Przejdź do sklepu brw.pl

Światowy Dzień Żywności – w czym przechowywać żywność?

Czytaj
13.10.2022

Światowy Dzień Żywności – w czym przechowywać żywność?

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji zdradzimy Ci sposoby na takie przechowywanie produktów spożywczych, aby jak najdłużej zachowały świeżość. Wprowadź ideę zero waste do swojej kuchni!

Dzień Żywności - przechowywanie

Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności jest obchodzony 16 października. Został zainicjowany w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Dlaczego? Ma na celu wzrost świadomości społecznej dotyczącej głodu i niedożywienia w kontekście globalnym. W tym dniu są organizowane różne wydarzenia edukacyjne związane głównie z zapobieganiem marnowaniu żywności.

Banki Żywności

W latach 60. XX w. w Stanach Zjednoczonych powstał pierwszy Bank Żywności magazynujący ją, zamiast wyrzucać, i przekazujący potrzebującym. Z czasem inicjatywa dotarła do Europy i rozprzestrzeniła się, w 1993 r. trafiając do Polski. Powstawały u nas niezależne Banki Żywności, które w 1997 r. utworzyły Federację Polskich Banków Żywności. Co roku, 16 października, organizują konferencje, warsztaty i happeningi edukujące społeczeństwo w temacie globalnych problemów żywnościowych.

Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Żywności my również chcemy dołożyć swoją cegiełkę. Stąd pomysł na artykuł podpowiadający, jak przechowywać żywność, żeby jej nie marnować.

Jak przechowywać żywność?

Podobno ponad połowa wyrzucanej żywności pochodzi z prywatnych domów, nie z restauracji i innych tego typu miejsc. To wyraźny sygnał, że każdy z nas powinien tak planować zakupy, żeby jedzenie nie lądowało w koszu na śmieci z powodu utraty świeżości.

Termin ważności

Bardzo ważne jest kontrolowanie terminu przydatności produktów spożywczych. Jeśli kupujesz jedzenie z krótką datą ważności, zadbaj, aby zjeść je, zanim się zepsuje. Nie ma sensu zaopatrywać się w takie wiktuały z dużym wyprzedzeniem, na zapas.

Odpowiednia temperatura

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę? Przechowywanie żywności wymaga odpowiedniej temperatury. Owoce i warzywa mogą poleżeć przez kilka dni poza lodówką i nic im się nie stanie. Natomiast nabiał, taki jak jajka, mleko, sery, trzymaj w niskiej temperaturze. Zwłaszcza, gdy w mieszkaniu jest bardzo ciepło. Z kolei surowe mięso trzeba zamrozić, chyba że zamierzasz je ugotować lub usmażyć tego samego dnia, najpóźniej następnego.

W czym przechowywać żywność?

Trzecią istotną kwestią jest miejsce, w jakim umieścisz produkty spożywcze tak, aby nie straciły swoich walorów smakowych. Mamy tu na myśli nie tylko ich lokalizację w kuchni, lecz także pojemniki i organizery do przechowywania żywności.

Mięso i nabiał – tylko w lodówce!

Najlepsze pojemniki do przechowywania wędlin w lodówce to pojemniki próżniowe. Alternatywą jest owinięcie mięsa pergaminem, ale wtedy jego charakterystycznym zapachem mogą przejść inne produkty umieszczone w pobliżu. Dlatego warto zadać sobie trud znalezienia odpowiedniego pojemnika, który temu zapobiegnie. Mięso, które trafi do lodówki na krócej, włóż do zwykłych szklanych pojemników, w ostateczności plastikowych.

Nabiał również trzymaj w lodówce, aby zachować świeżość produktów. W przypadku jogurtów, serów pakowanych próżniowo, mleka itp. specjalne pojemniki do przechowywania nie są konieczne. Jednak nie odstawiaj do lodówki otwartego opakowania z serem. W tej sytuacji lepiej przełożyć ser do szczelnie zamkniętego pojemnika.

Produkty sypkie – zapomnij o chłodziarce!

