Romantyczna kolacja w ogrodzie – przepis na niespodziankę
CzytajRomantyczna kolacja w ogrodzie – przepis na niespodziankę
Chciałbyś zrobić coś miłego dla bliskiej osoby? Skorzystaj z pięknej letniej pogody i przygotuj romantyczną kolację w ogrodzie!
Spis treści:
Romantyczna kolacja w ogrodzie – zrób niespodziankę drugiej połówce!
Mieszkasz w domu z ogrodem? Własny ogród ma mnóstwo zalet. Możesz hodować w nim piękne rośliny, ćwiczyć jogę, opalać się w słoneczne dni, czytać przy filiżance ulubionej herbaty, urządzić idealne przyjęcie pod chmurką… Istnieje wiele możliwości. A co powiesz na uszczęśliwienie swojego partnera, robiąc dla niego romantyczną kolację na świeżym powietrzu? Ugotowanie pysznego posiłku to wyjątkowy sposób na okazanie uczucia. W końcu nie bez powodu mówi się: przez żołądek do serca. Co więcej, taka niespodzianka świetnie sprawdzi się nawet, jeśli nie posiadasz ogródka. Wystarczy zadaszony taras, w ostateczności balkon. Liczą się odpowiednia aranżacja, smaczne potrawy i pozytywne nastawienie.
Kolacja w ogrodzie – przygotuj aranżację!
Romantyczna kolacja powinna wyróżniać się romantyczną oprawą. Nikt nie oczekuje, że zatrudnisz skrzypka i obsypiesz ukochaną płatkami róż, drobiazgi też mają znaczenie. Wykwintny obrus na stole, najlepsza zastawa, której używacie tylko przy specjalnych okazjach, palące się lampiony i eleganckie maniery wystarczą, by stworzyć magiczny nastrój.
Letnia kolacja w ogrodzie – co podać?
Latem warto przygotować do jedzenia coś w miarę lekkiego, szczególnie przed snem. Upał nie sprzyja pochłanianiu większych ilości kalorii, a wieczorem tym bardziej nie powinniśmy się objadać. Dlatego nie polecamy ciężkostrawnych potraw. Proponujemy roladki z tortilli albo sałatkę z pomidorami i mozzarellą w roli przystawki, małże w białym winie jako danie główne oraz krem z truskawkami i miętą lub sałatkę owocową na deser.
Roladki z tortilli
Składniki:
- 2 placki z tortilli pszennej lub pełnoziarnistej,
- 100 g serka kremowego,
- 120 g krojonej szynki,
- 70 g krojonego sera żółtego,
- 1 ogórek konserwowy,
- kilka liści sałaty,
- ćwiartka czerwonej papryki,
- szczypiorek.
Posmaruj placki serkiem kremowym i posyp je siekanym szczypiorkiem. Połóż na nich plastry szynki, sera oraz liście sałaty (pamiętaj, aby użyć świeżych warzyw!). Ostatnią warstwę stworzą pokrojone wzdłuż ogórek i papryka. Dodaj soli i pieprzu. Zwiń tortille w rulony, pokrój na plastry i już – można jeść! Roladki z tortilli zrobią furorę nie tylko podczas kolacji we dwoje, lecz także garden party na kilkanaście osób.
Nie jesz mięsa? Alternatywną przekąską, jeszcze łatwiejszą do przyrządzenia, będzie prosta sałatka z pomidorów i mozzarelli. Kroisz ser w plastry i układasz je na talerzu albo półmisku, na to pomidor (też w plastrach), listki świeżej bazylii oraz szczypta soli i pieprzu z odrobiną oliwy. Sałatkę robi się błyskawicznie, w dodatku jest bardzo smaczna.
Małże w białym winie
Składniki:
- 1 kg małży,
- pół cebuli,
- 2 łyżki masła,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 100 ml białego półwytrawnego wina,
- sól i pieprz do smaku.
Zanim wrzucisz małże do rondla, musisz dokładnie wyszorować skorupki, usunąć narośla i włókniste nitki. Potem opłucz muszle pod zimną wodą i osusz. Obraną cebulę drobno posiekaj. Pietruszkę również. Następnie roztop masło w rondlu i dodaj cebulę (niektórzy decydują się jeszcze na ząbek czosnku, ale podczas romantycznej kolacji czosnek nie jest wskazany). Kiedy się zeszkli, dolej białe wino, wsyp pietruszkę, zwiększ ogień i poczekaj, aż aż wino zacznie wrzeć. Potem możesz już włożyć do rondla małże i dusić pod przykryciem na dużym ogniu ok. 5 minut. Otwarte małże to sygnał, że pora zdjąć rondel z ognia. Wyrzuć te, które pozostały zamknięte – nie były pierwszej świeżości. Gotowe danie podaj z chrupiącą bagietką paryską.
Krem z truskawkami i miętą
Składniki:
- 300 g truskawek,
- 1 listek żelatyny,
- 120 ml śmietanki,
- 120 g serka mascarpone,
- pół łyżki cukru pudru,
- świeża mięta.
Po umyciu truskawek i usunięciu z nich szypułek, część owoców (ok. 200 g) pokrój na niewielkie cząstki, a pozostałe zmiksuj. Rozpuść żelatynę, wkładając listek do zimnej wody na kilka minut, a potem do mikrofalówki. Dodaj do niej trochę truskawkowego musu, wymieszaj i wlej do reszty zmiksowanych truskawek. Żeby mus stężał, trzeba wstawić go do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie ubij serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Połącz masę z musem z truskawek. Nałóż do szklanek lub miseczek krem, pokrojone truskawki i posiekane listki mięty tak, aby powstało 6 warstw. Deser serwuj na zimno.
Jeśli przygotowanie bardziej czasochłonnego deseru przekracza Twoje możliwości i chęci, zawsze możesz podać owoce. Jabłka obrane i pokrojone w cząstki (tylko wytnij gniazda nasienne!), arbuz (usuń pestki!), melon, maliny – co zechcesz. Dobrym pomysłem będzie też sałatka owocowa.
Zarówno do owoców morza, jak i deserów najbardziej pasuje białe wino. Zadbaj o to, aby zaserwować je w eleganckiej oprawie. Przydadzą się szklane albo kryształowe kieliszki i do tego stylowa karafka. Nie przepadasz za alkoholem? Postaw na sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy, lemoniadę bądź wodę z cytryną i miętą.
Przyjemne i relaksujące wspólnie spędzone chwile zbliżają. Nawet w wieloletnim związku. Romantyczna kolacja w takim wydaniu zapadnie Wam w pamięć na długo. Kto wie, może zaczniecie częściej praktykować ten miły zwyczaj i robić sobie nawzajem smaczne niespodzianki?
Jeśli masz duszę romantyka, powinien spodobać Ci się artykuł „Romantyczna sypialnia na poddaszu – jak ją urządzić?”. Zapraszamy również do sklepu internetowego Black Red White – znajdziesz tam wiele romantycznych inspiracji!