Przejdź do sklepu brw.pl

Poznaj sprawdzone przepisy na 3 najpopularniejsze zupy wigilijne

Czytaj
14.12.2020

Poznaj sprawdzone przepisy na 3 najpopularniejsze zupy wigilijne

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Jak co roku wiele z nas stoi przed odwiecznym pytaniem: „Jaka zupa na wigilię?” i za chwilę: „Jak ją przygotować, żeby urzekła gości?”. Pierwszą decyzję musisz podjąć samodzielne, jednak w tym drugim przypadku możemy pomóc. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym Twoja zupa będzie ucztą dla podniebienia. Serdecznie zachęcamy do lektury naszego artykułu blogowego!

Z tego wpisu dowiesz się między innymi:

  • jaka zupa na wigilię zawsze się sprawdzi,
  • w jaki sposób podać barszcz czerwony,
  • jaką zupę na święta można zrobić z kiszonej kapusty.
poznaj sprawdzone przepisy na zupy wigilijne

Co kraj, to obyczaj. To przysłowiowe sprawdza się także w przypadku wigilijnej wieczerzy. W wielu regionach Polski, oprócz klasycznego barszczu czerwonego i grzybowej, na stole pojawiają się inne zupy. Na Śląsku w Święta Bożego Narodzenia spotkamy siemieniotkę i moczkę. Kresowiacy zajadają się słodką zupą migdałową, a na Podhalu na stołach gości kwaśnica na wywarze rybnym. Z kolei na Lubelszczyźnie w wielu domach w Wigilię podaje się kapuśniak z kiszonej kapusty z dodatkiem oleju konopnego. Niemal każdy region ma swój sposób na to, by zastąpić tradycyjną zupę grzybową czy barszcz czerwony z uszkami.

Jeżeli jednak chcesz postawić na klasykę, sprawdź nasze przepisy na trzy najbardziej znane zupy wigilijne w różnych odsłonach, dzięki którym trafisz w gusta nawet najbardziej wybrednych gości.

Ugotowanie świątecznych zup nie jest bardzo skomplikowane ani czasochłonne, za to przyrządzenie ich według sprawdzonych receptur daje oszołamiający efekt. Pamiętaj, że świąteczne przygotowania będą jeszcze łatwiejsze w odpowiednio zaprojektowanej i funkcjonalnej kuchni. Praktyczne pomysły na jej aranżacje znajdziesz w naszym katalogu. Niezbędne będą też rzecz jasna garnki.

Zatem do dzieła!

Klasyk nad klasyki – barszcz czerwony wigilijny na zakwasie

W wielu polskich domach to właśnie od niego zaczyna się wieczerzę wigilijną. Przepis na idealną zupę był latami dopracowywany przez gospodynie domowe. Intensywny i esencjonalny — taki właśnie musi być tradycyjny barszcz wigilijny. Oto sprawdzony przepis na to danie!

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • pół szklanki zakwasu z buraków
  • 3 l wywaru warzywnego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 20 g grzybów suszonych
  • 1 jabłko
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól

Wykonanie:

Przygotowanie potrawy zacznij od dokładnego umycia zimną wodą i obrania buraków. Następnie zatrzyj je na tarce na dużych oczkach. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i gotuj przez około 30 minut. Starte buraki zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu. Dodaj wszystkie przyprawy i posiekany drobno czosnek.

Wyciągnij z szuflady noże – będą Ci one teraz bardzo potrzebne! Obierz jabłko, oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój w ósemki i dodaj do gotującej się zupy. Grzyby pokrój na mniejsze części, a następnie dołóż do barszczu wraz z wodą, w której się gotowały. Całość pozostaw na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dodaj zakwas z buraków. Uważaj, aby nie doprowadzić zupy do wrzenia, ponieważ straci kolor.

Gotowy barszcz przecedź i schowaj do lodówki. Tuż przed podaniem podgrzej go i spróbuj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny podaje się z uszkami i pierogami, ale możesz też zaserwować go samodzielnie lub z dodatkiem krokietów.

