Płyta indukcyjna: jakie garnki będą najlepsze?
CzytajPłyta indukcyjna: jakie garnki będą najlepsze?
Wiele osób uważa, że płyta indukcyjna to wydatek znacznie wykraczający poza ich możliwości finansowe. Tym bardziej że trzeba jeszcze nabyć współpracujące z nią naczynia. Jakie garnki na indukcję wybrać? Którym ich cechom warto przyjrzeć się bliżej? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym tekście z naszego bloga. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Z tego artykułu dowiesz się między innymi:
- jakie to są „garnki na indukcję”,
- jakie są zalety korzystania z płyty indukcyjnej,
- z czego są wykonane garnki do indukcji.
Spis treści:
- Garnki do indukcji – informacje wstępne
- Zalety korzystania z płyt indukcyjnych
- Na czym polega gotowanie indukcyjne?
- Płyta indukcyjna – jakie garnki będą na niej działać?
- Oznaczenia, czyli jakie garnki na indukcję będą się nadawać?
- Kluczowe parametry, czyli na jakie garnki do płyty indukcyjnej warto postawić?
- Jakie garnki do płyty indukcyjnej można dostać?
- Garnki indukcyjne a dno garnka – podsumowanie
Garnki do indukcji – informacje wstępne
Urządzanie kuchni to nie tylko decydowanie o wybarwieniu kuchennych szafek czy konfiguracji poszczególnych modułów. Priorytetem jest dobór właściwych urządzeń AGD, ponieważ to właśnie one przesądzają o sprawności i wygodzie pracy w kuchni. Czy płyta indukcyjna zyskująca coraz większą popularność wśród kuchennych sprzętów rzeczywiście jest tak funkcjonalna, jak twierdzą jej użytkownicy?
To urządzenie z pewnością wygodne i pozwalające na sporą swobodę przy gotowaniu. Dla wielu osób blokadą przed zakupem płyty indukcyjnej jest jednak konieczność posiadania specjalnych garnków. Czy dobre, nowoczesne garnki na indukcję muszą być drogie? Jak dbać o dno garnków indukcyjnych? Jak o nie dbać, by służyły jak najdłużej? Zanim wybierzesz choćby najlepsze garnki z najwyższej jakości stali nierdzewnej, przeczytaj poniższy artykuł.
Zalety korzystania z płyt indukcyjnych
Płyta indukcyjna wyróżnia się nowoczesnym, eleganckim wyglądem, ale to jej wysokie walory użytkowe sprawiły, że zaczęła wypierać tradycyjne gazowe kuchenki. O jakich cechach jest mowa?
-
Wygoda użytkowania
Płyta indukcyjna wyposażona jest w kilka pól grzewczych o zróżnicowanej wielkości, dzięki czemu przyrządzisz na niej zarówno zupę, jak i skomplikowane, wykwintne danie.
Dostępne są płyty dające możliwość łączenia pól grzewczych. Taka duża strefa indukcyjna pozwoli Ci na gotowanie w jednym sporych rozmiarów garnku lub w kilku mniejszych. W związku z tym dobre garnki na indukcję mogą mieć przeróżne rozmiary.
-
Energooszczędność
Energia elektryczna wykorzystywana jest tyko do podgrzania znajdującego się na płycie naczynia, nie zaś całej jej powierzchni.
-
Bezpieczeństwo
Nie ma tutaj zagrożenia związanego z zatruciem gazem. Dodatkowo szybkie tempo nagrzewania i stygnięcia płyty zmniejsza ryzyko przypadkowego poparzenia niemalże do minimum.
-
Ekspresowe tempo gotowania
Technologia indukcji umożliwia szybsze przygotowywanie potraw niż ma to miejsce np. w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych.
-
Łatwość utrzymania w czystości
Płyta indukcyjna pozbawiona jest trudnych do wyczyszczenia zakamarków. Zabrudzenia z jej powierzchni usuniesz bez szorowania.
-
Duże możliwości aranżacyjne
Płytę możesz zainstalować niemal na równi z blatem roboczym, przez co Twoja kuchnia zyska spójny i harmonijny wygląd.
Płyta indukcyjna pozwala na zaaranżowanie przestrzeni nad nią przy użyciu SZAFEK Z LINII TRAFFIC 87TH SMOOTH STREET
Chcesz wiedzieć, w jaki sposób można połączyć estetykę i użyteczność w kuchennej aranżacji? Podpowiedzi znajdziesz w artykule: „10 cech nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni”.
Na czym polega gotowanie indukcyjne?
To, co widzisz to szklana płyta o idealnie gładkiej powierzchni. Przed twoim wzrokiem ukryte są zwoje miedzianego drutu uformowane na kształt spirali.
