Jakie garnki wybrać? Wyposażamy kuchnię!
CzytajJakie garnki wybrać? Wyposażamy kuchnię!
Jak wybrać garnki do gotowania, które będą solidne, miłe dla oka, a przy tym wygodne w codziennym użytkowaniu? Choć nie jest to zadanie łatwe, jest możliwe do wykonania. Którym parametrom garnków warto przyjrzeć się bliżej, by znaleźć idealny dla siebie komplet?
Dawniej kupując garnki, trzeba było wziąć pod uwagę jedynie ich wielkość i kształt. Obecnie dostać można rozmaite rodzaje garnków. Różnią się one gabarytami, materiałem wykonania oraz szeregiem rozwiązań podnoszących ich walory użytkowe. Pytanie brzmi: jakie garnki wybrać, żeby mieć z nich pożytek przez możliwie jak najdłuższy czas?
Spis treści:
Garnki do kuchni – podstawowe wyposażenie kuchni
Trudno wyobrazić sobie dobrze funkcjonującą kuchnię bez kompletu solidnych garnków. Służą nam one często nie tylko do gotowania i podgrzewania posiłków, ale także także do przechowywania jedzenia w lodówce.
Kupując garnki, nie sugeruj się wyłącznie ich atrakcyjnym wyglądem czy niską ceną. Taka wybiórczość może Cię sporo kosztować. Tańsze garnki na ogół są niestety mało wytrzymałe. Z kolei te o ładnym wyglądzie czasem mogą okazać się zupełnie niepraktyczne.
Jakie garnki wybrać do kuchni?
Przy wyborze garnków zwróć uwagę na materiał, z którego są wyprodukowane. To on warunkuje ich trwałość, a także przesądza o tym, jak szybko garnki rozprowadzają ciepło oraz jak długo je utrzymują. Oto podział garnków ze względu na materiał wykonania.
Garnki ze stali nierdzewnej
Ten rodzaj garnków cieszy się aktualnie największą popularnością, głównie z uwagi na dużą wytrzymałość i dostępność. Dobrą jakość mają garnki do gotowania ze stali 18/10, czyli zawierające 18% chromu i 10% niklu. Stal nierdzewna o takim składzie wykazuje podwyższoną odporność na korozję, wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Nie wydziela ona szkodliwych substancji podczas gotowania i nie zmienia smaku potraw.
Garnki ze stali nierdzewnej cechują się mocną budową i eleganckim wyglądem. Łatwo jest je utrzymać w czystości. Można ich używać w kuchence mikrofalowej oraz czyścić je w zmywarce.
Jakie garnki wybrać, by usprawnić proces przyrządzania dań? Bardzo funkcjonalne są te z grubym dnem. Często składa się ono z 3 warstw oraz ma wbudowany aluminiowy dysk. Takie rozwiązanie gwarantuje równomierne rozprowadzanie ciepła, co znacząco skraca czas potrzebny na przygotowanie potrawy. Grube dno garnka zmniejsza też ryzyko przypalenia.
Garnki emaliowane
Ich największą zaletą jest atrakcyjna cena, duży wybór pod względem wzorów i kolorów, a także szybkie nagrzewanie. Dawniej stanowiły one podstawowe wyposażenie kuchenne każdego domu. Obecnie garnki emaliowane spotyka się nieco rzadziej, jednak wciąż nie brakuje zwolenników tego typu naczyń do gotowania.
Garnki wykonane ze stali pokrytej emalią nie zmieniają smaku potraw, a także nie uwalniają szkodliwych substancji w czasie gotowania. Są one lekkie i poręczne. Można z nich jednak korzystać tylko do momentu, w którym pojawi się pierwszy odprysk emalii wewnątrz naczynia. Użytkowanie uszkodzonego garnka (szczególnie po stronie wewnętrznej) jest niebezpieczne dla zdrowia.
Garnki aluminiowe
Naczynia z aluminium wyróżniają się lepszym przewodnictwem ciepła niż garnki stalowe. Z tego względu świetnie nadają się do krótkiego gotowania. Są one również dużo lżejsze niż te wyprodukowane ze stali.
