Odpowiadamy na 6 pytań z Internetu o potrawy z jajek
CzytajOdpowiadamy na 6 pytań z Internetu o potrawy z jajek
Jajka królują w polskiej kuchni. Wykorzystujemy je do przygotowania wielu potraw — jako dodatek lub samodzielne danie. I choć każdy z nas przygotowywał proste potrawy z jaj, to nie każdy potrafi przyrządzić je w idealny sposób. Pomożemy Ci to zmienić! Smaczne danie z jajek może być proste, zdrowe i pożywne!
Można zaryzykować stwierdzenie, że jajko jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. To bardzo dobrze, gdyż jajka są zdrowe i w naszej diecie powinniśmy jak najczęściej gościć dania z jajek. Dania, które smakują, dobrze wyglądają i są bardzo zdrowe.
Badania wskazują, że są źródłem łatwo przyswajalnego białka i dobroczynnego tłuszczu. Dodatkowo znajdziemy w nich witaminy A, D, E i K, aminokwasy i wiele innych cennych składników. Jaja pomagają także obniżyć poziom złego cholesterolu, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Poza tymi wszystkimi dobroczynnymi walorami jajka są po prostu smaczne. Mogą być podstawowym składnikiem śniadania, pyszną przystawką lub smacznym dodatkiem do sałatki. Mimo tego, to właśnie ten prosty, popularny składnik staje się największym wyzwaniem dla wielu, nawet profesjonalnych, kucharzy.
Spis treści:
Najpopularniejsze dania z jajek
Nie tylko jajka na twardo! Z tego produktu możesz wykonać o wiele więcej pysznego jedzenia. Możesz zrobić jajka faszerowane, zarówno według przepisu, jak i według własnego uznania. Jajko jest bowiem produktem bardzo uniwersalnym i można je faszerować na różne sposoby. Jajka faszerowane są przy tym bardzo prostym i szybkim w przyrządzaniu daniem. Smakowite dania z wykorzystaniem jajek to również kotlety jajeczne i puszysty omlet. Zwłaszcza to drugie znajduje wielu zwolenników. Idąc jego tropem możemy dotrzeć do pysznej frittaty, a także szakszuki. Do obu dań jajka są niezbędne. Po ubiciu piany z białej i umieszczeniu na delikatnych chmurkach samych żółtek, powstaną w piekarniku pyszne jajka na chmurce. Potrawy z jajek to również większość sałatek, które doskonale sprawdzą się podczas rodzinnych uroczystości. W każdej kuchni musi się również znaleźć majonez, do którego potrzebujemy jajek. Najśmieszniejsze, że tym majonezem nafaszerujemy później jajka, by powstały jajka w majonezie. Prawda, że to niezwykle uniwersalny produkt?
Ile gotować jajka na miękko?
Częstym pomysłem na śniadanie jest ugotowane jajko na miękko, zaserwowane w towarzystwie świeżej bułki posmarowanej masłem. Wbrew pozorom przygotowanie takiego posiłku nie jest najprostszą czynnością. Czy jest więc sposób, aby za każdym razem przygotować idealnie ugotowane jajko ze ściętym białkiem i jeszcze płynnym żółtkiem? Kluczem do sukcesu jest czas oraz kilka drobnych szczegółów.
Przy wyborze jajek kieruj się przede wszystkim ich świeżością i wielkością. Jajka gotowane na miękko wychodzą najlepsze, gdy są one bardzo świeże — najlepiej zebrane prosto z kurnika. Wybierz też te, które są zbliżone do siebie wielkością. Jeżeli do garnka włożysz małe i duże jajka, to jedne będą jeszcze surowe, gdy drugie ugotują się na twardo.
I teraz najważniejsze — ile gotować jajka na miękko?
- Dla małych jajek wielkości S wystarczy 3,5 minuty.
- Tzw. emki (jajka średniej wielkości M) potrzebują 4,5 minuty.
- Duże jajka w rozmiarze L 5,5 minuty.
Gdy czas minie, natychmiast wylej wrzątek i zalej jajka bardzo zimną wodą, co pozwoli zatrzymać proces gotowania. Jajka powinny być wkładane do już wrzącej wody — tylko wtedy masz pewność, że będą ugotowane idealnie. Aby w trakcie wkładania do wrzątku nie pękła skorupka, wyjmij je wcześniej z lodówki i pozwól osiągnąć temperaturę pokojową.
Jak ugotować jajka na twardo?
Jajka na twardo są dużo łatwiejsze w przygotowaniu niż te na miękko. Lecz i w tym przypadku musimy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym będą wyglądać estetycznie, a Ty nie będziesz mieć problemów z ich obieraniem. W takim razie jak ugotować jajka na twardo?
Do garnka wlej wodę i bardzo ostrożnie włóż jajka do środka. Jeżeli pęknie skorupka, podczas gotowania białko wypłynie na zewnątrz. Pilnuj, by woda tylko delikatnie „bulgotała”. Jeżeli będzie gotować się zbyt mocno, tak że jajka praktycznie podskakują, mogą bardzo łatwo popękać.
Od momentu gdy woda zacznie wrzeć, jajka powinny gotować się dokładnie osiem minut. W ten sposób żółtka w Twoich jajkach będą idealnie kremowe i nie pojawi się na nich nieapetyczna, szaro-zielona obwódka, która świadczy o zbyt długim gotowaniu.
