Przechowywanie w kuchni od A do Z
CzytajPrzechowywanie w kuchni od A do Z
Dobrze urządzona kuchnia to taka, w której wszystkie potrzebne przedmioty znajdują się stale na wyciągnięcie ręki. Jak zorganizować przestrzeń, aby zachować porządek we wnętrzu oraz maksymalnie ułatwić sobie kuchenną krzątaninę? Poznaj kilka praktycznych pomysłów na przechowywanie w kuchni i jego funkcjonalną organizację.
Spis treści:
Przechowywanie w kuchni – od czego zacząć?
Jeśli tylko masz możliwość zaprojektowania swojej kuchni od początku, zwróć uwagę na detale. Jeśli Twoja kuchnia jest już gotowa, ale chcesz przeorganizować ją tak, by była praktyczniejsza – wystarczy, że zmienisz kilka rzeczy. Oto wstępne porady, dzięki którym będzie Ci łatwiej.
Wykorzystanie wszystkich schowków
Jeśli dopiero projektujesz swoją kuchnię, możesz zabudować praktycznie każdy jej kącik i stworzyć miejsce na konkretne rzeczy: artykuły spożywcze na co dzień, produkty sypkie używane od czasu do czasu, suche produkty spożywcze, produkty wymagające chłodniejszego miejsca, ale również sprzęty używane raz na jakiś czas, np. blender, mikser itd. Rozejrzyj się zatem po swojej kuchni i sprawdź, czy są tam jeszcze niezagospodarowane miejsca. W przypadku produktów wymagających przechowywania w suchych i chłodnych miejscach (np. pieczywo) warto zadbać o dodatkową izolację termiczną szafki.
Ustawienie półek w szafkach
Jeśli meble dają możliwość zakładania półek na wybranej przez siebie wysokości – zrób to z myślą o największych naczyniach. Wystarczająca ilość przestrzeni ułatwi wygodne układanie garnków. Układ wewnątrz szafek w części powinien być dopasowany również do niewielkich naczyń, które wymagają odpowiedniej segregacji. Warto rozważyć również szuflady, bo po wysunięciu dają pełny dostęp do zawartości. Jeśli do dyspozycji masz jedynie szafki, sprzęty używane rzadziej znajdą swoje miejsce z tyłu, a te, których potrzebujesz na co dzień – z przodu.
Wykorzystanie wewnętrznej części drzwiczek w szafkach
Szafki kuchenne możesz wykorzystać również na inne sposoby. Warto znaleźć niewielkie półeczki lub haczyki, które pomogą w przechowywaniu kuchennych akcesoriów w niewielkich rozmiarach. Na haczyki po wewnętrznej stronie szafki możesz powiesić kuchenną ścierkę, a na gotowej konstrukcji półek ułożyć słoiczki z przyprawami.
Odpowiednie meble kuchenne
O stworzenie optymalnych warunków przechowywania w kuchni warto zadbać już na etapie projektowania tego wnętrza. Jeśli właśnie przystępujesz do jego urządzania, postaw w pierwszej kolejności na wybór odpowiednich mebli. Jak takiego dokonać?
Najlepiej sprawdzą się tu oczywiście pojemne modele, zapewniające możliwie wiele miejsca przechowywania. Co jednak istotne – nie muszą być one wcale pokaźnych rozmiarów. Większe znaczenie ma tu ich wyposażenie wewnętrzne oraz dopasowanie do charakteru wnętrza.
W odpowiednio zorganizowanej kuchni każdy centymetr jest na wagę złota. Postaraj się więc maksymalnie wykorzystać wszelkie problematyczne miejsca przez wybór mebli narożnych czy szafek typu słupek, które łatwo wsuniesz w wąską przestrzeń.
Jeśli zaś chodzi o wyposażenie wewnętrzne, optymalną organizację przechowywania w kuchni pozwolą Ci osiągnąć szafki wyposażone w liczne półki czy szuflady. Świetnie sprawdzą się tutaj głębokie modele z mechanizmem typu nerka lub karuzela, zapewniające wygodny dostęp do najdalej schowanych przedmiotów.
Idealną inwestycją będą również szafki i szuflady typu cargo. Dzięki swej funkcjonalności zapewnią Ci łatwy dostęp do zawartości całej szafki, pozwalając zmienić niemal każdy kąt w praktyczne i pojemne miejsce do przechowywania w kuchni. Pomysłów na wykorzystanie tego typu mebli jest mnóstwo – z łatwością dopasujesz je więc do swojego wnętrza. W szafkach typu cargo zmieścisz wiele artykułów spożywczych i nie tylko. Pomysłów na wykorzystanie tego rodzaju mebli jest mnóstwo – z łatwością dopasujesz je więc do swojego wnętrza.
Nie posiadasz mebli tego typu? Możesz je łatwo doposażyć wewnętrznie, inwestując w akcesoria kuchenne takie jak specjalne wkłady do szuflad.
Kosze podwieszane wewnątrz szafki, druciane, metalowe półki przytwierdzane do jej drzwiczek czy specjalne systemy pojemników na odpady. Nawet tak niewielkie akcesoria mogą znacząco zwiększyć możliwości przechowywania. Kuchnia urządzona w ten sposób pomieści więcej przedmiotów, niż mogłoby się wydawać – nawet pomimo niewielkiego metrażu.
