym czasie ubij śmietanę. Wystarczy, że powstanie gęsta masa, nie musi być idealnie sztywna. Jeżeli lubicie bardzo słodkie desery, możesz dodać trochę cukru pudru, ale pamiętaj, że truskawki będą słodkie. Do ubitej śmietany dodaj pokruszone bezy i delikatnie wymieszaj.
Do gotowej masy śmietanowej dołóż kawałki owoców wraz z sokiem, zostawiając kilka truskawek do dekoracji. Ostrożnie wymieszaj całość łyżką, tak by w śmietanie powstały czerwone smugi o różnej intensywności. Masę przełóż do eleganckich pucharków lub szklanek. Deser przyozdób pozostałymi owocami.
Fit deser na walentynki dla par dbających o linię
Osoby dbające o sylwetkę też mogą w Dniu Zakochanych pozwolić sobie na coś słodkiego. Oczywiście nie musi być to ogromny tort z mnóstwem czekolady i bitej śmietany. Postaw raczej na owoce, a zamiast cukru – wykorzystaj miód. Tak przygotowany fit deser na walentynki z pewnością pozostanie w zgodzie z Twoją dietą, będąc jednocześnie miłym i słodkim podarunkiem od serca.
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka
- łyżka miodu
- ulubione owoce: mango, borówki, truskawki
Przygotowanie:
Nasiona chia zalej mlekiem. W zależności od Twoich upodobań, możesz użyć mleka krowiego bądź roślinnego. Dodaj miód i całość energicznie wymieszaj, tak aby połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Przełóż pudding do pucharków i wstaw go do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej pudding będzie stał w lodówce, tym bardziej napęcznieją nasiona chia. Warto w początkowej fazie namaczania kilka razy przemieszać masę.
Kiedy pudding odpowiednio zgęstnieje udekoruj deser miętą oraz Waszymi ulubionymi owocami.
Walentynkowy deser lava cake
Czekolada to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych afrodyzjaków. Właśnie dlatego nie może jej zabraknąć podczas świętowania dnia zakochanych. Czy może być coś lepszego od czekoladowego ciastka z płynną czekoladą w środku? Chyba nie! Z tego powodu czekoladowy fondant to jeden z najlepszych pomysłów na walentynkowy deser.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 50 g masła
- łyżka mąki
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:‘
Pracę nad deserem rozpocznij od nagrzania piekarnika do 200 stopni oraz przygotowania foremek na ciastka. Następnie czekoladę połam na drobne kawałki i rozpuść ją razem z masłem w kąpieli wodnej, by powstała gładka masa.
Do osobnej miski wbij jajka i krótko wymieszaj je (nie ubijaj) z cukrem i solą. Następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przelej do przygotowanych wcześniej foremek i wstaw do piekarnika na 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 2-3 minuty i delikatnie wyłóż ciastka na talerzyki. Udekoruj wypieki cukrem pudrem i kawałkami owoców.
Wykwintny deser na walentynki dla wymagających
Jeżeli przygotowując desery na walentynki, masz ochotę się sprawdzić, postaw na coś zdecydowanie bardziej ekskluzywnego i wymagającego. W tym wypadku wręcz idealnie sprawdzi się efektowny tort! Jeśli stworzysz słodkie cudo na bazie własnoręcznie upieczonej bezy, będzie to deser na walentynki, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających osób.
Składniki:
Na bezę:
- 300 g drobnego cukru
- 6 białek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli
Na krem:
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżach wrzątku
Dodatkowo:
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na gładką, sztywną pianę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodaj bardzo powoli cukier. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca, wymieszaj ją ostrożnie z mąką oraz octem winnym. Gotową masę wyłóż na blachę do pieczenia, formując dwa koła o średnicy około 30 cm.
Bezę piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę pieca do 100 stopni i piecz kolejne dwie godziny. Po tym czasie pozostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj krem. Do dużej miski wlej dobrze schłodzoną śmietanę. Dodaj do niej cukier puder oraz cukier waniliowy. Ubijaj do momentu otrzymania sztywnej gęstej masy. Na samym końcu dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
Do rondelka wsyp owoce, dodaj cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewaj, ciągle mieszając – aż owoce zgęstnieją, tworząc gęsty sos. Odstaw je do całkowitego wystygnięcia.
Na upieczony blat bezowy wyłóż przy pomocy rękawa cukierniczego połowę dobrze schłodzonego kremu śmietanowego. Na środku masy śmietanowej utwórz wgłębienie, do którego włożysz sos owocowy. Całość przykryj drugą bezą, udekoruj pozostałą bitą śmietaną oraz świeżymi owocami. Tort bezowy najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Pamiętaj, że do zaaranżowania idealnej randki w domu warto się odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? Kilka sprawdzonych sposób znajdziesz w naszym poradniku „Przepis na kolację przy świecach”.