Jak przechowywać przetwory? Black Red White podpowiada
CzytajJak przechowywać przetwory? Black Red White podpowiada
Wczesna jesień to idealny czas na przygotowanie domowych przetworów z owoców i warzyw. Dżemy, konfitury, kiszonki i marynaty pozwolą Ci cieszyć się smakiem lata jeszcze przez wiele miesięcy. Nie wiesz, jak prawidłowo przechowywać przetwory w słoikach? Zastanawiasz się, jak długo mogą stać domowe weki? Garść przydatnych wskazówek znajdziesz w naszym artykule!
W dzisiejszym artykule:
- wyjaśniamy, dlaczego warto przygotowywać domowe przetwory;
- podpowiadamy, w jakiej temperaturze przechowywać przetwory owocowe i warzywne;
- zdradzamy sposoby na sprytne przechowywanie przetworów,
- piszemy o tym, jak długo można przechowywać domowe wyroby.
Spis treści:
Domowe przetwory – dobrodziejstwo natury zamknięte w słoiku
Czy warto robić domowe przetwory? Oczywiście! Warzywa i owoce zamknięte w słoikach nie tylko nie tracą walorów smakowych, ale również zachowują większość wartości odżywczych. To dlatego tak świetnie sprawdzają się jako zapasy na zimę. Co więcej, domowe wyroby mają prosty skład i są w pełni naturalne. Nie ulega wątpliwości, że biją na głowę nawet najlepsze sklepowe produkty. Przygotowywanie dżemów i powideł z własnych składników sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia oraz pozwala ograniczyć niepotrzebne opakowania – zgodnie z ideą zero waste.
Wbrew pozorom, samodzielne przygotowywanie weków wcale nie musi być żmudnym, pracochłonnym procesem. Na początek wystarczy dobry przepis, kilka słoików różnej wielkości, zapas owoców i/lub warzyw od lokalnych rolników oraz trochę wolnego czasu. Pamiętaj, że gotowe przepisy kulinarne możesz modyfikować, dopasowując je do swoich preferencji. Nie bój się eksperymentować – tworzenie nowych receptur może być niezwykle satysfakcjonującym zajęciem!
Zajrzyj również do artykułu: „Słoiki na zimę, czyli jak zrobić przetwory z głową”.
Jak przechowywać przetwory?
Powidła, dżemy, owocowe syropy, marynowane grzybki, ogórki kiszone i inne wyroby bez przeszkód mogą stać się podstawą domowej spiżarni. Aby Twój wysiłek nie poszedł na marne, a żywność nie uległa zepsuciu, pamiętaj o kilku zasadach: zachowaniu higieny pracy, postępowaniu zgodnie z krokami przepisu oraz właściwym sposobie przechowywania przetworów.
Miejsce przechowywania żywności
Zarówno warzywne, jak i owocowe przetwory powinny być przechowywane w miejscu suchym, chłodnym, dobrze wentylowanym oraz o niskim poziomie nasłonecznienia. Idealnie, jeśli dysponujesz piwnicą lub domową spiżarką – w tych miejscach weki z powodzeniem przetrwają do następnego lata.
Nie masz piwnicy ani spiżarni? Nic straconego! Do przechowywania słoików nadają się również kuchenne szafki, lodówka, półki w garażu, a nawet… balkon! Ostatni sposób zda egzamin pod warunkiem, że zabezpieczysz przetwory przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych (np. umieszczając je w skrzynkach lub koszach) i przeniesiesz do cieplejszego miejsca, gdy tylko pojawią się pierwsze przymrozki.
W jakiej temperaturze przechowywać domowe przetwory?
Optymalna temperatura przechowywania zależy od rodzaju przetworu oraz metody konserwacji. Domowe dżemy i konfitury, szczególnie te z niską zawartością cukru, powinny być przechowywane w chłodnym, suchym miejscu, w temperaturze od 4°C do 10°C. W możliwie najniższej temperaturze przechowuj warzywne marynaty oraz kiszonki (tu najlepiej trzymać się przedziału 4°C–8°C). Dla otwartych słoików najbardziej odpowiednim miejscem jest lodówka. Napoczęte przetwory domowe należy spożyć w ciągu miesiąca.