Barszcz wigilijny w nowoczesnej odsłonie

Jeżeli nie przywiązujesz tak wielkiej wagi do tradycji, a kuchnia jest dla Ciebie miejscem eksperymentów, wypróbuj koniecznie nasz przepis na buraczaną zupę krem. Zapewniamy, że smakuje wyśmienicie i może wprowadzić powiew nowoczesności do wigilijnego menu. Barszcz wigilijny w takiej nieoczywistej odsłonie z pewnością przypadnie do gustu Twoim bliskim.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kilogram buraków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • śmietana kremówka lub jogurt naturalny
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Buraki umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości. Każdy kawałek zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni na godzinę. Wyjmij buraki z folii , obierz ze skórki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki.

W garnku, w któryim będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i na małym ogniu zeszklij pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Następnie dodaj upieczone buraki, posiekany tymianek i przyprawy. Podsmażone buraki zalej bulionem oraz sokiem, dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Gotuj przez około dziesięć minut. Po tym czasie zupę możesz zblendować na gładki krem. Spróbuj zupy i dopraw do smaku.

Barszcz wigilijny w nowej odsłonie podawaj z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego, całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Niech święta pachną jak… wigilijna zupa grzybowa

Unoszący się w całym domu zapach suszonych grzybów to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. A jeśli w kuchni są grzyby, to na świątecznym stole na pewno zagości wigilijna zupa grzybowa. To bardzo aromatyczna i lekka potrawa, która rozbudzi apetyty na dalsze ucztowanie.

Składniki:

  • 300 g suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Przygotowanie zupy grzybowej rozpocznij dzień przed Wigilią. Suszone grzyby dokładnie opłucz, zalej ciepłą wodą i zostaw do namoczenia, najlepiej na całą noc. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokrój na mniejsze części.

Cebulę i czosnek w łupinach opal nad palnikiem. Do dużego garnka włóż przygotowane wcześniej warzywa i zalej wodą, tak by przykryła wszystkie składniki. Dodaj przyprawy i na średnim ogniu gotuj przez co najmniej godzinę. Gotowy bulion przecedź.

Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do przygotowanego wcześniej wywaru z warzyw. Dolej również wodę, w której moczyły się grzyby. Całość gotuj przez około 45 minut. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą.

Zwykle to danie podawane jest z makaronem, choć w niektórych regionach Polski wigilijna zupa grzybowa jest serwowana z grzankami lub ziemniakami.

Zupa grzybowa wigilijna czy barszcz? Połączmy je!

Nie potrafisz się zdecydować, czy na Twoim stole wigilijnym powinien zagościć barszcz czerwony, czy zupa grzybowa? Zaserwuj barszcz grzybowy na zakwasie.

Jest to przyjemnie kwaśna i gęsta zupa gotowana na bazie barszczu białego. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a – za sprawą sporej ilości suszonych grzybów – pachnie świętami jak żadna inna.

Składniki:

  • 200 g suszonych prawdziwków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • szklanka zakwasu na barszcz biały
  • cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby zalej wodą i zostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj czosnek, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałeczki i dodaj do zeszklonej cebuli. Wszystko razem smaż przez kilka minut.

W dużym garnku podgrzej bulion warzywny. Dodaj do niego przygotowane wcześniej grzyby z cebulką i zagotuj. Do garnka wlej wodę, w której moczyły się grzyby. Zamieszaj wszystko razem i dodaj wymieszany wcześniej zakwas. Zupę zabiel śmietaną, uważając, by się nie zważyła. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa grzybowa – wigilijna „królowa zup” gotowa. Podawaj ją obficie posypaną natką pietruszki.

Jaka zupa na Wigilię, jeśli nie barszcz i grzybowa?

Święta to magiczny czas i szczególnie wtedy zależy nam, by wszystkim smakowały przygotowane przez nas potrawy. A co jeśli Twoi goście nie przepadają za smakiem barszczu czerwonego i zupy grzybowej?

W takim przypadku warto sięgnąć po inne przepisy na tradycyjne zupy wigilijne. Jedną z nich jest niewątpliwie zupa rybna wigilijna z karpia, która dzięki długo gotowanemu bulionowi na rybich głowach nabiera wyjątkowego aromatu.

