Stół na wielkanocne śniadanie – zobacz, jak go przygotować!
CzytajStół na wielkanocne śniadanie – zobacz, jak go przygotować!
Wielkanoc w wielu domach to czas szczególnie uroczysty. Zanim rozpoczniesz przygotowania do wielkanocnego posiłku, zastanów się, jak nakryć stół, by stworzyć radosną i wiosenną atmosferę. Podpowiadamy, jak najpiękniej podać śniadanie wielkanocne!
Spis treści:
Stół na wielkanocne śniadanie – tradycja pod lupą
Nieodłącznym elementem Wielkanocy są zwyczaje głęboko zakorzenione w polskiej tradycji, takie jak malowanie pisanek czy święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Uroczyste i tradycyjne śniadanie wielkanocne stało się też świetną okazją do spędzenia czasu w gronie rodziny i świętowania rodzącego się wiosennego życia.
Bardzo ważny w świątecznej tradycji jest wybór przygotowanych potraw, a także wygląd stołu wielkanocnego, który powinien być przystrojony szczególnie elegancko. Warto ozdobić go ciętymi kwiatami, baziami i kolorowymi pisankami. A co powinno się na nim znaleźć?
Śniadanie wielkanocne – co na stole musi się znaleźć?
Na świątecznym stole koniecznie powinna pojawić się święconka, którą w wielu domach zanosi się wcześniej do kościoła. Produkty przygotowane w koszyczku to w pierwszej kolejności jajka, pieczywo i kiełbasa, ale ważne są także sól, chrzan, babka wielkanocna i baranek z cukru lub chleba. Każdy z tych produktów ma bardzo symboliczny wymiar. Przykładowo jajka to znak nowego życia kojarzonego ze zmartwychwstaniem i wiosną, a mięso ma być życzeniem dobrobytu i dostatku.
Na stole oprócz święconki królują dania z jajek. Bardzo popularne są jajka faszerowane pieczarkami, wędliną lub tuńczykiem. W niektórych domach podaje się jajka zapiekane lub pasty jajeczne. Wszystkie te potrawy świetnie uzupełnią pyszne dodatki: korniszony, majonez, sery, szynki i oliwki.
W czasie śniadania wielkanocnego powinna pojawić się także sałatka jarzynowa i domowy pasztet. Warto wypróbować także wegetariański pasztet, na przykład ten z soczewicy. Na stole nie powinno zabraknąć również dań bardziej obiadowych – białej kiełbasy i żurku. Oczywiście trzeba zadbać także o słodkości. Najchętniej wybierane wielkanocne ciasta to babka drożdżowa lub piaskowa i mazurek.
Jak podawać wielkanocne śniadanie?
Kiedy już rozplanujesz wielkanocny jadłospis, wybierz odpowiednią zastawę i naczynia, w których efektownie i wygodnie zaserwujesz jedzenie. Dopasuj także eleganckie nakrycie stołu i wiosenne dekoracje. Wybierając obrus, bieżnik czy naczynia, sięgaj po elegancką biel i łącz ją z wiosennymi kolorami: jasną żółcią, zielenią i delikatnym różem.
Zastawa na wielkanocny stół
Wielkanocne śniadanie składa się z wielu dań, więc w czasie tego posiłku warto sięgnąć po komplet obiadowy. Duży, płaski talerz pozwoli wygodnie skosztować liczne zimne potrawy, a w bulionówce lub w głębokim talerzu wygodnie zjesz żurek. Możesz kupić zestaw z dopasowaną wazą, dzięki której w bardzo wygodny sposób zaserwujesz gorącą zupę.
Przygotowując stół wielkanocny, możesz wybrać klasyczną zastawę w kolorze bieli. Dobrym wyborem będzie elegancki i ponadczasowy komplet ze złoceniami Paris. Zastawa ta składa się aż z 42 elementów: z wazy na zupę, salaterek, a także półmisków, które okażą się przydatne podczas serwowania mięs lub ciasta.
Ciekawym wyborem będzie również nieco bardziej nowoczesny komplet Day By Day. To naczynia o minimalistycznym designie, które dobrze sprawdzą się w czasie śniadania wielkanocnego, a także podczas codziennych posiłków.
Jeśli chcesz wprowadzić na stole nieco wiosennego koloru, wypróbuj różowy komplet obiadowy Verona Rosa. Wspaniale zgra się z białym obrusem i kwiatowymi, wielkanocnymi dodatkami.
Naczynia do serwowania śniadania wielkanocnego
Na wielkanocnym stole królują jajka. Aby pięknie je zaprezentować, możesz wykorzystać specjalne, przeznaczone do tego półmiski. Mają ciekawą formę, przypominającą wytłoczkę, w której możesz stabilnie ustawić nawet 6 jaj lub ich połówek. Doskonale będą się w nich prezentować zarówno pisanki, jak i faszerowane jajka.
Aby jeszcze bardziej podkreślić szczególny klimat świąt, możesz wykorzystać naczynia przeznaczone specjalnie na Wielkanoc. Solniczki i pieprzniczki w kształcie jajek, zajączków lub kurczaczków będą bardzo funkcjonalną dekoracją stołu, która pomoże wprowadzić radosny klimat.
Nakrycie stołu i wielkanocne dodatki
Na wielkanocnym stole najlepiej sprawdza się biały obrus. Dobrze pasuje do niego zarówno klasyczna, biała zastawa, jak i ta nowoczesna, kolorowa. Możesz oczywiście wyłamać się z tradycji i sięgnąć po barwny lub wzorzysty obrus. W takim wypadku wybierz jednak zastawę jasną, minimalistyczną i stonowaną, by uniknąć zbytniego chaosu i wrażenia nadmiaru.
Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na biel zarówno obrusu, jak i naczyń, Twój stół wcale nie musi być nudny! Możesz wprowadzić kolorowe bieżniki, podkładki lub ozdobne serwetki. Świąteczne śniadanie skutecznie ożywią także dekoracje podkreślające wielkanocny klimat. Baranki, zajączki i kolorowe wieńce dodadzą całej aranżacji lekkiego i radosnego charakteru. Uważaj, aby nie przesadzić z nadmiarem tego typu ozdób. Przecież na wielkanocnym stole musi się zmieścić bardzo wiele pysznych potraw!
Przygotowując stół na śniadanie wielkanocne, warto sięgać do tradycji. Jednocześnie dobrze wykorzystywać także nowoczesne naczynia i rozwiązania, które ułatwią serwowanie potraw i ożywią aranżację stołu.
Odwiedź sklep internetowy Black Red White i poznaj naszą wielkanocną ofertę!