Przejdź do sklepu brw.pl

Kalendarz świątecznych przygotowań: 10 rzeczy, które warto zrobić w kuchni z wyprzedzeniem

Czytaj
10.12.2020

Kalendarz świątecznych przygotowań: 10 rzeczy, które warto zrobić w kuchni z wyprzedzeniem

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas. Choinka, prezenty i oczywiście stół zastawiony smakołykami. Jednak wcześniej czekają nas świąteczne przygotowania, które spędzają sen z powiek nie jednej gospodyni. Co zrobić, by Wigilia nie kojarzyła Ci się ze stresem i chaotyczną bieganiną? Zaplanuj obowiązki z wyprzedzeniem, a my podpowiemy Ci, jak to zrobić.

przedświąteczny kalendarz

 

Dobra organizacja pracy to podstawa, jeśli nie chcesz wpaść w przedświąteczną panikę. Właśnie z tego względu świąteczne przygotowania warto zacząć już na początku grudnia. Wielu osobom może się wydawać, że to zdecydowanie zbyt wcześnie, jednak przedświątecznych obowiązków jest tak wiele, że z pewnością szybko podziękujesz sobie za rozłożenie ich w czasie. Boże Narodzenie to nie tylko gotowanie, ale i zakupy świąteczne (jedzenie, ozdoby, prezenty), świąteczne dekoracje do wykonania, kartki świąteczne do wysłania, wreszcie – świąteczne porządki. Jak to wszystko rozplanować, aby ostatnich chwil przed świętami nie spędzić wyłącznie w kuchni? Oto nasz kalendarz przygotowań do Bożego Narodzenia.

 

Czas start! Rozpoczynamy przygotowania do świąt Bożego Narodzenia

Aby pracować skutecznie, potrzebujesz dobrego planu. Około 4 tygodnie przed świętami postaraj się znaleźć nieco czasu na przygotowanie dokładnego jadłospisu dotyczącego świątecznych potraw. Na jego podstawie będziesz mógł stworzyć kalendarz prac oraz szczegółową listę zakupów. Kompletując tę drugą, warto wyodrębnić produkty, które możesz kupić z wyprzedzeniem – należą do nich chociażby mąka, cukier, bakalie, mak orzechy oraz mięsa, które planujesz zamrozić. W drugiej kolumnie umieść te produkty, które należy kupić tuż przed świętami – owoce, warzywa, mięso oraz świeże ryby. Ten prosty zabieg pozwoli Ci uniknąć nieustannych wycieczek do sklepu po brakujące składniki i pozwoli ze spokojną głową rozpocząć przygotowania świąteczne.

Warto pamiętać, że początek grudnia to już ostatni dzwonek, aby przygotować staropolskie, świąteczne pierniki. Jeśli chodzi o świąteczne potrawy, bez pierniczków Boże Narodzenie nie miałoby tego niepowtarzalnego aromatu. Delektowanie się nimi to jedna z największych przyjemności na świętach Bożego Narodzenia. Pierniczki mogą też pięknie udekorować świąteczny stół. Jeśli chcesz mieć pewność, że wyjdą idealnie, przetestuj nasze przepisy na pyszne pierniczki.

Wcześniejsze wypieczenie pierniczków pozwala im nabrać odpowiedniej miękkości. Co zrobić, żeby ciasteczka upieczone na początku grudnia dotrwały do świąt? Sekretem jest ich odpowiednie przechowywanie. Najlepiej robić to w szczelnie zamkniętych pojemnikach na żywność lub metalowych puszkach, które nie tylko stanowią piękną dekorację, ale także uchronią pierniki przed oczami łasuchów. Tak zabezpieczone ciasteczka możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy.

Jeśli z jakiegoś względu pierniczki nie zmiękną do świąt, warto sięgnąć, po sprawdzoną sztuczkę wprost z babcinego notesu. Do puszki z ciasteczkami włóż kawałki cytryny lub obranego jabłka. W ciągu kilku dni pierniczki wchłoną wilgoć z owoców i na pewno będą gotowe do dekorowania. Co więcej, zyskają delikatnie owocowy aromat.

 

Trzy tygodnie – przygotowania do świąt pod znakiem barszczu

Oczywiście, nie powinno się gotować samej zupy aż trzy tygodnie przed świętami. Warto natomiast pamiętać, że nie ma wigilijnego barszczu czerwonego bez domowego zakwasu buraczanego, o którym należy pomyśleć właśnie teraz. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe, ale to właśnie dzięki niemu wigilijna zupa nabiera tego unikalnego, świątecznego charakteru.

Do zrobienia zakwasu będą Ci potrzebne jedynie buraki, woda, czosnek, sól oraz odrobina cierpliwości. Aby przyspieszyć fermentację, dodaj do słoika kromkę chleba na zakwasie lub nieco wody z ogórków kiszonych. Gdy zakwas będzie gotowy, należy przelać go do szklanych butelek i schować do lodówki, gdzie będzie czekał aż do samej Wigilii.