Pochodząca z nich energia elektryczna pod wpływem działania pola magnetycznego zamienia się w energię cieplną, która ogrzewa ustawione na płycie naczynie, które oczywiście musi być przeznaczone do kuchenek indukcyjnych.
Płyta indukcyjna – jakie garnki będą na niej działać?
Taka konstrukcja płyty wymusza konieczność korzystania ze specjalnych garnków do indukcji. Muszą mieć one dno wykonane z metali ferromagnetycznych (posiadających silne właściwości magnetyczne). W przeciwnym wypadku płyta nie będzie ich wykrywać. Wówczas nawet dobre garnki, ale wykonane z niewłaściwego materiału, nie pozwolą na ugotowanie żadnego posiłku.
Na rynku dostępnych jest wiele naczyń wyprodukowanych ze stali. Skąd wiadomo, które z nich sprawdzą się jako garnki na indukcję?
Oznaczenia, czyli jakie garnki na indukcję będą się nadawać?
Producenci dbają o to, by kupujący mieli jasność co produktów, które wrzucają do swojego koszyka. Posługują się w tym celu specjalnymi oznaczeniami.
Garnki na płytę indukcyjną opatrzone są ikonką przypominającą spiralę (cewka indukcyjna).
Chcesz sprawdzić, czy posiadany przez Ciebie komplet sprawdzi się na płycie? Przyłóż magnes do dna każdego z garnków. Jeżeli nie „przyczepi się” do niego, będzie to oznaczać, że czeka Cię zakup nowych naczyń kuchennych.
Kluczowe parametry, czyli na jakie garnki do płyty indukcyjnej warto postawić?
Indukcja nie jest nowym wynalazkiem. Producenci mieli sporo czasu na wzbogacenie swojej oferty o naczynia współpracujące z tą technologią. Na jakie cechy warto zwrócić uwagę podczas ich zakupu?
-
Średnica dna
Średnica dna ma szczególne znaczenie w przypadku urządzeń z wydzielonym polami grzewczymi. Przy wyborze garnków na płytę indukcyjną o takiej budowie kieruj się zaleceniami producenta.
Jeśli ustawisz na niej naczynie o innej średnicy niż ta przez niego wskazana, może zdarzyć się, że indukcja będzie działać nieprawidłowo lub wcale.
Płyty indukcyjne wyposażone w sensory równomiernie rozłożone na całej ich powierzchni są o tyle praktyczniejsze, że nie trzeba martwić się ani wielkością, ani umiejscowieniem naczynia. Postawione na poszczególnych polach grzewczych garnki na indukcję będą działać na takich kuchenkach indukcyjnych prawidłowo.
-
Kształt i grubość dna
Niektóre płyty reagują tylko w sytuacji, gdy naczynie ciasno przylega do ich powierzchni. Dlatego najlepsze garnki do indukcji mają płaskie, solidnie wykonane dno. Naczynia, o choćby lekko wypukłym spodzie, nawet jeśli będą działać na płycie, mogą narazić Cię na niepotrzebną utratę energii. Natomiast te z cienkim dnem są mało wytrzymałe, szybko ulegają odkształceniu. Grube dno w garnkach na indukcję dodatkowo gwarantuje równomierne rozprowadzanie oraz lepsze magazynowanie ciepła.
Dużym zainteresowaniem cieszy się komplet 4 garnków Brava Gerlach z 3-warstwowym dnem wzbogaconym o aluminiowy dysk. Naczynia te nadają się do gotowania na różnych typach kuchenek, z indukcją włącznie.
KOMPLET 4 GARNKÓW BRAVA GERLACH
-
Uchwyty i pokrywka
Garnki na indukcję muszą mieć stabilnie umocowane, nienagrzewające się uchwyty. Mogą być one pokryte specjalnym tworzywem, tak jak ma to miejsce w przypadku garnka Luca.
Wygodne w użytkowaniu są duże rączki o ergonomicznym kształcie gwarantujące pewny chwyt. W takie uchwyty wyposażony jest np. garnek Gerlach Simple.
Pokrywka powinna być wykonana z żaroodpornego, transparentnego szkła hartowanego, umożliwiającego podglądanie potrawy w czasie gotowania.
Praktycznym rozwiązaniem jest odpowietrznik, podobnie jak metalowy rant dookoła pokrywki zapewniający lepsze dopasowanie wieka do kształtu naczynia. W garnku Gerlach Granitex wykonany jest z silikonu, przez co całość jest bardziej szczelna.
Jakie garnki do płyty indukcyjnej można dostać?
Dostępne na rynku garnki indukcyjne różnią się między sobą nie tylko budową, ale także materiałem wykonania.
