Śniadania od kuchni – sprawdzamy poranne zwyczaje żywieniowe Polaków
CzytajŚniadania od kuchni – sprawdzamy poranne zwyczaje żywieniowe Polaków
Co Polacy jedzą na śniadanie? I czy w ogóle je jedzą? Czy nasze upodobania są zróżnicowane, a może preferencje większości są podobne? Czy dbamy o elegancką oprawę posiłku i jadamy z bliskimi, czy raczej samotnie i w pośpiechu? Przekonaj się, czy Twoje śniadaniowe zwyczaje są „typowo polskie”.
Nie bez racji mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Eksperci ds. żywienia zgodnie podkreślają, że śniadania zdecydowanie nie należy pomijać. Po całonocnym odpoczynku działa ono jak paliwo dla naszego mózgu, które pozwala nam odpowiednio „doładować się” energią oraz prawidłowo i efektywnie funkcjonować. Bez śniadania zazwyczaj czujemy się gorzej: bywamy roztargnieni, rozdrażnieni lub mamy problemy z koncentracją (nawet, jeśli nie wiążemy tego bezpośrednio z faktem braku zdrowego posiłku).
Brak śniadania również spowalnia nasz metabolizm – wielogodzinna przerwa od ostatniego posiłku (kolacji dnia poprzedniego) sprawia, że organizm dostaje sygnał do magazynowania energii zamiast do jej spalania (niejako w obawie, że nieprędko dostanie kolejną porcję).
Dlatego warto poświęcić rano chwilę na przyrządzenie dobrze zbilansowanego śniadania i nie odkładać go aż do pierwszej przerwy w pracy. Należy także pamiętać o tym, że śniadanie powinno nam dostarczać nawet 30% całodziennej racji kalorycznej. Zresztą – jak pokazują badania – do tych zasad bez problemu stosuje się większość z nas.
Co Polacy jedzą na śniadanie i czy są to zdrowe posiłki? Wyniki badań mogą nieco zaskakiwać…
Spis treści:
Poranna pobudka: gdzie i o której jemy śniadanie?
Zanim przyjrzymy się odpowiedzi na pytanie, co Polacy jedzą na śniadanie, warto dowiedzieć się, jak często i czy w ogóle jemy ten posiłek? Jak wynika z badania śniadaniowych preferencji Polaków przeprowadzonego na zlecenie sieci restauracji McDonald’s, śniadanie spożywa regularnie aż 83% z nas. To więcej, niż mogłoby się wydawać, biorąc pod uwagę wszechobecny poranny pośpiech, na który zdarza nam się narzekać rano w pracy.
Z tego samego badania wynika, że 9% z nas jada śniadania nieregularnie, a zaledwie 6% nie robi tego w ogóle. Pozytywnym zaskoczeniem może być również fakt, że aż 82% osób jedzących śniadanie robi to w domu, przed wyjściem. W mniejszości są więc osoby jedzące pierwszy posiłek w pracy lub szkole (15%), a zaledwie nieliczni jedzą w biegu, w drodze do pracy.
O której jemy? Jak wynika z badań Instytutu Badawczego ARC Rynek i Opinia, najpopularniejszą porą śniadania większości z nas są godziny pomiędzy szóstą a ósmą rano (48% badanych). Co trzeci Polak je śniadanie dopiero po godzinie 10, a zaledwie 1% robi to przed szóstą.
Na stu Polaków statystycznie przypadają także cztery osoby, które śniadanie jedzą dopiero po 12. Co ciekawe, te wyliczenia oraz zbadane tu zwyczaje śniadaniowe mówią bardzo wiele nie tylko o naszych preferencjach względem porannego posiłku, ale także o całym naszym stylu życia.
Co Polacy jedzą na śniadanie? Ulubione produkty większości
Co Polacy jedzą na śniadanie i czym charakteryzują się ich poranne posiłki? Analizując nasze zwyczaje żywieniowe, można stwierdzić, że „tradycyjne polskie śniadanie” dla większości oznacza prosty, smaczny, nieskomplikowany i szybki posiłek. Priorytetem jest to, aby przygotowanie śniadania nie zajęło zbyt wiele czasu. Ze wspomnianych badań Instytutu Badawczego ARC wynika, iż większość z nas nie poświęca na przygotowanie śniadania zbyt wiele czasu:
- 54% Polaków przeznacza na to 5-10 minut,
- 22% badanych – mniej niż 5 minut,
- a zaledwie 3% powyżej 20 minut.
