Jak podawać kawę? Kawowy savoir-vivre
CzytajJak podawać kawę? Kawowy savoir-vivre
Serwowanie kawy to czynność, do której w wielu domach przywiązuje się sporą wagę. Mile spędzone chwile w towarzystwie aromatycznego napoju wymagają przecież odpowiedniej oprawy. Czy wiesz, z czym go podawać i jakie naczynia wykorzystać? Podpowiadamy, jak serwować kawę oraz na co zwracać uwagę, gdy zbierasz zamówienia od swoich gości.
Spis treści:
Parzenie i podawanie kawy – sztuka, którą warto znać!
Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie życia bez kawy. Dla części osób picie tego napoju stanowi swoisty rytuał. Niektórzy rozbudzają się nim o poranku, inni rozkoszują się kawą po powrocie z pracy – samotnie lub w towarzystwie najbliższych. Prawdziwi koneserzy mają w domu ekspres ciśnieniowy bądź przelewowy lub kafetierę, np. kafetiera Vella.
Aby w pełni cieszyć się chwilą z kawą, warto wiedzieć, jak ją parzyć i w jaki sposób częstować nią gości. Ważne jest również to, z czym serwować kawę i w jakiej szklance czy filiżance podawać konkretny jej rodzaj.
W czym podawać kawę?
Kawę serwujemy zawsze w specjalnych szklankach bądź filiżankach, które są w stanie przez dłuższą chwilę utrzymywać temperaturę. To ważne, jeśli chcesz cieszyć się najlepszym smakiem i aromatem kawy. Najpopularniejsze obecnie okazują się więc termiczne szklanki z podwójnym dnem. Tego typu naczynie warto zawsze stawiać na spodku. Można też wykorzystywać serwisy do kawy – proste i złożone z samych filiżanek ze spodkami, jak w przypadku zestawu kawowego Triumph czy wzbogacone o dodatkowe elementy, jak chociażby zestaw do kawy i herbaty Roma. Oczywiście zawsze możesz sięgnąć po prostu po swój ulubiony kubek czy ukochaną filiżankę do kawy.
Aby prawidłowo podawać kawę, trzeba też zwrócić uwagę na jej rodzaj. Jak odpowiednio serwować kawę przygotowywaną w różny sposób?
- Espresso
Jeśli chcesz podać espresso, wybierz małą (pojemność około 50-70 ml) filiżankę z grubej porcelany, która zostanie ogrzana przed zaserwowaniem. Można też zastąpić ją szklanką z podwójnym dnem. Odpowiednie wyprofilowanie naczynia powinno umożliwić tworzenie się delikatnej pianki na powierzchni napoju. Pamiętaj, by obok filiżanki na stole znalazła się cukiernica i mała łyżeczka do kawy. Nie wszyscy piją gorzkie espresso, niektórzy wolą wersję z cukrem. Do espresso możesz podać wodę w szklance (dla przepłukania kubków smakowych po każdym łyku).
- Cappuccino
Popularne cappuccino to espresso z dodatkiem spienionego mleka. Filiżanka do tej kawy powinna mieć pojemność od 150 do 180 ml. Dla osób marzących o wypiciu kawy o łagodniejszym smaku odpowiednie będzie cappuccino chiaro, w którym znajduje się więcej mleka. Ci, którzy wolą konkretniejszy aromat, mogą wybrać cappuccino scuro z mniejszą ilością mleka. W przypadku cappuccino również wystarczy mała łyżeczka. Unoszącą się na powierzchni kawy piankę możesz ozdobić pokruszoną czekoladą lub kakao.
- Latte
Latte to inaczej pojedyncze espresso z dużą ilością spienionego mleka. Do jej podania idealnie sprawdzi się klasyczna filiżanka o pojemności od 220 do 250 ml lub wysoka, wąska szklanka. Do wysokiej szklanki potrzebna jest dłuższa łyżeczka deserowa (np. o długości 19 centymetrów).
- Latte macchiato
Latte macchiato to warstwowa odmiana kawy latte, którą powinno się serwować w wysokiej, przezroczystej szklance. Jeśli będzie ono dobrze wykonane, podzieli się na trzy warstwy: z mleka, espresso i pianki (patrząc od dołu). Do latte macchiato także przyda się długa łyżeczka.
- Frappe
Frappe, czyli kawę mrożoną, podaje się w wysokich szklankach. Przyrządza się ją, dopełniając espresso zimnym mlekiem. Można dodać do niej gałkę lodów waniliowych bądź śmietankowych oraz bitą śmietanę (dla ozdoby). W tym wypadku zamiast łyżeczki dołącz słomkę oraz spodek. Dzięki temu uchronisz obrus lub stół przed skraplającą się wodą.
- Freddo
To z kolei espresso serwowane na zimno. Kostki lodu zalewa się kawą, nierzadko z dodatkiem alkoholu (najczęściej brandy). Można ją podawać zarówno w wysokich szklankach, jak i w filiżankach.
Jak podawać kawę gościom?
Kawę warto postawić na spodku. Wówczas po jego prawej stronie należy ułożyć łyżeczkę, zwróconą uchwytem w stronę pijącego. Napój powinno się podawać, podchodząc do osoby obsługiwanej z prawej strony. W pierwszej kolejności zaserwuj kawę gościom – najpierw kobietom, a potem mężczyznom.
Nie wszyscy lubią czarną kawę, dlatego też trzeba brać pod uwagę to, że będą ją łączyć z różnymi dodatkami. Choć niektórzy uważają kawę z bitą śmietaną za zbrodnię, są i tacy, którzy ją uwielbiają. Jedni potrzebują do kawy cukru, inni z kolei przepadają za nią tylko wtedy, gdy doda się do niej odpowiednio spienione mleko. Niektórzy zaś łączą ten napój z wybranym syropem smakowym. Serwując kawę w domu, musisz być gotowy na różne ewentualności, dlatego oprócz filiżanek czy kubków z parującym napojem, przynieś także cukiernicę i mlecznik (możesz wybrać zestaw, by oba elementy idealnie do siebie pasowały).
Częstym dodatkiem do kawy są też słodycze. Wybierając je, musisz jednak zadbać o to, by nie były przesadnie słodkie. Ciężkie ciasto z dużą ilością kremu może zwyczajnie przytłoczyć smak kawy i odebrać przyjemność z jej picia. Wybieraj małe ciasteczka z dodatkiem cukru, herbatniki lub deserowe praliny czekoladowe.
Odpowiednio zaserwowana kawa będzie smaczna i aromatyczna, dzięki czemu sprawi Ci prawdziwą przyjemność. Jeśli tylko dobierzesz właściwe naczynia, by ją podać, a także umiejętnie połączysz z wybranymi dodatkami, na pewno zachwycisz swoich gości. Akcesoria do kawy znajdziesz na brw.pl.
>>A może marzy Ci się własny kącik kawowy? Zajrzyj do artykułu „Urządzamy kącik kawowy!” i przekonaj się, jak go przygotować!