Jak zorganizować uroczysty obiad?
CzytajJak zorganizować uroczysty obiad?
Urządzasz uroczysty obiad w domu lub wystawne spotkanie w gronie rodziny? Oprócz tego, co zaserwujesz swoim gościom, niemniejsze znaczenie ma również to, w jaki sposób tego dokonasz. Zastanawiasz się, jak najlepiej przygotować zastawę stołową i dekorację oraz o czym pamiętać, aby zaproszeni pozytywnie wspominali spędzony u Ciebie czas? Nasz artykuł pozwoli Ci rozwiać wątpliwości. Serdecznie zapraszamy do lektury już teraz!
Z tego artykułu dowiesz się między innymi:
- jak przygotować wystawny obiad dla gości,
- które dania powinien zawierać świąteczny obiad,
- w jaki sposób udekorować stół,
- z jakiej zastawy najlepiej skorzystać.
Spis treści:
Pierwszą kwestią, która zaprząta gospodarzom głowę przy organizacji uroczystego spotkania, jest dobór odpowiedniego menu. Co przygotować na świąteczny obiad, nie znając nawyków i preferencji żywieniowych wszystkich gości? Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest możliwie jak najszersze zakreślenie listy serwowanych potraw.
Twoi znajomi nie jedzą mięsa? Dzieci mają uczulenie na laktozę? A może przyjaciel nie może spożywać orzechów? Jeśli chcesz jak najlepiej wypaść na uroczystym spotkaniu, powinieneś być przygotowany na każdą z tych opcji.
Oczywiście nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionych przysmaków czy specjalności swojej kuchni. Aby jednak uniknąć stawiania zarówno siebie, jak i gości w niezręcznej sytuacji, zadbaj o w miarę zróżnicowane i oryginalne menu na uroczysty obiad.
Nieocenioną rolę odegrają tu przekąski. Sałatka owocowo-warzywna, taca serów, oliwki – im więcej dodatków postawisz na stole, tym większa szansa, że każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.
Ciekawym pomysłem na uroczysty obiad jest też własnoręcznie przygotowane sushi. Dużą zaletą tej potrawy jest fakt, że możesz dodać do niej praktycznie wszystko to, co lubisz.
Nie przepadasz za azjatyckimi składnikami? Zastąp je warzywami. Tak przygotowany przysmak, odpowiednio podany, z pewnością pozytywnie zaskoczy gości. Tobie zaś sprawi dużo satysfakcji oraz frajdy podczas zwijania smakowitych rolek.
Elegancka zastawa stołowa
Nawet najlepiej przygotowana potrawa nie będzie smakowała tak wyjątkowo, gdy zostanie nieodpowiednio podana. Stąd więc kolejną kwestią, o której powinieneś pomyśleć tuż po ustaleniu, co zrobić na uroczysty obiad, jest odpowiednia zastawa stołowa. Na jaką najlepiej się zdecydować? Możliwości wyboru są tutaj praktycznie nieograniczone.
Wśród dostępnych na rynku serwisów obiadowych, znajdziesz komplety składające się z różnej liczby elementów – 18, 30 czy nawet 42 części. Takie gotowe zestawy są niewątpliwie wygodnym rozwiązaniem. Dzięki nim nie musisz obawiać się, że zabraknie Ci miski czy filiżanki dla dodatkowych domowników lub niezapowiedzianych gości.
Jeżeli jednak wolisz nieco zróżnicować zastawę i samodzielnie dobrać poszczególne elementy, wybierz talerzyki czy miseczki z ulubionej kolekcji, które można kupić na sztuki.
Liczba elementów w zastawie to jednak nie wszystko. Kwestią, z którą możesz ciekawie poeksperymentować, jest również jej wygląd. Szukasz uniwersalnego rozwiązania? Wybierz komplet talerzy i miseczek w białym kolorze. Jednolity lub ze złotymi wstawkami, z gładkimi brzegami lub z wygrawerowanym zdobieniem – różnorodność propozycji sprawia, że biała zastawa stołowa wcale nie musi być nudna!
Chcesz zerwać z tradycyjnym zdobnictwem i nieco urozmaicić wystrój stołu? Postaw na zastawę w ciekawej kolorystyce. Bordowa, granatowa lub nawet czarna – doda wystrojowi głębi oraz intrygującego charakteru. Niezwykle ciekawym pomysłem jest również komplet lub nawet pojedyncze naczynia pokryte fantazyjnymi wzorami. Dzięki wprowadzeniu takich akcentów, Twoja dekoracja stołu na uroczysty obiad z pewnością nie będzie mieć sobie równych.
Nakrycie stołu
Jeśli wiesz już, co zrobić na uroczysty obiad i przygotowałeś odpowiednią zastawę, możesz przystąpić do nakrycia stołu. Jaki obrus będzie najlepszy? Podobnie jak w przypadku kompletu obiadowego – uniwersalnym rozwiązaniem będzie ten o białej lub jasnobeżowej kolorystyce. Barwy te są nie tylko tradycyjne, ale i wyjątkowo eleganckie, dzięki czemu możesz mieć pewność, że sięgając po nie – stworzysz klasyczną i zawsze trafioną dekorację.