Składniki:

  • 2 głowy z karpia
  • 4 kawałki mięsa z karpia
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sok z połówki cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania i pokrojenia marchewki, pietruszki oraz selera. Cebulę obierz i opal nad palnikiem. Do dużego garnka włóż wszystkie warzywa i zalej wodą. Dodaj rybie głowy oraz przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.

Do gotującego się wywaru włóż kawałki ryby. Zupę dopraw solą i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmij kawałki karpia i rybie głowy z zupy. Mięso ryby oddziel od skóry, głowy możesz wyrzucić.

Do zupy dodaj śmietanę połączoną z mąką, zagotuj, cały czas mieszając. Na koniec ostrożnie dopraw zupę sokiem z cytryny. Do garnka włóż z powrotem kawałki ryby. Gotową zupę podawaj udekorowaną natką pietruszki.

Tradycyjna zupa rybna wigilijna na węgierską nutę

Wigilijne potrawy mają w sobie ten niepowtarzalny smak, za którym tęsknimy przez cały rok. Dlaczego więc na ten szczególny wieczór nie przygotować zupy rybnej, która uchodzi za najlepszą na świecie?

Halászlé, bo o niej mowa, to węgierska potrawa, w której nie brakuje smaku i aromatu. Zupa nie jest skomplikowana w przygotowaniu, a dzięki niej na pewno oczarujesz domowników i zaproszonych gości.

Składniki:

  • pół kilograma karpia (najlepiej dzwonka)
  • 1 litr wywaru rybnego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Przygotowanie węgierskiej zupy rybnej rozpocznij od papryki. Usuń z niej gniazda nasienne i każdą pokrój na osiem części. Kawałki papryki ułóż na blaszce do pieczenia skórką do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Paprykę piecz do momentu, aż skórka będzie mocno przypieczona. Upieczone warzywa przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.

W dużym garnku podduś pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej drobno posiekaną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do garnka przełóż pomidory.

Upieczoną wcześniej paprykę obierz ze skórki, pokrój w kawałki i dodaj do garnka. Całość zalej wywarem rybnym, dołóż kawałki ryby, dopraw solą i pieprzem. Wszystko gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Pod koniec gotowania do zupy dodaj odrobinę cukru. Zupę zabiel śmietaną. Gotową potrawę podawaj posypaną dużą ilością natki pietruszki.

Zupy na świąteczną kolację – podsumowanie

Klasyczny barszcz czerwony z uszkami, zupy grzybowe w różnych odmianach i zupa rybna to w wielu domach obowiązkowy element każdych świąt, podobnie jak żurek podczas Świąt Wielkiej Nocy. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji, na której nie będzie podana zupa rybna lub ktoś zje zupę grzybową bez dokładki. A mimo to tradycja ulega zmianie. Coraz więcej osób pozwala sobie eksperymentować z wigilijnymi potrawami. Na mniejszą lub większą skalę. Zaczyna się od dodania do tradycyjnych potraw nowych przypraw i dodatków – majeranek lub chili pozwolą doprawić wywar i nadać mu nowy smak, nieco inny niż dotychczas. Inni idą na całość i ku przerażeniu niektórych członków rodziny, serwują zupełnie nowe dania.

Czy zupa migdałowa może zastąpić zupę grzybową? To już indywidualna kwestia każdego i każdy sam musi sobie odpowiedzieć, czy podczas wigilii szuka nowych smaków, czy może woli pozostać przy bezpiecznych i sprawdzonych rozwiązaniach. Nowe inspiracje to z pewnością duża wartość, jednak nie każdy wywar zamieszany drewnianą łyżką nadaje się do podania w tak uroczystych okolicznościach, jak wigilijna kolacja dla rodziny. Polacy jako naród z długimi tradycjami kulinarnymi, nie każde danie zaakceptują. Niektórzy będą narzekać, że po pół godziny od zjedzenia „nowego wynalazku” zgłodnieli i oczekują rekompensaty w postaci deseru – najlepiej sprawdzonego i podawanego co roku.

W przedświątecznej krzątaninie nie zapomnij o przygotowaniu aromatycznych pierniczków. O tym, jak je zrobić dowiesz się czytając nasz poradnik „Pyszne pierniczki. Przepis, którego musisz spróbować tej zimy!”.

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0