Wielkanocne przepisy proste i pyszne
CzytajWielkanocne przepisy proste i pyszne
Stresujesz się świątecznymi przygotowaniami? Perspektywa spędzenia wielu długich godzin w kuchni przyprawia Cię o ból głowy? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wykorzystaj nasze proste przepisy wielkanocne, a wszystko pójdzie jak z płatka. Przedstawiamy pomysły na smakowite i efektowne dania wielkanocne.
Z naszego artykułu dowiesz się:
Jakie potrawy wielkanocne powinny znaleźć się na stole?
Jak przygotować żurek na śniadanie wielkanocne?
Jak przygotować niebanalne i smakowite jajka faszerowane?
Czy sałatka chrzanowa to dobry wybór na wielkanocny stół?
Jak upiec aromatyczne babki wielkanocne?
Wielkanoc to wyjątkowe święto w chrześcijańskim kalendarium. Tradycyjnie obchodzimy w ten sposób Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Dla wielu jest to także okazja do spędzenia czasu w gronie rodziny oraz celebracji nadchodzącej wiosny. Jak przygotować menu na Wielkanoc? Na wielkanocnym stole nie może więc zabraknąć potraw charakterystycznych dla tej pory roku oraz symboliki świąt.
Spis treści:
- Najpopularniejsze potrawy wielkanocne – jak przygotować menu na Święta Wielkanocne?
- Proste przepisy na Wielkanoc: żurek
- Wielkanocna sałatka chrzanowa
- Proste przepisy wielkanocne: pieczeń z jajkiem
- Wielkanocne przekąski: jajka na trzy sposoby
- Proste przepisy wielkanocne: roladki z szynki
- Tradycyjna babka piaskowa
Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie wielkanocne, na którym pojawiają się takie potrawy jak jajka faszerowane, domowe pasztety, biała kiełbasa, pasta jajeczna czy poświęcony kawałek chleba. Śniadanie często przechodzi w wielkanocny obiad. Typowe dania główne dla świąt wielkanocnych to żurek, sałatka chrzanowa, pieczeń z jajkiem oraz wielkanocne wypieki, wśród których króluje mazurek wielkanocny, babka piaskowa oraz ciasto drożdżowe z migdałami, czyli słynna włoska colomba. Jak przygotować świąteczny stół i zadbać o kulinarną oprawę świąt w rodzinnym gronie? Przestawiamy proste i sprawdzone przepisy!
Wbrew pozorom przygotowania do świąt wcale nie muszą być uciążliwe. Dobrze zaprojektowana i funkcjonalna kuchnia dostosowana do Twoich indywidualnych potrzeb to połowa sukcesu. Drugą stanowią odpowiednie przepisy. Stwórz swoją kolekcję prostych receptur na każdą okazję, dzięki którym bez trudu przygotujesz zarówno codzienny obiad, jak i wystawne przyjęcie dla bliskich. Dziś prezentujemy kilka ciekawych receptur, które z pewnością przydadzą Ci się w trakcie nadchodzących świąt.
Proste przepisy na Wielkanoc: żurek
Żurek jest jedną z najpopularniejszych, świątecznych zup. O palmę pierwszeństwa walczy z barszczem białym, jednak jeśli kolekcjonujesz proste przepisy na Wielkanoc, to właśnie on będzie lepszym rozwiązaniem. Z przygotowaniem żurku powinien poradzić sobie nawet mało doświadczony kucharz. A efekt? Gwarantujemy, że będzie smakować równie dobrze co ten, przygotowywany przez mamę i babcię.
Składniki:
- 600 ml zakwasu na żurek
- 1,6 l bulionu warzywnego
- 600 g wędzonki (boczek, szynka, żeberka)
- 5 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki suszonego majeranku
Dodatkowo:
- 5 białych kiełbas
- Świeży majeranek
- 5 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie:
Wędzonkę pokrój w podobnej wielkości kostkę. Dodaj ją do bulionu, a następnie całość umieść w dużym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu przez około 20-30 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, suszony majeranek oraz białą kiełbasę. Gotuj dalej, a po około 15 minutach dodaj gotowy zakwas na żurek. Zmniejsz ogień pod garnkiem i pozwól, aby żurek delikatnie bulgotał jeszcze przez mniej więcej 5 minut – w tym czasie zupa powinna zgęstnieć. Na samym końcu doprać żurek chrzanem, solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Żurek podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami oraz dekoracją z listków świeżego majeranku.
Wielkanocna sałatka chrzanowa
Na świątecznym stole nie może zabraknąć przynajmniej jednej sałatki. Zwykle jest to tradycyjna sałatka jarzynowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym roku zaserwować bliskim coś nieco ciekawszego.
Składniki:
- 4 jajka
- 200g wędzonej szynki
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 1 zielony ogórek
- 1 puszka kukurydzy
- 2 garści rzeżuchy
- Garść rodzynek
- Łyżka ostrego chrzanu
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Ogórka obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Aby uniknąć rozwodnienia sałatki, możesz usunąć z niego gniazda nasienne.
Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój je w półplasterki. Szynkę pokrój w grubszą kostkę.
Rodzynki zalej niedużą ilością wrzątku i odstaw na około 20 minut. Następnie odcedź je na sitku razem z selerem oraz kukurydzą.
Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dopraw wedle uznania solą oraz pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na minimum pół godziny, aby wszystkie smaki mogły się ze sobą połączyć.
Proste przepisy wielkanocne: pieczeń z jajkiem
Jeśli do tej pory uważałeś, że pieczenie i pasztety to niezbyt proste przepisy wielkanocne, byłeś w błędzie. Aby zrobić to efektowne danie, potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Nie musisz używać skomplikowanych technik ani narzędzi. Całą pracę wykona za Ciebie piekarnik.
Składniki:
- 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Sól, pieprz
- 6 jajek
Wykonanie:
Cebulę i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. 4 jajka ugotuj na twardo.
Do dużej miski przełóż mięso, dwa surowe jajka oraz wszystkie pozostałe składniki na pieczeń. Dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Foremkę do pasztetów wysmaruj tłuszczem i oprósz niedużą ilością bułki tartej. Na dno wyłóż 1/3 mięsnej masy. Zrób nieduże wgłębienie na środku, a następnie ułóż w nim wzdłuż jajka ugotowane na twardo. Przykryj je pozostałym mięsem i wyrównaj.
Piecz przez 80 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso możesz podawać pokrojone w plastry – zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wielkanocne przekąski: jajka na trzy sposoby
Czym byłyby święta bez jajek? Z tej okazji pojawiają się one na naszych stołach pod każdą możliwą postacią, a ich najpopularniejszą wersją są te faszerowane. Możesz przygotować je w kilku smakach, tak aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Jeśli kolekcjonujesz proste przepisy wielkanocne, mamy dla Ciebie trzy wersje faszerowanych jajek, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilkanaście minut.
Składniki:
Farsz z awokado
- 4 jajka
- 1 małe awokado
- 1 papryczka chilli
- Pół czerwonej cebuli
- Pół łyżki majonezu
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- Świeżo mielony pieprz, sól
Farsz z curry
- 4 jajka
- Pół łyżeczki curry
- Duża szczypta
- 1 łyżka majonezu
- Duża szczypta ostrej papryki
- Sól, pieprz
- Koperek do dekoracji
Farsz pomidorowy
- 4 jajka
- 3 suszone pomidory
- Łyżka przecieru pomidorowego
- Pół łyżki majonezu
- Sól, pieprz
- Szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek, przekrój na pół, a następnie wyjmij z nich żółtka, uważając, aby nie uszkodzić białek.
Farsz pierwszy: awokado obierz ze skórki i rozgnieć przy pomocy widelca na gładką masę razem z żółtkami z czterech jajek. Dodaj do nich bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i cebulę, a także majonez i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Farsz drugi: żółtka jajek rozgnieć na gładką masę z wszystkimi pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać więcej curry.
Farsz trzeci: suszone pomidory posiekaj bardzo drobno, a następnie wymieszaj je dokładnie z pozostałymi składnikami.
Każdy z farszy wyciśnij do białek przy pomocy rękawa cukierniczego. Możesz też nałożyć go przy pomocy łyżeczki. Udekoruj świeżymi ziołami. Jajka możesz natychmiast serwować gościom.
Proste przepisy wielkanocne: roladki z szynki
Oto kolejna, ekspresowa przekąska, która podbije serca Twoich gości. Pamiętaj, aby używać składników najwyższej jakości, gdyż w przypadku tak prostych potraw, to one odgrywają kluczową rolę.
Składniki:
- 12 plastrów szynki
- 300 g kremowego serka śmietankowego
- 3 łyżki chrzanu
- 3 ogórki konserwowe
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy oraz chrzan. Następnie dodaj do nich posiekany koperek i ogórki pokrojone w bardzo drobną kostkę. Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na każdy plaster wyłóż porcję serka i dokładnie rozsmaruj. Zawiń ciasne roladki. Aby łatwiej zachowały swój kształt, możesz spiąć je wykałaczkami.
Tradycyjna babka piaskowa
Wybierając proste przepisy na Wielkanoc, nie możesz zapomnieć o słodkościach. Tak! Przygotowanie efektownego ciasta wcale nie musi być trudne i poniższa receptura jest na to najlepszym dowodem. Udaje się za każdym razem.
Składniki:
- 180g mąki tortowej
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml oleju rzepakowego
- 120 g cukru
- 5 jajek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Skórka otarta z połowy cytryny
- Lukier do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Następnie zmniejsz obroty miksera i bardzo powoli zacznij wlewać olej. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko i dodaj do jajek razem z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wsyp także skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
Foremkę na babkę wysmaruj masłem i obsyp niedużą ilością bułki tartej. Przełóż do niej masę i lekko wyrównaj. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dokładnie wystudź i udekoruj lukrem.
Zobacz też: 10 prostych przekąsek na imprezę