Rodzaj wykorzystanego tworzywa determinuje właściwości naczynia, dlatego warto pochylić się przez chwilę również nad tą kwestią.
Jakie materiały stosuje się do produkcji garnków na płytę indukcyjną?
Garnki do indukcji ze stali nierdzewnej
Garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję. Jeśli stal nierdzewna jest wysokogatunkowa, garnek będzie nadawał się do użytku w zmywarce oraz piekarniku. Zanim jednak kupisz zestaw garnków z tego materiału, sprawdź dokładnie oznaczenia producenta. Może się bowiem okazać, że konkretna stal nierdzewna (np. 18/10) nie współpracuje z indukcją.
Garnki indukcyjne z aluminium
Naczynia wyprodukowane z aluminium są lżejsze niż te ze stali, ale za to bardziej podatne na uszkodzenia. Aluminiowe garnki indukcyjne na ogół są pokryte powłoką np. ceramiczną, teflonową lub imitującą kamień. Tego typu garnek aluminiowy jest odpowiednio zabezpieczony, ale warto pamiętać o jego pielęgnacji. Pozostawianie przypaleń, nieuważne mycie i zdrapywanie powłok ochronnych może sprawić, że garnki przeznaczone na płytę indukcyjną tego typu, będą zużywać się bardzo szybko.
Taka warstwa chroni jednak żywność przed bezpośrednim kontaktem z aluminium, dlatego jest tak ważna. Może zwiększać odporność na zarysowania lub nadawać naczyniu nieprzywierające właściwości.
GARNEK Z POKRYWKĄ STONE LAMART
Garnki emaliowane
Garnki emaliowane towarzyszą nam od pokoleń. Mają ciekawy design, gdyż emalię można zabarwić na dowolny kolor. Dzięki niej powierzchnia naczyń jest gładka, lśniącą, odporna na korozję. Trzeba jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, by uniknąć odprysków.
Garnki żeliwne
To również przykład garnków indukcyjnych. Będą pracować na tej płycie bez zarzutu. Są ciężkie, masywne i trwałe. Zwracaj przy tym uwagę na uchwyty garnków. Dobre garnki indukcyjne powinny mieć uchwyty odporne na temperatury, np. nitowane uchwyty z elementami drewna. Są to wówczas garnki dostosowane do pracy w trudniejszych warunkach.
Garnki indukcyjne a dno garnka – podsumowanie
Garnki do indukcji ze stali nierdzewnej lub garnki indukcyjne aluminiowe stają się coraz bardziej popularne wśród wszystkich, którzy na co dzień mierzą się z gotowaniem dla siebie i swoich bliskich. Korzystanie z płyty indukcyjnej może znacznie ułatwić proces codziennego gotowania, a także zmniejszyć zużycie gazu. To również bezpieczne rozwiązanie, gdy w domu są małe dzieci – system włączania w kuchence indukcyjnej został tak skonstruowany, że nie ma mowy o przypadkowym włączeniu palnika.
Płyta indukcyjna – jakie garnki do indukcji wybrać?
Wybierając garnki do indukcji pamiętaj, że zwykłe garnki nie będą kompatybilne z płytą indukcyjną. W zwykłych garnkach dno garnka jest wykonane z niewłaściwego tworzywa, dlatego powierzchnia płyty indukcyjnej nie wykrywa ich, a tym samym – pole grzewcze nie daje się włączyć. By korzystać z płyty indukcyjnej wybrać musisz garnki o odpowiedniej grubości, liczy się również średnica garnka (wielkość garnka). Być może najważniejsze jest dno garnka – wykonane z odpowiedniego materiału. Nie każde naczynie ma dno, które pozwoli korzystać z indukcji. Akutermiczne dno pozwala na równomierną dystrybucję ciepła, zaś ferromagnetyczne dno sprawia, że gotowanie będzie szybkie i ekonomiczne. Najlepiej wybrać grube, trójwarstwowe dno, aby pole grzewcze „współpracowało” z naczyniem.
Stalowe garnki (z wysokiej jakości stali nierdzewnej), garnki miedziane, a także garnki z powłoką ceramiczną – które wybrać garnki? Mamy nadzieję, że na to pytanie znalazłeś już odpowiedź w powyższych akapitach naszego artykułu. Wybierając płytę indukcyjną pamiętaj, że do kuchenki indukcyjnej nie pasują wszystkie rodzaje garnków! By w pełni korzystać z kuchni indukcyjnej musisz wybrać garnki, które mają płaskie dno i odpowiednie panele sensoryczne, dzięki czemu reagują na nie pola grzewcze na płycie indukcyjnej.
Jakie garnki wybierzesz? Decyzja należy wyłącznie do Ciebie.