Przejdź do sklepu brw.pl

Przepisy na grzane wino – sposób na miłe, zimowe wieczory!

Czytaj
6.12.2022

Przepisy na grzane wino – sposób na miłe, zimowe wieczory!

Gdy za oknem mróz i śnieżna zawierucha, chętnie sięgamy po pyszne zimowe napoje, także te na bazie alkoholu. Nie bez powodu! Gorący, wypełniony korzenno-owocowym aromatem grzaniec nie tylko świetnie rozgrzewa, ale również wyśmienicie smakuje. Chcesz wiedzieć, jak zrobić grzane wino domowym sposobem? A może szukasz pomysłów na urozmaicenie tradycyjnej receptury? Poznaj nasz przepis na grzane wino idealne na długie, zimowe wieczory!

Przepisy na grzane wino - poznaj propozycje od BRW

Smak zimy, czyli przepis na grzańca!

Grzańce, czyli wina, do których dodaje się przyprawy korzenne, owoce i miód, znane były już w starożytności. Co ciekawe, w średniowieczu grzane wino zaliczane było do najwykwintniejszych i zarazem najdroższych trunków w Europie dostępnych jedynie dla wąskiej grupy zamożnego społeczeństwa. Spopularyzowało się dopiero w czasach nowożytnych, gdy na kontynent zaczęły docierać coraz większe ilości zamorskich przypraw, a cukier przestał być towarem luksusowym.

Różne oblicza grzanego wina

Współcześnie grzane wino należy do najpopularniejszych zimowych napoi. Co więcej, znane jest w wielu krajach na świecie i przygotowywane według rozmaitych receptur – innego grzańca skosztujemy we Francji, a innego w Niemczech czy w Anglii.

W Polsce największą popularnością cieszy się tradycyjny grzaniec galicyjski z przyprawami korzennymi – często spotykany na świątecznych jarmarkach i festynach, a także sprzedawany w formie gotowego napoju. Lubiane jest u nas również grzane piwo, ale daleko mu do szlachetności wina.

Bezkonkurencyjne domowe grzane wino

Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepszy grzaniec to ten domowy: przyrządzony z ulubionymi dodatkami, podany w ładnym naczyniu i wypity w towarzystwie bliskich osób. Przepysznym grzanym winem możemy delektować się nie tylko w czasie świąt, ale również przez cały okres zimowy! Gruby, ciepły koc, miękka kanapa, ukochana planszówka oraz gorący grzaniec – oto sposób na udany wieczór w stylu duńskiego hygge.

Przepisy na grzane wino

Jeśli do tej pory nie miałeś okazji, by samodzielnie przyrządzić domowe grzane wino, przyda Ci się kilka wskazówek. Na początek dobrze jest wiedzieć, jaki rodzaj wina nadaje się do przygotowania grzańca, a także jakie dodatki i przyprawy mogą urozmaicić Twój rozgrzewający napój.

Jakie wino wybrać? Najlepsze są wina czerwone. Doskonale sprawdzi się wino wytrawne i półwytrawne, niektórzy sięgają także po czerwone wino półsłodkie. Tak naprawdę rodzaj trunku, na który się zdecydujesz, nie ma większego znaczenia – wszystko zależy od twoich preferencji oraz od tego, jak słodki ma być przygotowany napój.

Czym podkręcić smak wina?

Do dosłodzenia wina możesz użyć miodu lub syropu klonowego, choć dodatek cukru trzcinowego również pozwoli Ci uzyskać pozytywny efekt.

Czym jeszcze można wzbogacić smak grzanego wina? Suszone śliwki, plasterki jabłka lub pomarańczy, goździki, cynamon, a także ziele angielskie, imbir i kardamon to najpopularniejsze propozycje w sam raz na zimę.

Jak zrobić grzane wino – najczęstszy błąd

Pamiętaj, że grzanego wina nie należy gotować! Aby w pełni wydobyć aromat z przypraw oraz pozostałych składników, grzaniec powinien podgrzewać się bardzo powoli, na małym ogniu. Ma być gorący, ale nie może się zagotować.

Istnieje wiele przepisów na domowe grzane wino. My prezentujemy trzy sprawdzone receptury, które zaskoczą Cię wyjątkowym smakiem!

Domowy grzaniec galicyjski, czyli wino z dodatkiem korzennych przypraw

Tradycyjny przepis na grzane wino przypadnie do gustu osobom lubiącym mocne, korzenne aromaty. To wyśmienita propozycja na świąteczny wieczór!

