Kuchnia w biurze: jak ją urządzić?
CzytajKuchnia w biurze: jak ją urządzić?
Kuchnia w firmie powinna być tak zorganizowana, aby spełniała swoją podstawową funkcję, a jednocześnie umożliwiała wyciszenie oraz zacieśnienie więzi między pracownikami. W jakie meble i sprzęty trzeba ją wyposażyć? Jak zaplanować ich rozkład, aby był on w pełni funkcjonalny?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
- Jak rozplanować kuchnię w firmie?
- Czy wybrać modułową kuchnię czy na wymiar?
- Jak zaaranżować kuchnię w firmie?
Kuchnia biurowa nie tylko podnosi komfort pracy, ale sprzyja również integracji pracowników. To właśnie w niej w czasie przerw członkowie załogi posilają się lub relaksują przy filiżance kawy, wymieniają pomysłami i doświadczeniami.
Przepisy regulują, jak powinno wyglądać minimum, jeśli chodzi o wyposażenie kuchni w biurze, ale tak naprawdę sposób jej organizacji jest uzależniony od posiadanego zamysłu, wielkości pomieszczenia oraz budżetu przeznaczonego na ten cel.
Spis treści:
Kuchnia w biurze – nie tylko do spożywania posiłków
Podstawą funkcjonowania każdej organizacji jest dobrze pracujący i zgrany zespół. Kuchnia w biurze jest zatem koniecznością, jeśli chcemy zadbać o nieco mniej formalną część tej integracji. Swobodne rozmowy i zawieranie znajomości odbywa się bowiem nie w pomieszczeniach biurowych, ale właśnie w kuchni. W biurze zjadamy drugie śniadanie, czasem również mamy ochotę na ciepły posiłek przygotowany wcześniej w domu. Potrzebne jest zatem miejsce do podgrzewania jedzenia i odpowiedni sprzęt AGD (np. kuchenka mikrofalowa), podstawowe meble kuchenne i choćby dystrybutory wody. Wystarczy mały aneks kuchenny, by móc umieścić w nim wszystkie wymienione rzeczy. Tak urządzona kuchnia może służyć nie tylko do spożywania posiłków, ale również zacieśniania relacji pomiędzy pracownikami. To ważne, bo jeśli ludzie się lubią – każda praca jest łatwiejsza.
Jak rozplanować kuchnię w firmie?
Kuchnia biurowa, nawet jeśli ma niewielki metraż, powinna zachowywać podział na strefy przeznaczone do różnych zadań. Gdy w czasie krótkiej przerwy spotka się w niej cała załoga, dzięki niemu uda się uniknąć chaosu.
1. Strefa zapasów i przechowywania
W strefie zapasów powinny znaleźć się meble do przechowywania artykułów spożywczych. Szafki cargo pozwolą Ci na poukładanie i posortowanie umieszczonych w nich produktów, przy zachowaniu łatwego dostępu do każdego z nich.
Nieodzowną częścią tej strefy jest lodówka. Powinna ona być na tyle duża, by zaspokoić potrzeby całego zespołu.
Strefa przechowywania to także pojemne szafki i szuflady na zastawę obiadową, sztućce, kubki, szklanki, miski. One także powinny znaleźć się na wyposażeniu kuchni w firmie.
2. Strefa zmywania
Podstawę tej strefy stanowi zlew. Ilość jego komór uzależnij od liczby osób korzystających z kuchni biurowej. W przypadku sporych pomieszczeń dobrym pomysłem jest wyspa z jednym lub nawet dwoma zlewami rozmieszczonymi w obu jej końcach. Powoli standardem odnośnie wyposażenia kuchni w biurach staje się zmywarka do naczyń.
Zaraz przy zlewie umieść suszarkę do naczyń. Jeśli nie ma na nią miejsca na blacie, możesz zamontować ją w szafce powieszonej nad zlewem. Natomiast w tej znajdującej się tuż pod nim ustaw praktyczne kosze do segregacji odpadów. Obok nich wygospodaruj miejsce na zmiotkę i szufelkę, czy choćby składany mop płaski.