W czym przechowywać przetwory? Słoiki, słoje i butelki
Zastanawiasz się, w czym bezpiecznie trzymać przetwory? Najlepiej w przeznaczonych do tego pojemnikach lub opakowaniach, dzięki którym wyroby pozostaną szczelnie zamknięte i tym samym nie stracą na świeżości ani na walorach smakowych.
- Szklane słoiki – naczynia tego rodzaju znakomicie sprawdzają się do przechowywania dżemów, konfitur, kiszonek, marynat i innych przetworów. Słoiki wykonane ze szkła są higieniczne, trwałe i umożliwiają hermetyczne zamknięcie, co pomaga w zachowaniu świeżości produktów.
- Szklane butelki – nadają się do przechowywania soków, nalewek, syropów i innych płynnych przetworów. Zazwyczaj mają szczelnie zamykane korki lub zakrętki, które utrzymują hermetyczność.
- Torebki próżniowe lub worki do zamrażarki – są doskonałe do przechowywania przetworów w zamrażarce. Pozwalają usunąć powietrze, co pomaga w utrzymaniu świeżości produktów i zapobiega tworzeniu się lodu.
Aby ułatwić sobie przechowywanie słoików, zadbaj o ich odpowiednią segregację. Niezależnie od tego, czy przetwory znajdują się w kuchennej szafce, czy też na regale w spiżarni, poukładaj je według rodzajów. Nie zapomnij o etykietowaniu! W opisie przetworu warto uwzględnić nie tylko jego nazwę, ale też datę produkcji. Dzięki temu łatwiej określisz termin przydatności danego produktu.
Rada od Black Red White: jeśli zamierzasz przechowywać przetwory w szufladach lub skrzynkach, etykietki z opisem umieść na wieczkach.
Jak długo można przechowywać przetwory?
O tym, jak długo mogą stać domowe weki, decydują przede wszystkim sposób ich produkcji oraz prawidłowe przechowywanie. Choć oczywiście zdarza się, że niektórzy zjadają przetwory dopiero po kilku latach „leżakowania”, przyjmuje się, że własnoręcznie przygotowane słoiki najlepiej wykorzystać przed rozpoczęciem kolejnego sezonu, a więc w przeciągu 12 miesięcy. Po tym czasie przetwory tracą część wartości odżywczych, nie są też tak samo smaczne.
Jak przedłużyć trwałość domowych przetworów?
Trwałość sezonowych przetworów możesz przedłużyć na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest pasteryzacja, czyli konserwacja produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 °C. Jeśli zamierzasz pasteryzować przetwory w piekarniku, wybieraj słoiki „twist off”, które są tradycyjnie zakręcane. Słoiki typu weck posiadają dodatkowe uszczelnienie, przez co nadają się jedynie do pasteryzowania w garnku z wodą.
Czas przechowywania weków wydłuży również sterylizowanie słoików. Aby uniknąć psucia się przygotowanych przetworów, zarówno słoiki, jak i pokrywki umyj w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Następnie umieść je w zlewie i zalej obficie wrzątkiem. Po upływie dziesięciu minut opróżnij słoiki z wody, uważając przy tym, by nie dotknąć ich wnętrza.
Pamiętaj o regularnym przeglądzie spiżarnianych zapasów. Każdorazowo upewniaj się, że gumki weków trzymają się wieczka, a denka słoików pozostają wklęsłe. Jeśli po otwarciu słoika zauważysz pleśń, pod żadnym pozorem nie zjadaj takiego wyrobu! Toksyczne substancje zawarte w pleśni przenikają w głąb żywności, nawet jeśli nalot widoczny jest jedynie na wierzchu.
Przygotowywanie i późniejsze przechowywanie przetworów ułatwią Ci akcesoria kuchenne dostępne w sklepie internetowym Black Red White. Zapraszamy na zakupy!