Składniki:

  • wino czerwone (możemy użyć wina półwytrawnego lub półsłodkiego),
  • 4 plasterki pomarańczy,
  • szczypta cynamonu,
  • gałka muszkatołowa,
  • goździki (wystarczy kilka),
  • mały kawałek imbiru,
  • miód do smaku.

Przygotowanie:

Do garnka wlać wino (całą butelkę), dodać wszystkie przyprawy, imbir oraz plastry pomarańczy. Na koniec dodać miód w ilości odpowiadającej słodkości wina, na przykład łyżkę stołową (półsłodkie potrzebuje go mniej). Całość podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka-, kilkanaście minut, aż wino zacznie delikatnie parować.

Gotowy grzaniec przecedzić i podawać w kubkach lub kieliszkach.

Grzane wino z rodzynkami i pomarańczą

Jeśli chcesz przygotować grzane wino przypominające skandynawski Glögg, sięgnij po przepis na grzańca z dodatkiem rodzynek, pomarańczy i migdałów. To wyjątkowo aromatyczna kompozycja, którą pokochasz!

Składniki:

  • butelka czerwonego wina,
  • rodzynki – trzy garści,
  • łyżka migdałów płatkach,
  • pomarańcza,
  • ok. 10-15 goździków.

Przygotowanie:

Wino oraz pozostałe składniki umieścić w garnku. Podgrzewać powoli do momentu, w którym wino będzie gorące (nie może bulgotać!). Napój przelać do kieliszków.

Grzańca można dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym do smaku. Dobrym pomysłem jest również pozostawienie rodzynek w grzanym winie – nasączone trunkiem smakują najlepiej!

Grzaniec na przeziębienie z sokiem malinowym i imbirem

Przygotowując grzańca na przeziębienie, dodaj do niego odrobinę syropu malinowego. Domowy sok i przyprawy zmieszane z winem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych!

Składniki:

  • czerwone wino,
  • pomarańcza,
  • 2 łyżki soku malinowego,
  • łyżka miodu,
  • mały kawałek imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • laska wanilii,
  • kilka goździków.

Przygotowanie:

Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plasterki. Do garnka wlać wino, dodać pomarańczę, sok malinowy, miód i przyprawy. Następnie podgrzewać, cały czas mieszając. Podawać ciepłe, z dodatkiem owoców.

Nie masz w domu wszystkich potrzebnych składników? Nic nie szkodzi! Wypróbuj grzane wino z innymi dodatkami – plasterki cytryny lub mandarynki będą dobrym zamiennikiem pomarańczy, a orzechy z powodzeniem zastąpią migdały. Nie bój się eksperymentować i stwórz swój własny przepis na grzańca.

Jak serwować grzane wino?

Pyszny napój gotowy? W takim razie pozostaje zaserwować trunek i cieszyć się jego smakiem. Jeśli nie wiesz, jak podawać grzane wino, mamy dla Ciebie kilka praktycznych propozycji.

W czym podać wino grzane?

Do serwowania grzanego wina najlepiej nadadzą się ceramiczne kubki i filiżanki o dużej pojemności. Wybieraj naczynia z wygodnym uchwytem oraz takie, które łatwo mieszczą się w dłoniach. Dzięki temu dodatkowo je ogrzejesz!

Co powiesz na świąteczną filiżankę Wonderland z porcelany albo filiżankę Aurora Gold? Obie propozycje wprawią Cię w dobry nastrój, a do tego pozwolą Ci dłużej smakować ulubiony napój. Świetnym pomysłem są również kubki z motywem świątecznym takie jak dostępne w Black Red White kubek Wonderland z reniferem oraz elegancki kubek z pokrywką Gold Tree. Modne zdobienie wprowadzi do Twojego domu zimowy klimat, będzie też atrakcyjnym akcentem w oczach gości.

A co z kieliszkami do wina? Transparentne naczynia sprawdzą się równie dobrze, a przy okazji wyeksponują smakowite owocowe dodatki. Grzaniec podany w kieliszku prezentuje się niezwykle elegancko! Serwując wino w taki sposób, pamiętaj, by było ono ciepłe, ale nie nazbyt gorące.

Sprawdź propozycje kieliszków do wina z oferty Black Red White:

Wiesz już, jak zrobić grzane wino doskonałe na zimowy wieczór. W Black Red White znajdziesz akcesoria do serwowania trunków, które pozwolą Ci w pełni delektować się wyśmienitym grzańcem. Odkryj nasze propozycje i zainspiruj się!

A jeśli czeka Cię Sylwester urządzany w domu, koniecznie poznaj nasze sposoby na szybkie i smaczne przekąski sylwestrowe, które przygotujesz w kilka chwil!

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0