Przejdź do sklepu brw.pl

Rozgrzewająca zupa – przepisy od Black Red White na jesienne dni

Czytaj
14.11.2023

Rozgrzewająca zupa – przepisy od Black Red White na jesienne dni

Jesteś typowym zmarzluchem i trudno znosisz okres jesienno-zimowy? Mamy na to radę! W naszym artykule znajdziesz trzy przepisy na pyszne, rozgrzewające zupy – fasolową z suszonymi pomidorami, tradycyjną grochówkę oraz dyniową z imbirem i natką pietruszki. Dzięki nim od razu zrobi Ci się cieplej!

Waza Fala - aranżacja

WAZA FALA

Rozgrzewająca zupa – idealna na jesień!

W artykule:

  • wyjaśnimy, dlaczego rozgrzewające zupy zrobią prawdziwą furorę jesienią,
  • zaserwujemy proste, ale wzbogacone o dodatkowe składniki przepisy na fasolówkę, grochówkę oraz zupę z dyni,
  • pokażemy wybrane produkty od Black Red White, które pomogą Ci przyrządzić te potrawy.

Rozgrzewające zupy – zalety

Rozgrzewające zupy mają wiele atutów. Przede wszystkim pozwalają wyziębionemu organizmowi szybko odzyskać optymalną temperaturę. Po długim spacerze w chłodny, wietrzny, jesienny dzień nie ma nic lepszego niż gęsty, gorący, pożywny płyn. Dzięki niemu ryzyko przeziębienia się jest znacznie mniejsze.

Po drugie podstawowym składnikiem zup są warzywa, które dostarczają Ci potrzebne witaminy i mikroelementy. Na przykład fasola, na bazie której przygotowuje się popularną polską zupę, jest źródłem witamin z grupy E, C i B, fosforu, wapnia oraz białka roślinnego.

Warto wiedzieć, że większość roślin strączkowych posiada na tyle dużo białka, że z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Dlatego zwolennicy bezmięsnych potraw powinni uwzględnić w swoim jadłospisie zarówno fasolówkę, jak i grochówkę. Już za chwilę dowiesz się, jak je ugotować. Co prawda przepis na zupę grochową zawiera boczek i kiełbasę, ale spokojnie możesz je pominąć podczas kucharzenia.

Mięsa nie ma natomiast w zupie z dyni, którą też rekomendujemy i podpowiadamy, jak ją wykonać. Do licznych zalet dyni należą właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co więcej, obniża cholesterol i wzmacnia odporność organizmu.

Przepis na rozgrzewającą zupę – sprawdź nasze propozycje!

Gotowy na kulinarną przygodę? Zaczynamy!

Zupa fasolowa z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1/2 kg białej fasoli z puszki bądź suszonej,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 suszonych pomidorów oraz oliwa ze słoika,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • garść jarmużu,
  • 1,5 litra bulionu,
  • sól, pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • odrobina chili.
  • 4 kromki pieczywa na grzanki (pszennego lub pszenno-żytniego).

Przygotowanie:

Zdecydowałeś się na suszoną fasolę? Najpierw musisz ją namoczyć. Najlepiej włóż warzywo do garnka z wodą i zostaw na całą noc. Po wymianie wody wrzuć do naczynia z fasolą ziele angielskie i liście laurowe. Aby roślina stała się miękka, powinna gotować się przynajmniej godzinę.

Na rozgrzanej w garnku oliwie (wystarczą 3 łyżki) ze słoika z suszonymi pomidorami podsmaż posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę korzeń pietruszki, marchewkę w plastrach. Następnie dołóż paseczki suszonych pomidorów, dosyp soli i pieprzu według uznania, duś około 5 minut. Później warzywa należy zalać bulionem (może być roślinny), dodać fasolę, przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotować. Pokrojone liście jarmużu dorzuć na sam koniec, niech tylko lekko zmiękną.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie grzanek. Pieczywo pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Przed zdjęciem z ognia warto je skropić oliwą oraz posolić.

Gotowe!

Tradycyjna zupa grochowa

Składniki:

  • 300 g suchego łuskanego grochu,
  • 1 duża marchew,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 średni korzeń pietruszki,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęto lekko podwędzanej kiełbasy,
  • 300 g surowego podwędzanego boczku,
  • 3 łyżki oleju lub smalcu,
  • 4 szklanki wody,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka majeranku.

Przygotowanie:

Groch zalej wodą i zostaw na noc w lodówce. Po wyjęciu z wody koniecznie go przepłucz. Do garnka z grochem wlej 3 szklanki wody, wsyp szczyptę soli i gotuj, dopóki nie zmięknie. Gdy na powierzchni pojawi się piana, usuń ją.

Do drugiego garnka włóż pietruszkę oraz marchewkę pokrojone w kostkę. Zalej wodą i gotuj przez ok. kwadrans na małym ogniu. Następnie dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotuj przez kolejny kwadrans.

Musisz cebulę obrać i poszatkować, a następnie zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Potem dorzuć pokrojony w kostkę boczek pozbawiony skóry. Po kilku minutach dodaj drobno pokrojony czosnek. Smaż wszystko jeszcze przez chwilę, a później przełóż do naczynia z gotującymi się warzywami. Dosyp sól, pieprz, majeranek, dodaj groch, dolej wodę, w której się gotował, dorzuć kiełbasę w półplasterkach. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze kwadrans.

Smacznego!

Zupa krem z dyni z imbirem i natką pietruszki

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 1 l bulionu,
  • 300 ml mleka kokosowego,
  • 2 łyżki masła,
  • natka pietruszki,
  • suszona papryczka chili,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

W dużym garnku na rozgrzanym maśle przysmaż pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj posiekany czosnek oraz starty imbir. Po chwili dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i dynię (dyni hokkaido nie obierzesz tak łatwo ze względu na bardzo twardą skórę, ale ma niezrównany smak). Po 3 minutach zalej wszystko gorącym bulionem warzywnym i gotuj przez 25 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Zawartość garnka zmiksuj, dodaj mleko kokosowe, dopraw pieprzem i solą.

To wszystko! Nie zapomnij tylko, aby przy podawaniu zupy dodać papryczkę chili oraz natkę pietruszki.

Proste zupy rozgrzewające przygotujesz z Black Red White

Deska do krojenia - aranżacja

DESKA DO KROJENIA

Oto wybrane produkty od Black Red White, przydatne podczas przygotowywania smakowitych zup, które wspaniale Cię rozgrzeją.

Blender kielichowy Royal Line Botti pomoże Ci przyrządzić każdą zupę krem, jaka Ci się zamarzy. Jest zarówno funkcjonalny, jak i estetyczny. Dzięki designerskiemu wyglądowi oraz czarno-białej kolorystyce świetnie odnajdzie się w nowoczesnej kuchni.

Elegancką białą wazę Iwona wykonano z porcelany. Ozdobne naczynie podkreśli uroczysty charakter posiłku. Pasuje do wystroju stołu w stylu glamour.

Porcelanowa miska Bella w białym kolorze ze złotą obwódką dopełni klasyczną aranżację stołu.

Do krojenia i siekania warzyw nieodzowne są dobre noże. Proponujemy zestaw profesjonalnych noży z powłoką non-stick na magnetycznym bloku.

Stalowe sztućce Vigo w srebrnym odcieniu sprawdzą się szczególnie w loftowych i nowoczesnych stylizacjach stołu.

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!

Czytaj również: „Przepis na kakao jesienią z Black Red White”.