Jak przechowywać żywność?
CzytajJak przechowywać żywność?
Z pewnością nie raz zdarzyło Ci się kupić na zapas nieco wędlin lub warzyw, które później przez bardzo długi czas czekały w lodówce na wykorzystanie, by finalnie… trafić do kosza. Jak uniknąć marnowania jedzenia i pieniędzy? W jaki sposób przedłużyć świeżość większości produktów spożywczych? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie żywności!
Z tego artykułu dowiesz się:
- jak przechowywać warzywa i owoce – w lodówce czy w temperaturze pokojowej,
- jak prawidłowo układać produkty spożywcze w lodówce,
- w jaki sposób przechowywać chleb, by na dłużej zachował świeżość;
- na czym polega pakowanie próżniowe żywności,
- jak pakować próżniowo żywność w domu.
Pytanie, jak przechowywać żywność, by nadawała się do jedzenia przez długi czas, nurtowało ludzi już od bardzo dawna. Jednym z pierwszych rozwiązań tego problemu stały się przeróżne kiszonki czy produkty wędzone. Nieco później powstały lodówka i zamrażarka.
Dziś, w dobie praktycznie nieograniczonego dostępu do sklepów, naszą bolączką jest robienie zbyt dużej ilości zakupów, a w konsekwencji marnowanie jedzenia. Na szczęście, stosując się do odpowiednich zasad przechowywania produktów spożywczych oraz korzystając z niewielkiej pomocy nowoczesnych urządzeń, możemy maksymalnie wydłużyć ich świeżość, a co za tym idzie – również termin przydatności do spożycia. Dzięki temu już nigdy nie będziesz musiał wyrzucać jedzenia.
Spis treści:
- Warzywa i owoce, czyli jak przechowywać żywność w lodówce
- Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce to nie chowanie jej “tam, gdzie jest miejsce”
- Jak przechowywać jedzenie z głową? Pieczywo to podstawa!
- Pakowanie próżniowe żywności sposobem na przedłużenie trwałości
- Pakowanie próżniowe żywności w domu — to proste!
Warzywa i owoce, czyli jak przechowywać żywność w lodówce
Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce to wcale nie taka oczywista sprawa. Często żyjemy w przekonaniu, że warzywa i owoce dłużej zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze, jeśli będziemy trzymać je w chłodzie. Nic bardziej mylnego! W wielu przypadkach przechowywanie produktów w lodówce — zwłaszcza warzyw i owoców — może przynieść więcej szkody niż pożytku.
I tak w lodówce — zupełnie niepotrzebnie — najczęściej lądują świeże ogórki i pomidory, a to spory błąd. Zimno chłodziarki zabija ich smak oraz aromat. Dodatkowo w takich warunkach warzywa te znacznie szybciej tracą świeżość i zaczynają się psuć.
Zimna nie lubią także:
- cebule,
- dynie,
- bakłażany,
- cukinie,
- ziemniaki.
Znacznie lepiej znoszą temperatury pokojowe, a ułożone w ładnych, wiklinowych lub metalowych koszykach mogą stanowić dodatkową ozdobę Twojej kuchni.
Zupełnie odwrotnie zachowują się owoce sezonowe. Maliny, borówki, truskawki i winogrona powinny trafić do lodówki jak najszybciej po przyniesieniu ich ze sklepu, lasu, działki lub domowego ogródka. Zachowują wówczas pełnię smaku i apetyczny wygląd. Nie powinno się ich przechowywać dłużej niż 48 godzin, ale z pewnością znikają o wiele szybciej.
Dobrym pomysłem jest również przechowywanie w lodówce produktów takich jak:
- sałata,
- brokuły,
- papryka,
- rzodkiewka.
Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i co najważniejsze, pełnię wartości odżywczych. Pamiętaj tylko o wyjęciu ich z foliowych opakowań, gdyż w ten sposób może gromadzić się na nich wilgoć.
![Chlebak Scandic](https://www.brw.pl/blog/wp-content/uploads/2016/03/Chlebak-Scandic.jpg)
Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce to nie chowanie jej “tam, gdzie jest miejsce”
W przypadku nabiału lub surowego mięsa nie musisz zastanawiać się, czy włożyć je do lodówki, czy też nie – odpowiedź zawsze jest twierdząca. Kluczowy jest jednak wybór odpowiedniego miejsca w chłodziarce.
Nie bez powodu producenci umieszczają obrazki na półkach i drzwiach urządzeń. Jest to dla nas mała podpowiedź, jak przechowywać żywność w lodówce, by pozostała jak najdłużej świeża i przede wszystkim bezpieczna dla naszego zdrowia.
Przechowywanie żywności w lodówce rozpocznij od podziału produktów na te, które wymagają najniższej i nieco wyższej temperatury.
- Najbardziej narażonymi na zepsucie są ryby i surowe mięso. Ułóż je na dolnej półce lodówki, tuż nad szufladami na warzywa i owoce, gdzie temperatura jest najniższa.
- Środkową i górną półkę zarezerwuj dla nabiału, wędlin, gotowych posiłków oraz produktów, na których producent wskazał, że po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce.
- Jajka, sosy, napoczęte dżemy i inne przetwory nie wymagają aż tak niskiej temperatury, dlatego mogą znaleźć swoje miejsce na drzwiach chłodziarki.
Pamiętaj, że przechowywanie żywności w lodówce to nie tylko prawidłowe ułożenie produktów. Warto pomyśleć o szczelnie zamykanych pojemnikach, szczególnie dla żywności o intensywnym zapachu.