Jeśli jednak chcesz nieco przełamać tradycyjny wystrój wnętrza, możesz nieco poeksperymentować. Pozłacane wzorki, klasyczna kratka czy eleganckie kwiaty – takie motywy na obrusie z pewnością przyciągną uwagę gości, nadając dekoracji unikalnego charakteru. Decydując się na takie akcenty pamiętaj jednak, aby zestawić je z jednolitą zastawą. Nadmiar zdobień może zdekoncentrować gości, odciągając ich uwagę od jedzenia.
Oprócz obrusu warto również pamiętać o serwetkach. W zależności od potrzeb i preferencji, możesz wybrać jednorazowe – papierowe lub też bardziej eleganckie – z materiału. Nie musisz przy tym układać ich w wymyślne kształty. Wystarczy, że wsuniesz je w ozdobne pierścienie lub obrączki. Elementy te, poza swą podstawową funkcją, będą również wyjątkową dekoracją Twojego stołu.
Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak dobrać odpowiedni obrus czy jak ułożyć serwetki do danej zastawy? Przeczytaj nasz tekst pt. „Savoir–vivre na obiad: jak elegancko nakryć do stołu?”
Dekoracja stołu na uroczysty obiad
Wiesz już, co zrobić na uroczysty obiad, przygotowałeś odpowiednią zastawę, nakryłeś do stołu – czas więc przystąpić do jego dekoracji. W jaki sposób możesz nadać mu wyjątkowego charakteru? Nieocenioną rolę odegrają tu dodatki i akcesoria.
Jednym z pomysłów na atrakcyjną i zawsze trafioną dekorację stołu są kwiaty. Świeży, kolorowy bukiet, nie tylko wizualnie ożywi jego wystrój, ale i nada całemu wnętrzu radosnego, nastrojowego charakteru. Wybierając kwiaty pamiętaj jednak, że na stole najlepiej sprawdzą się raczej niskie rośliny. Dzięki temu goście nie będą musieli podnosić się z krzeseł i wyglądać zza bukietu na swoich rozmówców.
Jeśli natomiast spodziewasz się, że odwiedzający Cię przyniosą kwiaty ze sobą, miej pod ręką przygotowany wazon. Zgodnie z zasadami savoir-vivre, otrzymany w prezencie bukiet należy od razu włożyć do wazonu i umieścić go w widocznym dla gości miejscu.
Oprócz wazonu, idealnym pomysłem na uroczysty obiad są nastrojowe świece. Jednobarwne bądź kolorowe, niskie lub włożone w eleganckie, dekoracyjne świeczniki – stworzą we wnętrzu wyjątkową atmosferę, pomagając Ci celebrować wspólne chwile z najbliższymi. Koniecznie zapal je jednak dopiero wtedy, gdy wszyscy zasiądą do posiłku. W ten symboliczny sposób dasz gościom znać, że spotkanie zostało rozpoczęte.
Przy wyborze świeczek na uroczysty obiad, unikaj raczej zapachowych modeli. Pozwól, aby wnętrze napełniło się wonią przysmaków, które przygotowałeś dla swoich gości.
Podsumowanie – co na uroczysty obiad przygotować?
Po lekturze naszego artykułu z pewnością wiesz już, że uroczysty obiad musi być skrupulatnie przygotowany i przemyślany. Propozycje udekorowania stołu oraz wybór odpowiedniej zastawy to jedno, ale warto pamiętać, że równie dużo uwagi trzeba poświęcić odpowiedniemu menu. Nawet najlepsze przepisy mogą okazać się problematyczne, gdy chcemy zadowolić dużą grupę gości, gdzie każdy ma inne gusta – jedni nie jedzą mięsa, inni nie trawią potraw z serem, a jeszcze inni jedzą tylko pieczone dania. Co zrobić, by zadowolić wszystkich, jakie przepisy wybrać? Trzeba postawić na różnorodność – podać nie jedno główne danie, a dwa lub trzy, by każdy mógł wybrać wedle własnego upodobania. Pyszne pieczone mięsa (np. schab, soczyste rolady z sosem), zupy, potrawy rybne (np. łosoś spryskany cytryną dla smaku) razem na jednym stole to najlepsze wyjście. Dzięki niemu każdy będzie miał do wyboru pyszne dania, a składniki obiadu będą dopasowane do indywidualnych preferencji gości.
Wiesz już, jak zorganizować uroczysty obiad? Co podać, jak nakryć do stołu oraz zachwycić obecnych wyjątkową dekoracją stołu? Jeśli tak, śmiało możesz zaczynać wyjątkowe spotkanie. Upewnij się tylko, że masz komplet… gości, bo o zastawę stołową i niezbędne dodatki już zadbałeś!