 

Świąteczne przygotowania na półmetku – dwa tygodnie do wielkiego ucztowania

Przygotowania do świąt to bardzo intensywny czas. W natłoku obowiązków warto znaleźć dłuższą chwilę na przygotowanie, chyba najbardziej czasochłonnych potraw wigilijnych, czyli pierogów i uszek. Ulepione z wyprzedzeniem przysmaki powinny trafić do zamrażarki. Można mrozić je na dwa sposoby – przed lub po ugotowaniu w wodzie z odrobiną oleju.

W obu przypadkach pierogi i uszka należy wstępnie mrozić przez 2 godziny, rozłożone na tacy w taki sposób, aby do siebie nie przylegały. Dopiero po tym czasie należy spakować je do woreczków lub specjalnych pojemników. Dzięki takiemu zabiegowi pierogi nie skleją się ze sobą i łatwiej je będzie ugotować przed wigilijną kolacją.

Połowa grudnia to również idealny czas na zrobienie potraw, które mogą, lub wręcz muszą chwilę poleżeć przed świętami, aby nabrały smaku. Jedną z nich jest pyszny, staropolski bigos. Jego przyrządzenie zajmuje sporo czasu, dlatego nie powinno się zostawiać tej czynności na ostatnią chwilę.

Dodatkowo już od dawna wiadomo, że przemrożenie bigosu wydobywa z niego wszystkie smaki i aromaty. Dlatego warto przygotować go z wyprzedzeniem i zamrozić w pojemnikach do przechowywania żywności. Możesz również zawekować go w słoikach i przechowywać w lodówce. Zabieg ten sprawi, że Twój bigos stanie się królem świątecznego stołu.

 

Ostatnia prosta – już tylko tydzień do świąt

To już ten moment, kiedy niemal wszystkim udziela się świąteczna atmosfera. Wiele osób zaczyna również odczuwać stres związany z bożonarodzeniowymi przygotowaniami. W tym czasie warto sięgnąć do przygotowanego kalendarza i wybrać się na ostatnie przedświąteczne zakupy.

Z odpowiednim podejściem nie będą one takie straszne. Zaktualizuj listę zakupów i postaraj się ją realizować krok po kroku, aby mieć pewność, że w Twojej kuchni znajdą się wszystkie produkty niezbędne do przygotowania wigilijnej wieczerzy.

 

Ostatni tydzień przed świętami to także najlepszy czas na świąteczne słodkości takie jak makowiec, czy keks. Te ciasta na drożdżowym spodzie, wypełnione makiem i bakaliami można bez obaw przechowywać w chłodnym miejscu, szczelnie zawinięte w folię lub bawełnianą ściereczkę. Wypieki na pewno nie wyschną, a dzień przed Wigilią pozostanie tylko przyozdobić je słodkim lukrem. Warto pamiętać, że mak i bakalie mają także wymiar symboliczny – przynoszą szczęście i obfitość w nadchodzącym nowym roku – dlatego zdecydowanie nie można na nich oszczędzać.

Nie można zapomnieć, że przygotowania do świąt Bożego Narodzenia to nie tylko poste potrawy wigilijne, ale także biesiadowanie przez dwa kolejne dni. Z tygodniowym wyprzedzeniem możesz rozpocząć przygotowywanie szynek, drobiu oraz pasztetów. Należy zadbać o ich odpowiednie zamarynowanie i przyprawienie, tak by na świątecznym stole były pełne smaku i aromatu.

W trakcie, gdy mięsa się marynują, a ciasta pieką w piekarniku, warto sprawdzić stan zastawy stołowej, zaplanować aranżację stołu oraz przygotować bożonarodzeniowe dekoracje. Dzięki temu na godzinę przed kolacją wigilijną nie zaskoczy Cię zeszłoroczna plama na obrusie czy wyszczerbiona świąteczna zastawa. Zostawisz też sobie nieco czasu na awaryjne zakupy i uzupełnienie ewentualnych braków.

 

Tuż przed wielkim finałem

Dzień przed wigilią przygotowania do świąt wchodzą w decydującą fazę. Dzięki temu, że wiele zadań wykonałeś z dużym wyprzedzeniem, w ostatni dzień powinieneś mieć zdecydowanie mniej pracy, chociaż i tak jest jej wciąż całkiem sporo.

22 grudnia warto pomyśleć o rybach. To znakomity czas na przyrządzenie ryby po grecku lub w galarecie – gdyż w ten sposób dania będą mogły nabrać odpowiedniej konsystencji, a smaki dobrze się połączą.

W międzyczasie nastaw zupę grzybową oraz kapustę z grochem. Najlepsza jest odgrzewana przez dwa kolejne dni, dzięki czemu w pełni wydobywa się jej aromat. Wieczorem nie zapomnij wyciągnąć z zamrażalnika przygotowanych wcześniej potraw. W dzień Wigilii pozostaje do zrobienia tylko kilka prostych dań, które trzeba zaserwować tuż po przyrządzeniu.

Na szczęście przygotowania do świąt Bożego Narodzenia możemy zacząć dużo wcześniej i cały natłok obowiązków rozłożyć na kilka tygodni. Mamy nadzieję, że Twoje świąteczne przygotowania przebiegną sprawnie i bez zbędnych nerwów, a tuż przed świętami pozostanie Ci jedynie ubranie choinki, spakowanie prezentów oraz cieszenie się tym magicznym czasem spędzonym w rodzinnym gronie.

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0