Jeśli ich nie posiadasz, owiń żywność pergaminem bądź folią spożywczą. Zwróć również uwagę na utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce. Nie otwieraj jej bez potrzeby ani nie wstawiaj do niej gorących produktów — nie dość, że oszczędzisz prąd, to nie będziesz niepotrzebnie podnosić temperatury pozostałych produktów.
![Czajnik elektryczny i zestaw pojemników Husla](https://www.brw.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/czajnik-elektryczny-husla-80773-xlarge-800x581.jpg)
Jak przechowywać jedzenie z głową? Pieczywo to podstawa!
Co jest podstawą idealnej kanapki? Oczywiście świeży, pachnący chleb i ulubione dodatki. Kiedy już wiesz, jak przechowywać żywność w chłodnym miejscu, czas, by dowiedzieć się, jak obchodzić się z pieczywem, aby jak najdłużej zachowało świeżość i nadawało się na coś więcej niż tylko bułkę tartą.
Każdy, kto zastanawia się jak przechowywać jedzenie, aby uniknąć jego marnowania, powinien zaopatrzyć się w solidny chlebak, gdyż to właśnie on chroni pieczywo przed nadmiernym wysuszeniem. Pamiętaj, by nie przechowywać chleba w reklamówkach lub plastikowych opakowaniach. Zamiast tego wybieraj woreczki z naturalnych tkanin takich jak bawełna lub len. Dzięki temu wilgoć z bochenka zostanie odprowadzona na zewnątrz i chleb nie spleśnieje.
Przy wyborze pieczywa zwróć uwagę na jakość produktów. Dobry chleb, wypiekany na prawdziwym zakwasie, może leżeć w chlebaku nawet kilka dni, a nadal pozostanie świeży i smaczny. Chleb wypiekany na drożdżach lub pieczony w supermarketach z głęboko mrożonych półproduktów bardzo szybko stanie się twardy jak skała i będzie nadawał się tylko do kosza.
Jeśli chcesz przez długi czas cieszyć się smakiem świeżego pieczywa, przeczytaj nasz poradnik „Jaki chlebak wybrać?”.
![Pojemnik Kyoto](https://www.brw.pl/blog/wp-content/uploads/2020/09/Pojemnik-Kyoto.jpg)
Pakowanie próżniowe żywności sposobem na przedłużenie trwałości
Jedzenie pakowane próżniowo to żadna nowość w naszych domach. Już od wielu lat widzieliśmy takie produkty na sklepowych półkach. Nic dziwnego, ponieważ ta metoda przechowywania znacznie wydłuża świeżość żywności, nie zmieniając przy tym jej smaku, wyglądu i przede wszystkim wartości odżywczych.
Pakowanie próżniowe żywności polega na usunięciu powietrza z opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte. Dzięki takiemu zabiegowi zapobiegamy nadmiernemu wysychaniu bądź pochłanianiu wilgoci przez produkty, rozwojowi pleśni, a co za tym idzie, skutecznie przedłużamy ich trwałość. Ta metoda idealnie sprawdza się przy przechowywaniu wszelkiego rodzaju wędlin i mięs. Stosując ją, możesz również samodzielnie poporcjować wędliny, tak by nic się nie zmarnowało.
Jedzenie pakowane próżniowo to nie tylko mięsa – w ten sposób możesz przedłużyć świeżość niemal każdego produktu spożywczego. Pakowanie to doskonały pomysł na przechowywanie sezonowych warzyw i owoców. Zwłaszcza gdy chcesz je poporcjować i schować do zamrażarki. Kasze, mąki i inne produkty sypkie też bardzo lubią próżnię. W ten sposób zabezpieczysz je przed różnego rodzaju domowymi pasożytami oraz wilgocią.
Pakowanie próżniowe żywności w domu — to proste!
Znając zalety hermetycznego przechowywania produktów, rodzi się pytanie, jak pakować próżniowo żywność w domu i czy to w ogóle możliwe? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ani drogie rozwiązanie. Producenci sprzętów prześcigają się w coraz to nowszych, wygodniejszych i tańszych rozwiązaniach, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie.
Pierwszą odpowiedzią na to, jak pakować próżniowo, są zgrzewarki próżniowe. Te specjalne urządzenia, najpierw zgrzewają folię, tworząc woreczek, a następnie odsysają z niego powietrze. Jest to jedna z droższych opcji na rynku, bo ceny mogą się wahać od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Jednak przeliczając koszty produktów, które w ten sposób nie trafią do kosza, staje się to bardzo opłacalnym rozwiązaniem.
Tańszą opcją na pakowanie próżniowe żywności w domu są wszelkiego rodzaju pojemniki ze specjalną pokrywką i ręczną pompką w zestawie. W tym wypadku należy umieścić produkt w pojemniku, a następnie ręcznie odessać znajdujące się w nim powietrze. Na wieczku takich pojemników często znajdziemy praktyczne datowniki, pozwalające zapamiętać, kiedy zapakowano dany produkt.
Bardzo praktycznym rozwiązaniem są również uniwersalne pokrywki z pompką, które można dopasować do już posiadanych pojemników.
Wiesz już, jak przechowywać żywność, by przedłużyć termin przydatności do spożycia zakupionych produktów. Wbrew pozorom nie jest to trudne czy czasochłonne, a pozwala oszczędzić tak jedzenie, jak i pieniądze. Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce oraz w temperaturze pokojowej, pakowanie świeżych produktów w odpowiednie pojemniki to Twój klucz do sukcesu. Stosując się do kilku powyższych zasad, możesz mieć pewność, że Twoje produkty spożywcze zachowają pełnię smaku oraz wartości odżywczych na naprawdę długi czas, a Ty już nigdy nie będziesz marnować żywności. Wypróbuj nasze sposoby i przekonaj się sam!