3. Strefa przygotowywania i gotowania
Strefa przygotowywania to blat roboczy łączący strefę zmywania ze strefą gotowania. W kuchni biurowej mogą znaleźć się na nim różne akcesoria kuchenne np. komplet noży w bloku, solniczka i pieprzniczka. Elementy wykonane z bambusa lub zawierające choćby niewielkie wstawki z tych ciepłych, naturalnych materiałów, złagodzą surowy charakter przestrzeni zakładowej kuchni.
W tym miejscu możesz ustawić czajnik elektryczny. Ekspres do kawy nie jest obowiązkowy, ale pracownicy na pewno docenią taki sprzęt.
Z założenia kuchnia w firmie jest miejscem przewidzianym do podgrzania przyniesionego ze sobą posiłku, dlatego w strefie gotowania powinna znaleźć się kuchenka mikrofalowa. Odgrzanie takiego posiłku jest również możliwe na kuchence elektrycznej i w wielu firmach równolegle funkcjonuje taka kuchenka.
Zgodnie z najnowszymi trendami kuchnie biurowe coraz bardziej zaczynają przypominać te domowe — otwarte. Tyle że w przypadku tych pierwszych mamy raczej do czynienia z aneksem kuchennym połączonym ze strefą jadalnianą, czasem również wypoczynkową. Kuchnia staje się wówczas bardziej przestronna, więc jest to dobry pomysł w małych biurach.
Kuchnia do biura: modułowa czy na wymiar?
Kuchnie modułowe to mnogość elementów różniących się między sobą wielkością i budową. Możesz wybrać spośród nich te, które będą Ci potrzebne, a następnie samodzielnie zaplanować ich konfigurację. Jedyne, czego musisz dopilnować, to zgodność szerokości szafek kuchennych z górnej i dolnej zabudowy.
W przypadku mebli systemowych możesz stanowić o kolorystyce korpusów, frontów i blatów, formie uchwytów, a także designie całego zestawu.
Jeśli przestrzeń kuchni biurowej ma nieregularny kształt i wymaga niestandardowych rozwiązań, lepszym pomysłem będzie kuchnia na wymiar. Wybierając kuchenną zabudowę tego typu, możesz decydować o wymiarach szafek, przez co uda Ci się maksymalnie wypełnić dostępną przestrzeń.
„Serce” kuchni w firmie – miejsce do spożywania posiłków
Jeden długi stół umożliwi pracownikom wspólne zjedzenie posiłku. Sprawdzą się tutaj rozkładane modele dające możliwość wydłużenia ich przy użyciu jednej, dwóch, a nawet trzech wkładek. Nie dysponujesz wystarczającą ilością przestrzeni do ustawienia tak dużego mebla? W jego miejscu może pojawić się kilka mniejszych stolików.
Wybrane przez Ciebie do kuchni w firmie stoły powinny mieć stabilną konstrukcję, solidny blat wsparty na prostych, masywnych nogach. Ich powierzchnia musi być pokryta laminatem zwiększającym odporność na zarysowania.
Jakie dobrać do nich krzesła? Najlepsze będą te osadzone na mocnym, drewnianym stelażu. Modele bez siedziska urzekają prostotą swojej formy. Krzesła z korpusem wykonanym z polipropylenu będą łatwe do wyczyszczenia, podczas gdy te z miękkim siedziskiem zapewnią komfort podczas spożywania posiłku.
Katalog krzeseł i stołów znajdziesz tutaj.
Jak widzisz również w biurze kuchnia może być przytulnym miejscem do spożywania posiłków, chwili odpoczynku w miejscu pracy, a także odrobinę mniej służbową przestrzenią do rozmów ze współpracownikami. Poranną kawę lubi chyba każdy, zatem pijmy ją w taki sposób, by była to rutyna jeszcze przyjemniejsza, również w biurze!