Co Polacy jedzą na śniadanie najchętniej? W rankingu królują kanapki! Polacy chętnie spożywają zwłaszcza pieczywo z serem i wędliną, ale nie tylko. Oto garść faktów:
- 73% z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa,
- 57% spożywa wędlinę, a 35% – sery,
- płatki śniadaniowe i musli cieszą się popularnością u 23% badanych,
- 18% sięga po nabiał (jogurty, kefiry itp.),
- do popularnych produktów śniadaniowych nie należą natomiast owoce – spożywa je 9% pań i zaledwie 5% panów.
Co ciekawe, najpopularniejszym napojem pitym do śniadania jest herbata (a nie kawa, jak pewnie obstawiałaby większość z nas). Po „małą czarną” do śniadania sięga 34% respondentów. Jeszcze mniej do śniadania pije wodę.
Badania pokazują, że rano wybieramy produkty, które pozwalają na szybkie przygotowanie posiłku. Po przebudzeniu nie jesteśmy raczej skorzy do eksperymentów kulinarnych – polskie śniadanie polega na tym, że sięgamy po to, co smaczne, proste i sprawdzone. Niektórzy przygotowują swoje śniadania (lub półprodukty na śniadanie) także wieczorem – by rano, gdy jeszcze jesteśmy zaspani, wyjąć z lodówki niemalże gotowy posiłek. Ryż z warzywami w sosie pomidorowym czy pyszne naleśniki z dżemem będą smakować nie najgorzej po wyjęciu z lodówki rano. Podobnie jest z mięsem. Jednak jajka powinny być spożywane po jak najkrótszym czasie od przygotowania. Jajecznica, jajka na miękko i na twardo są robione błyskawicznie, więc nie powinieneś mieć kłopotu ze znalezieniem na to czasu rano.
Rada Mistrzów BRW: Pamiętaj, że dobra organizacja kuchni i odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych pomoże Ci zaoszczędzić rano sporo czasu na przygotowanie posiłku. Jak robić to prawidłowo? Dowiedz się więcej na temat przechowywania w lodówce!
Mężczyźni jedzą sery, kobiety wolą na słodko
Co Polacy jedzą na śniadanie: potrawy słone, czy słodkie? Okazuje się, że śniadanie na słodko – musli, owsianki, płatki, granole z mlekiem itp. – wybiera mniej niż 25% badanych. Przeważającą większość z nich stanowią kobiety. Panowie po słodkie śniadanie sięgają raczej rzadko. Z czego składa się ich śniadanie? O wiele częściej od kobiet wybierają sery, a także konserwy mięsne.
Czy słodkie śniadanie = niezdrowe śniadanie? Wbrew pozorom – nie. Eksperci zalecają, by rano unikać nadmiaru cukrów (gdyż dają one uczucie sytości i pobudzenia na krótko, niedługo po słodkim śniadaniu jesteśmy znowu głodni) – jednak cukry cukrom nierówne.
Do najbardziej zalecanych na śniadanie produktów należą bowiem te zawierające węglowodany złożone, a więc pełnoziarniste produkty zbożowe. Do tej grupy należą właśnie płatki zbożowe, mieszanki musli czy owsianki – a więc produkty śniadaniowe, które uznajemy za słodkie.
Niepolecane są natomiast słodkie wypieki – pączki czy drożdżówki – zawierające mało odżywcze cukry (a także sporą zawartość tłuszczu), które zwykliśmy określać jak „puste kalorie”.
Śniadanie po polsku: jemy zdrowo, czy nie?
Cieszyć może informacja, że aż 81% badanych jest przekonanych, że ich śniadania są zdrowe i pożywne. Tylko 10% z nas deklaruje, że ich śniadania są niezdrowe, a 1% – że bardzo niezdrowe. Respondenci z tej ostatniej grupy sięgają zazwyczaj po szybkie przekąski, wysoko przetworzone produkty, drożdżówki i słodkie gazowane napoje.
Częściej niż pozostali jedzą także w biegu i na mieście – a to pozwala utwierdzić się w przekonaniu, że śniadania przygotowywane „na spokojnie” w domu są zazwyczaj o wiele zdrowsze, bardziej wartościowe i odżywcze w stosunku do tych jedzonych na mieście.
Warto pamiętać, że śniadanie to również jedna z nielicznych chwil w ciągu dnia, kiedy możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem i rozmową z bliskimi – nawet jeśli tego czasu jest niewiele, warto go dobrze wykorzystać.
Masz dość kanapek z szynką i serem? Koniecznie sprawdź na naszym blogu artykuł pt. “Jak pysznie rozpocząć dzień? 6 szybkich i zdrowych przepisów na śniadanie”!