Oryginalne przetwory z jesiennych owoców i warzyw
CzytajOryginalne przetwory z jesiennych owoców i warzyw
Jesień to tradycyjnie czas na robienie przetworów. Od lat o tej porze roku w kuchniach naszych babć i mam królowały aromaty marynat, powideł, konfitur. I chociaż konfitura od babci to najpyszniejszy smak dzieciństwa, to trendy kulinarne z latami się zmieniają, pojawiają się wpływy ze świata i moda na Slow Food. Zatem może warto poeksperymentować z przetworami? I spróbować czegoś całkiem nowego?
Spis treści:
Keczup w nowej odsłonie
Klasyczny keczup pomidorowy znają wszyscy. Jego smak jest wręcz nierozerwalny ze smakiem frytek lub hot doga. Znakomicie pasuje także do pizzy czy zapiekanki. Jest słodki, gęsty i nie znamy nikogo, kto by go nie lubił.
My jednak chcielibyśmy przedstawić jego inne oblicza. Co powiesz na domowe przetwory w postaci keczupu? Po pierwsze możemy go przygotowywać zarówno z warzyw, jak i z owoców, na ostro lub na słodko. Pyszne i sprawdzone są keczupy z cukinii, dyni, papryki, a nawet ze śliwek. W przypadku każdego z nich owoce lub warzywa dusimy do miękkości, dodając wcześniej trochę cebuli, ewentualnie pomidorów i przyprawiając według własnego pomysłu. Uduszone warzywa przecieramy przez sitko i wekujemy w słoikach.
Chutney, czyli fantazja w kuchni
Chutney – gęsty sos z owoców lub warzyw – można robić praktycznie ze wszystkiego. To pole dla naszej fantazji kulinarnej, ponieważ niezależnie od tego, jakie składniki do niego wybierzemy, chutney się uda. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach.
Chutney nie obędzie się bez octu, który dodaje charakterystycznego smaku, ale też konserwuje sos. Możemy użyć octu winnego, aby uzyskać delikatniejszy smak, albo spirytusowego, jednak wtedy należy uważać, aby nie dodać go za dużo.
Chutney najlepiej smakuje w wersji ostrej i korzennej. Przyprawy takie jak goździki, kolendra, kmin rzymski, ziarna pieprzu ucieramy lub tłuczemy w moździerzu. Do chutneya dodajemy też cukier do smaku. Jeśli chcemy, aby był przyprawiony bardziej na słodko, możemy również dodać rodzynki lub żurawinę.
Kiszonki na zdrowie
Kiszonki to podobno jeden z najzdrowszych sposobów konserwowania warzyw i naturalny probiotyk. Moda na nie przybyła do nas ze Wschodu, gdzie kisi się prawie wszystkie warzywa, a także owoce i grzyby. Genialne w smaku jest na przykład kimchi z kiszonej kapusty pekińskiej. Jest to koreański „wynalazek”, który można podać zamiast sałatki do mięsa z ziemniakami lub kanapek. Co bardziej zapaleni fani kimchi potrafią wyjadać je wprost ze słoika.
Jeśli chodzi o kiszonki, w domu możemy przygotować np.: ogórki kiszone, kapustę, buraki, kalafiory, marchew, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, paprykę, cytryny. Umieszczamy je w słoiku z gumową uszczelką, zalewamy wodą z solą, dodajemy przyprawy do smaku i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni, nie domykając pokrywki. Po tym czasie zamykamy je szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce. I już – Twoje ulubione przetwory są gotowe.
Pesto – smak lata zimą
Pesto kojarzymy przede wszystkim z pełną słońca kuchnią włoską. Tradycyjne pesto alla genovese przygotowuje się z bazylii. Ale można je przygotować również ze szpinaku, rukoli, mięty, natki pietruszki lub kolendry, a nawet pokrzywy. Liście blenduje się z podprażonymi orzechami, oliwą, solą, sokiem z cytryny i ewentualnie twardym serem typu parmezan lub grana padano. Jeśli używamy blendera ręcznego, warto przykryć naczynie praktyczną osłonką np. pokrywką do blendowania, która zapobiegnie rozpryskiwaniu masy podczas blendowania. Gotowe pesto zamykamy w czystym słoiczku, zalewamy cienką warstwą oliwy i przechowujemy w lodówce nawet 8-10 dni.
Syropy z owoców zamiast syropów z apteki
Nasze zimowe przetwory oprócz walorów smakowych mogą też mieć walory zdrowotne. W jesienno-zimowym okresie przeziębień, zamiast faszerować dzieci chemicznymi syropami, lepiej podawać im profilaktycznie i wspomagająco domowe syropy z malin, aronii, dzikiej róży, czarnego bzu. Są pełne witamin, w tym niezbędnej przy przeziębieniu witaminy C. A ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy gotować owoce z cukrem i wodą przez 15-20 minut, przetrzeć przez sito i przelać do butelek, np. takich z ceramicznym kapslem. Dzięki temu nasza spiżarnia wzbogaci się o kolejny domowy, zdrowy przysmak.
Domowe przetwory – solo lub w zestawie
Domowe oryginalne przetwory bez sztucznych dodatków, w zalewie octowej bądź nie, to gwarancja smacznego i zdrowego posiłku. Niektóre przetwory możesz jeść bezpośrednio ze słoika, inne lepiej się sprawdzą jako uzupełnienie posiłku. Są też takie, które równie przyjemnie je się same, jak i w towarzystwie.
Na przykład ogórki konserwowe i ogórki małosolne smakują rewelacyjnie w wersji sauté, ale istnieją również ciekawsze sposoby na ich podanie. Możesz je pokroić, dodać inne warzywa oraz przyprawy, a powstaną z nich pyszne sałatki. Sałatka ogórkowa z kiszonego ogórka i cebuli to chyba najbardziej popularne rozwiązanie i doskonały dodatek do obiadu.
Na koniec dobra rada – robiąc przetwory, pamiętaj, aby używać świeżych warzyw, a najlepiej świeżych sezonowych warzyw. Tak będzie zdrowiej i bardziej apetycznie.