Jeśli chodzi o produkty sypkie – kasze, ryże, makarony, cukier, mąkę, bułkę tartą – chłodziarka nie jest konieczna. Co więcej, wszelkie zmiany temperatury pokojowej im niestraszne. Zwykle mają długi termin ważności, więc przechowywanie ich nie powinno stanowić problemu. To samo dotyczy suszonych przypraw i ziół.

Sypkie produkty najlepiej umieścić w szklanych lub plastikowych pojemnikach. Firmowego opakowania nie zamkniesz szczelnie po pierwszym otwarciu. Z kolei papierowe, w jakich znajduje się np. mąka czy cukier, łatwo przesiąkną wilgocią, a ta – jak wiadomo – nie sprzyja przechowywaniu produktów sypkich.

Oleje i sosy

Własnoręcznie zrobione sosy warto ulokować w lodówce, podobnie jak olej lniany. Olejowi rzepakowemu, słonecznikowemu oraz oliwie z oliwek wystarczy temperatura pokojowa. Pamiętaj tylko, aby nie stawiać ich w pobliżu kaloryfera, piekarnika albo kuchenki.

Pojemniki do przechowywania żywności

Przedstawiamy kilka wybranych organizerów i pojemników do przechowywania żywności, dostępnych w ofercie sklepu internetowego Black Red White.

Organizer do lodówki Loft

ORGANIZER DO LODÓWKI LOFT

Organizer do lodówki Loft pomoże Ci utrzymać porządek i czystość w lodówce. BRW oferuje duży wybór takich pojemników w różnych rozmiarach. Przechowasz w nim mięso, sery, niektóre owoce i warzywa. Jagody, jabłka, winogrona czy czereśnie jak najbardziej możesz włożyć do chłodziarki. Kiwi, gruszki, cytrusy już niekoniecznie. Z warzywami też bywa różnie. Pomidory i cebula stronią od niskich temperatur, za to cukinia, brokuły i papryka czują się w nich całkiem dobrze.

Pojemniki Loft

POJEMNIKI LOFT

Pojemniki Loft świetnie nadają się do przechowywania sypkich produktów. Masz do wyboru kilka wariantów różniących się pojemnością, od 0,5 po 3,2 l. Transparentność pojemników sprawia, że nie trzeba ich podpisywać. Doskonale widzisz, co jest w środku – kasza, makaron, mąka czy bakalie.

Pojemniki Eco

POJEMNIKI ECO

Pojemniki Eco, na co zresztą wskazuje ich nazwa, są bardzo ekologiczne. Wykonano je z drewna i szkła. Drewniana pokrywka jest zaopatrzona w gumową uszczelkę, która chroni produkty znajdujące się w środku, spowalniając proces utleniania.

Pojemniki na przyprawy

POJEMNIKI NA PRZYPRAWY

Wiele przypraw ma piękne kolory, które warto wyeksponować w kuchni. Kolorowe przyprawy potrawom dodadzą smaku, a wnętrzu – wyrazu. Jak cieszyć się barwami przypraw? Umieść je w transparentnych pojemnikach, które postawisz na widoku. Idealnie sprawdzą się nasze pojemniki na przyprawy ze szkła i metalu o pojemności 128 ml każdy.

Lunchboksy Bento

LUNCHBOKSY BENTO

A co z jedzeniem, które chcesz zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy i zależy Ci na tym, aby jak najdłużej zachowało świeżość? Przyda Ci się lunchbox, np. Bento. Lunchboksy z tej kolekcji są bardzo funkcjonalne – pojemne, z wyjmowanymi przegródkami. Zmieszczą się w nich m.in. kanapki, owoce, ciastka. Co więcej, mają różne kolory. Różowe, zielone i niebieskie na pewno wpadną w oko Twojemu dziecku. Te bardziej stonowane możesz wziąć do pracy.

W artykule „Pomysł na lunchbox z Black Red White!” znajdziesz przepisy na pyszne potrawy, które zabierzesz ze sobą w lunchboksie, gdzie tylko zechcesz.

Więcej organizerów i pojemników do przechowywania żywności czeka na Ciebie w sklepie internetowym BRW. Zapraszamy!

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0