Półki i relingi na ścianę
Wykorzystałeś już każdy wolny skrawek podłogi w swojej kuchni? Czas więc pomyśleć o ścianie! Gdy posiadasz stosunkowo małe wnętrze, śmiało wykorzystaj jego powierzchnie ścienne. Najpopularniejszym rozwiązaniem są tu wiszące szafki kuchenne – małe, a zarazem pojemne, pozwolą Ci zaoszczędzić ograniczoną przestrzeń wnętrza, zapewniając dodatkowe miejsce na akcesoria.
Ciekawym sposobem na organizację przechowywania w kuchni są także relingi. Co to takiego? To specjalne półki, przybierające formę metalowych listew, rurek służących do zawieszania haczyków czy wieszaków na drzwi.
Dzięki poręcznym rozmiarom można z łatwością podwiesić je nad blatem lub stołem, oszczędzając tym samym przestrzeń we wnętrzu. Stabilnie zamocowane, stanowią doskonały sposób na przechowywanie w kuchni noży, pojemników z przyprawami, tekstyliów, a nawet garnków czy patelni.
Poręczne półki tego typu są o tyle praktycznym rozwiązaniem, że pozwalają na umieszczenie wielu przedmiotów w zasięgu ręki. To zaś może być niezwykle pomocne podczas gotowania czy kuchennej krzątaniny. Jak więc widać na tym przykładzie przechowywania – kuchnia o niewielkim metrażu nie musi być żadnym aranżacyjnym problemem!
Pojemniki i organizery
Akcesoriami, bez których nie sposób wyobrazić sobie praktycznej i funkcjonalnej kuchni, są wreszcie różnego rodzaju pojemniki oraz organizery. W zależności od potrzeb możesz je wykorzystać na różne sposoby, nie tylko do przechowywania produktów spożywczych.
W pierwszej kolejności pomogą Ci one funkcjonalnie zorganizować przestrzeń wewnątrz szafek i szuflad. Dzięki specjalnym przegrodom czy pojemnikom do przechowywania w kuchni łatwo utrzymasz porządek w tych meblach i unikniesz ich zagracenia. To zaś pozwoli Ci sprawnie posegregować najważniejsze przedmioty, tak by były zawsze w zasięgu ręki.
Oprócz tego akcesoria te możesz wykorzystać także do przechowania przedmiotów niemieszczących się w szafkach. Postawiony na blacie pojemnik na przyprawy, kosz na pieczywo czy owoce, przytwierdzony do ściany organizer na wino – dzięki takim opcjom przechowywania kuchnia stanie się dużo bardziej przejrzysta i zorganizowana. A do tego – atrakcyjna wizualnie.
Istotną zaletą tego typu pojemników jest bowiem ich duża różnorodność. Plastikowe pojemniki, metalowe, drewniane, z porcelany, jednolite lub urozmaicone wymyślnymi wzorami – to tylko wybrane formy tych akcesoriów. Odpowiednio dobrane, mogą stać się nie tylko zwykłym narzędziem do przechowywania, ale i wyjątkową ozdobą Twojego wnętrza. Pamiętaj, że transparentne akcesoria gwarantują lepszą widoczność produktów.
Planując organizację przechowywania w kuchni, pomyśl również o magazynowaniu odpadów. Nowe normy segregacji zobowiązują nas do dzielenia śmieci na różne kategorie, co oznacza, że w pomieszczeniu musi znaleźć się co najmniej kilka pojemników, przeznaczonych do różnych rodzajów odpadów. Jak najlepiej rozmieścić je w niewielkiej kuchni?
Popularnym rozwiązaniem jest umieszczenie ich pod zlewem. Pozwoli Ci to maksymalnie wykorzystać problematyczną do zagospodarowania przestrzeń, a dodatkowo sprytnie ukryć kosze.
Alternatywnym pomysłem są systemy do segregacji umieszczone we wnętrzu mebli. Specjalne sortowniki zintegrowane z szufladami lub też wysuwane kosze na prowadnicach – rozwiązania te pomogą Ci funkcjonalnie zorganizować przechowywanie w kuchni bez zaburzania estetyki tego wnętrza.
Do tego samego przyczynią się również praktyczne pudełka na większy sprzęt kuchenny czy akcesoria do sprzątania. Myjki, gąbki, gumowe rękawice czy podręczna zmiotka – brakuje Ci na nie miejsca w szafach?
Postaw na pojemne, atrakcyjne wizualnie pojemniki. Dzięki niewielkiej wadze, z łatwością postawisz je w dowolnym miejscu lub także wyniesiesz z kuchni.
Przemyślana organizacja przestrzeni ma niezwykle istotne znaczenie, zarówno dla utrzymania porządku we wnętrzu, jak i optymalnego wykorzystania jego ograniczonego metrażu. Dobrze urządzona kuchnia znacząco poprawia komfort pracy, w tym przygotowywania posiłków. Zastanawiasz się, jak optymalnie rozplanować przechowywanie w kuchni? Pomysły przedstawione powyżej pomogą Ci odpowiednio podejść do tego zdania i urządzić najbardziej funkcjonalne, a przy tym atrakcyjne wizualnie wnętrze!
Więcej wskazówek dotyczących praktycznej organizacji przestrzeni znajdziesz w tekście „Przechowywanie w lodówce: co trzymasz w środku i jak to układasz?”