Przejdź do sklepu brw.pl

Jak podawać herbatę? Herbaciarnia w domu

Czytaj
23.12.2021

Jak podawać herbatę? Herbaciarnia w domu

Picie herbaty to w wielu kulturach bardzo ważny rytuał, a sposoby serwowania tego napoju różnią się w zależności od okazji. Można wybrać duży kubek i pić ją w domowym zaciszu lub wykorzystać filiżanki z cienkiej porcelany w trakcie uroczystego przyjęcia. Herbata stała się synonimem spotkania z bliskimi, a jednocześnie kojarzy się z medytacją i wyciszeniem. Jak i w czym podawać herbatę prawidłowo?

herbata

Parzenie i podawanie herbaty – cenne wskazówki

Szczególnie zimą wyjątkowo chętnie sięgamy po ulubioną herbatę. To najchętniej pijany w Polsce gorący napój. Właściwe przygotowanie i podanie herbaty wymaga jednak przestrzegania pewnych reguł. Dobrze wiedzieć jak prawidłowo ją przyrządzić, by uzyskać przepyszny napar i właściwie uwydatnić jego aromat.

Jakość herbaty

Jednym z kluczowych elementów wpływających na smak naparu jest jakość i rodzaj herbaty. Możesz zdecydować się na herbaty ekspresowe o bardzo różnych smakach sprzedawane w torebkach. Herbata liściasta to wybór nieco bardziej angażujący, jednak wart zachodu. Dzięki takiej formie mamy pewność, że pijemy napar z prawdziwych liści, a nie tylko pozostającego po nich, mniej aromatycznego pyłu herbacianego. Herbatę liściastą przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach, by jak najdłużej utrzymać jej głęboki smak.

Temperatura wody

Podczas samego parzenia naparu bardzo istotna jest temperatura wykorzystywanej wody. O ile z herbatą czarną problemu nie ma (zalewa się ją wodą zaraz po ugotowaniu), to w przypadku innych rodzajów należy dokładnie czytać instrukcje z opakowania. Herbata biała wymaga temperatury wody 80C-90C. Najchłodniejszą wodę lubi herbata zielona. Niektóre jej odmiany zaparzają się już nawet w 60C. Jednak te najczęściej spotykane gatunki zielonej herbaty wymagają zalania wodą o temperaturze 70-80C.

Czas parzenia

Czas parzenia herbaty należy skrupulatnie kontrolować. Zazwyczaj nie powinien wynosić więcej niż 3-5 minut. Z naparu ekspresowego wystarczy tylko wyjąć torebkę, jednak herbata liściasta musi być dokładnie przefiltrowana. Aby usprawnić sobie ten proces, warto zaopatrzyć się w zaparzacz, dzięki któremu fusy nie będą pływać w całej filiżance. Możesz też zaopatrzyć się w dzbanek z wbudowanym zaparzaczem.

Herbata z dodatkami

Herbata nie musi mieć formy wyłącznie naparu z liści. Można dosypać do niej liczne dodatki, które zmienią jej smak. Susze owocowe dobrze komponują się z imbirem i liśćmi czarnej herbaty. A skoro już o niej mowa – czarna herbata często jest pijana z miodem i cytryną. Oba napoje sprawdzą się w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Możesz również dolać do herbaty mleko i doprawić ją niczym białą kawę – taki napój (bawarka) jest popularny w Anglii.

Do delikatniejszej herbaty, np. zielonej, doskonale pasuje konfitura lub syrop owocowy.

Pasjonaci herbaty raczej nie popierają słodzenia jej białym cukrem, argumentując swoją opinię tym, że właściwe parzenie redukuje smak goryczki zielonej herbaty. Oczywiście to tylko „złote zasady sztuki herbacianej”. Ty i tak sugeruj się swoim gustem – jeśli lubisz słodzoną herbatę, to czemu miałbyś z niej rezygnować?

W czym podawać herbatę?

W prawdziwej herbaciarni bardzo istotny jest wybór odpowiedniego naczynia, w której znajdzie się napój. Grubość naczynia i materiał, z którego jest wykonany, wpływa na tempo stygnięcia i jego aromat. To, czy podana herbata będzie znajdować się w filiżance, kubku albo szklance, wpłynie więc nie tylko na kwestie estetyki czy wygody picia, ale także – jak przekonują znawcy – na sam smak herbaty.

Do podawania herbaty na ciepło najlepsze są porcelanowe filiżanki lub kubeczki. Szklanka sprawdzi się jedynie do napoju w wersji zimnej lub mrożonej.

Rzecz jasna, sposób serwowania herbaty zależy również od konkretnej sytuacji. Jeśli pijesz ją wieczorem, w domowym zaciszu, wybierz kubek z wygodnym uchem. Przy okazji ogrzejesz nim dłonie 😉 Możesz przebierać w różnych pojemnościach, kolorach i kształtach – wszystko zależy od Twoich preferencji.

Pamiętaj, że herbatę najlepiej pić ciepłą, bo ma wtedy najwięcej zdrowotnych właściwości. Więc jeśli Twoja herbata stygnie zbyt szybko, pij ją w kubku z przykrywką. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie.

Istnieje pewien zwyczaj podawania herbaty gościom w filiżankach – taka zastawa prezentuje się niezwykle elegancko, wręcz odświętnie. Jednak gdy przyjaciele wpadają z niezapowiedzianą i nieformalną wizytą, śmiało możesz podawać kawę i herbatę przygotowaną w szklanym dzbanku i rozlewać ją do kolorowych kubków. Będzie to dużo wygodniejsze niż szykowanie kilku różnych napojów. Dodatkowo herbatę, która nie wystygnie zbyt szybko, każdy będzie mógł dolewać sobie we własnym tempie.

A jeśli zależy Ci na tym, by napój utrzymywał temperaturę przez wiele godzin, poszukaj dzbanków ze specjalnymi podstawkami na podgrzewacze.

Jak podawać herbatę gościom?

To, w czym podać herbatę gościom w przypadku organizowania bardziej oficjalnych spotkań, nie powinno stanowić problemu. Na bardzo eleganckich przyjęciach świetnie sprawdzi się podanie herbaty w dzbanku i przygotowanie pustych filiżanek dla gości. Możesz sięgnąć po serwis kawowy, który równie dobrze sprawdzi się do podania w nim herbaty. Najbardziej formalny będzie oczywiście serwis w kolorze białym, np. z porcelany.

Niezależnie od Twoich preferencji smakowych zapewnij gościom mleko w mleczniku, pokrojoną w plasterki i ułożoną na talerzyku cytrynę oraz cukier przesypany do pięknej cukiernicy. Pamiętaj, aby każda elegancka filiżanka miała swój spodek – to bardzo praktyczne rozwiązanie, np. w przypadku rozlania napoju. Przygotuj także talerzyki deserowe i ułóż na nich kruche ciasteczka, które dopełnią smak herbaty. Jeśli podajesz herbatę w torebkach, połóż na stole dodatkowy spodeczek, na który goście odłożą zużyte woreczki.

Sposoby podawania herbaty mogą być bardzo różnorodne. Z całego procesu jej przygotowywania i picia z łatwością stworzysz więc wspaniały rytuał. Może warto zadbać o piękne i użyteczne artykuły do parzenia herbaty? Przejrzyj ofertę Black Red White i stwórz w swoim domu małą herbaciarnię!

>> A po pomysły na aranżacje miejsca specjalnie do przyjemnego picia kawy zapraszamy do artykułu: Urządzamy kącik kawowy!

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0