Wciąż pokutuje przekonanie, że w aluminiowych garnkach nie wolno gotować kwaśnych potraw – wydzielany przez nie kwas wchodzi w reakcję z tym metalem, co jest szkodliwe dla zdrowia. Czy rzeczywiście jest się czego bać? Obecnie produkowane garnki aluminiowe pokryte są powłoką: tytanową, ceramiczną, teflonową lub marmurową. Nie dopuszcza ona do kontaktu metalu z jedzeniem oraz ogranicza jego przywieranie do powierzchni naczynia.
Garnki żeliwne i gliniane
Jakie garnki wybrać do kuchni, w której sporo i różnorodnie się gotuje? Garnki gliniane (znane też jako garnki rzymskie) dobrze sprawdzają się przy zapiekaniu i duszeniu potraw. Przyrządzane w nich dania nie tracą swoich wartości odżywczych. Przed użyciem garnka rzymskiego należy zamoczyć go wodzie. Dzięki temu potrawa będzie bardziej soczysta.
Garnki żeliwne są dosyć ciężkie i masywne, ale za to bardzo wytrzymałe. Doskonale utrzymują i rozprowadzają ciepło. Z tego względu są odpowiednie do długiego gotowania np. duszenia mięs lub warzyw.
Przy wyborze garnków warto sugerować się liczbą domowników. W kuchni singla lub pary wystarczający będzie komplet składający się z 4 naczyń o zróżnicowanej pojemności.
Jakie garnki kupić dla dużej rodziny? W takiej sytuacji lepiej zda egzamin rozbudowany zestaw z większymi naczyniami. W każdym domu powinien znaleźć się niewielki garnek wykonany ze stali, w którym można szybko odgrzać obiad dla jednej osoby.
Pasjonaci kulinariów oprócz klasycznych garnków powinni wyposażyć się w naczynia do zadań specjalnych, np. garnek do gotowania szparagów lub spaghetti.
Czym kierować się przy wyborze garnków, by dobrze dopasować je do własnych potrzeb? Upewnij się, czy wybrane przez Ciebie naczynie przystosowane jest do gotowania na płytach indukcyjnych. Nawet jeśli obecnie z niej nie korzystasz, to w przyszłości może się to zmienić – wtedy nie będzie potrzeby kupowania nowych garnków.
Dobry garnek nie powinien mieć uchwytów wykonanych z tworzyw sztucznych, które często źle znoszą wysoką temperaturę. Lepiej sprawdzają się te metalowe, trwale umocowane, nienagrzewające się. Pokrywka naczynia powinna być wykonana z żaroodpornego szkła i mieć odpowietrznik umożliwiający odprowadzanie pary wodnej.
Patelnia, pudełka na przyprawy, zastawa stołowa – rzeczy, które również przydadzą Ci się w kuchni!
W każdym domu powinna znaleźć się uniwersalna patelnia o średnicy 24 cm przeznaczona do codziennego gotowania. Przyda się w nim także głębsza patelnia z kilkuwarstwowym, grubym dnem, z której można korzystać na zarówno na kuchenkach indukcyjnych, elektrycznych, gazowych, jak i ceramicznych.
Miłośnicy zdrowej kuchni powinni skusić się na solidną patelnię grillową z charakterystycznym karbowanym dnem pokrytym nieprzywierającą powłoką. Można będzie na niej smażyć ryby, dusić warzywa, a także grillować mięso.
Cennym w kuchni naczyniem jest brytfanna służąca do duszenia, smażenia, a nawet pieczenia. Najbardziej funkcjonalne są modele wyposażone w szklaną pokrywkę z odpowietrznikiem oraz silikonowym rantem zwiększającym jej przyleganie.
Kuchnia jest nie tylko miejscem przyrządzania posiłków, ale również spotkań w rodzinnym gronie. Zadbaj, by Twoja kuchnia urządzona była w sposób, który będzie wychodził naprzeciw potrzebom wszystkich domowników. Najważniejsze są w niej garnki i patelnie, ale nie obejdzie się ona bez takich elementów wyposażenia jak: czajnik, chlebak, czy choćby pojemniki na przyprawy. One także ułatwiają funkcjonowanie w kuchni, a przy okazji przydają jej ciepłego klimatu.
>>W ofercie sklepu internetowego BRW.pl znajdziesz naczynia i akcesoria kuchenne, z którymi stworzysz kuchnię na miarę swoich marzeń. Potrzebujesz wskazówek dotyczących aranżacji tego domowego wnętrza? Zajrzyj do artykułu: „Jak urządzić kuchnię?”.