Gdy jajka będą gotowe, wylej z garnka gorącą wodę, delikatnie obtłucz skorupkę i zalej je zimną wodą. W ten sposób znacznie ułatwisz sobie obieranie jajek. Uważaj, by nie leżały w zimnej wodzie dłużej niż kilka minut. Jeśli tak się stanie, skorupka znowu będzie trudno odchodziła i trzeba będzie w to włożyć znacznie więcej wysiłku.
Jak zrobić jajko sadzone?
Idealne jajko sadzone to takie ze ściętym białkiem i jeszcze płynnym żółtkiem. Zaserwowane na śniadanie będzie strzałem w dziesiątkę zarówno, gdy przygotowujesz je tylko dla siebie, jak i wtedy, gdy serwujesz posiłek dla całej rodziny. Jak zrobić jajko sadzone, żeby smakowało perfekcyjnie?
Przygotuj klarowane masło i rozgrzej je na patelni. W tym czasie do małej miseczki rozbij jajko. W ten sposób unikniesz rozlania się żółtka, gdyż w takim wypadku bliżej by było do jajecznicy niż do jajka sadzonego. Oprócz tego łatwo sprawdzisz, czy Twoje jajka na pewno są świeże.
Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, ostrożnie przelej jajko na patelnię. Smaż około czterech minut. Tuż przed ściągnięciem jajek z patelni przykryj je pokrywką. Ten prosty trik sprawi, że nie przesmażysz jajek, a białko wokół żółtka będzie idealnie ścięte.
Jeżeli chcesz, żeby Twoje jajka pięknie się prezentowały, dopraw je dopiero na talerzach poszczególnych osób – w końcu jedni lubią mniej, inni bardziej słone potrawy. Sól dodana w trakcie smażenia może nieestetycznie zmienić kolor żółtka. Natomiast jeśli w trakcie przygotowywania jajek na białku pojawiają się brzydkie pęcherze, jest to znak, że Twoja patelnia była zbyt mocno rozgrzana. Dobrze dobrany czas i temperatura to prosty przepis na idealne jajka sadzone.
Smak dzieciństwa — jak zrobić omlet na słodko?
Leniwe poranki w czasie wakacji na wsi. Z takim obrazkiem idealnie komponuje się wspomnienie z dzieciństwa, jakim jest słodki omlet z ogromną ilością świeżych owoców. Ale jak zrobić omlet, który jest puszysty i wręcz rozpływa się w ustach i to w taki sposób, by w efekcie nie przypominał słodkiej jajecznicy?
Przepis nie jest skomplikowany, ale z pewnością bardziej czasochłonny niż inne śniadania z jajkiem w roli głównej. Na początku musisz oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywną pianę. Jeśli do białek dodasz szczyptę soli, ubijanie pójdzie znacznie szybciej.
Następnie do piany powoli zacznij dodawać żółtka, odrobinę mleka, mąki i cukru. Masę wylej na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. I gotowe.
Tak przygotowany omlet możesz podawać z dodatkami, o jakich tylko zamarzysz — bita śmietana, dżem, rozpuszczona czekolada, lub garść świeżych owoców. Jeżeli zaserwujesz go gościom wszyscy będą chcieli poznać Twój sposób na to, jak zrobić omlet na słodko.
Jak zrobić omlet na słono, czyli klasyczne danie na śniadanie
Czasami warto postawić na klasykę. Szczególnie jeśli chodzi o posiłek, który przygotowujemy niedługo po przebudzeniu. Jeśli być smacznie, szybko i pożywnie, warto dowiedzieć się, jak zrobić omlet. Wbrew pozorom, to nic trudnego.
Wystarczy kilka jajek, trochę mleka lub śmietanki i sól. Zacznij od ubicia jajek. Im więcej powietrza wtłoczysz w masę jajeczną, tym bardziej puszysty będzie Twój omlet. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko na gładką masę. Całość smaż z dwóch stron na patelni z roztopionym masłem.
Przy wyborze dodatków do omletu ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia. Możesz podać go z warzywami obok na talerzu albo dodać szynkę i ser do ścinającej się na patelni masy. Jeżeli Twój omlet jest cienki, możesz potraktować go jak naleśnik i zawinąć w niego ulubiony farsz. I tak właśnie została rozwiana tajemnica, jak zrobić omlet na słono.
Jak zrobić kogel-mogel, czyli co poradzić, gdy w domu nie ma nic słodkiego?
Któż z nas nie znalazł się w sytuacji, gdy organizm koniecznie domagał się deseru, a w domu nie było niczego słodkiego? W takim wypadku warto przypomnieć sobie znany z dzieciństwa deser i odpowiedzieć na pytanie, jak zrobić kogel-mogel?
W najprostszym wariancie wystarczy żółtka oddzielić od białek i utrzeć je utrzeć z cukrem na puszysty krem przy pomocy łyżeczki. Ten proces jest dość długotrwały, ale z łatwością możesz przyspieszyć go, sięgając po mikser.
Jeżeli masz ochotę na lżejszą, bardziej puszystą wersję, najpierw ubij pianę z białek i dopiero później połącz ją z żółtkami i cukrem. Możesz też zaszaleć i do gotowego kremu dodać łyżkę kakao, skórkę cytrusów lub posiekane orzechy — to prosty przepis na ekspresowy deser.
Chcesz zdrowo rozpocząć każdy dzień? Koniecznie przeczytaj nasz poradnik, w którym znajdziesz 6 szybkich i zdrowych przepisów na śniadanie.