6 pomysłów na wegańskie dania wielkanocne
Czytaj6 pomysłów na wegańskie dania wielkanocne
Kuchnia roślinna podbija serca Polaków. Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania produktów zwierzęcych, wybierając zdrową dietę pozbawioną produktów zwierzęcych. Dziś podpowiadamy, jakie dania mogą pojawić się na wegańskim, wielkanocnym stole. Przedstawiamy potrawy wegańskie na wielkanoc!
Z naszego artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować wegańskie śniadanie wielkanocne?
- Jak zrobić wegański majonez?
- Jak przyrządzić żurek w wersji wegańskiej?
- Jak zrobić wegańską sałatkę jarzynową?
- Z jakich składników składa się wegańska wersja pasty jajecznej?
Poznasz także wiele innych wegańskich odpowiedników klasycznych wielkanocnych dań!
Święta Wielkanocne nieodłącznie kojarzą się z jajkami, żurkiem oraz białą kiełbasą. Są to potrawy oraz symbole, które zdecydowanie królują na świątecznym stole. Zmieniające się nawyki i świadomość żywieniowa sprawiają, że coraz więcej osób odrzuca jednak mięso i nabiał, decydując się na dietę wegańską. Czy to oznacza, że weganie muszą spędzać święta przy kostce tofu? Nic bardziej błędnego! Szeroki wybór produktów i umiejętność łączenia smaków pozwala łatwo odtworzyć świąteczne klasyki lub skosztować ich w odświeżonej wersji. Przedstawiamy pomysły na świąteczny stół w wersji wege!
Spis treści:
- Wegańska Wielkanoc – jak ułożyć wegańśkie menu na wielkanocne śniadanie?
- Zdrowe dania świąteczne, czyli wegański żurek
- Wegańskie dania na Wielkanoc – pasta bezjajeczna
- Świąteczne dania wegańskie – sałatka jarzynowa
- Wielkanocna przekąska – roladki z cukinii
- Zdrowe dania świąteczne – pasztet z selera
- Dania light na Wielkanoc – sernik jaglany na daktylowym spodzie
- Wegańska Wielkanoc
Powodów dla których warto wybrać dietę bezmięsną jest wiele. Sporo osób wskazuje względy etyczne oraz zdrowotne. Warto również pamiętać, że jest to także bardzo smaczny sposób odżywiania. Wbrew obiegowym opiniom, wegański jadłospis wcale nie musi być nudny i monotonny.
Co więcej, wybierając tę dietę, wcale nie trzeba rezygnować ze smaku ulubionych dań, gdyż kuchnia roślinna zna odpowiedniki niemal wszystkich z nich. Dotyczy to także potraw świątecznych. Żurek, pasztet czy też sernik można przygotować w wersji całkowicie bezmięsnej i jest to prostsze niż myślisz. Właśnie dlatego dziś prezentujemy kilka przepisów, o których warto pamiętać przygotowując wegańskie dania na Wielkanoc.
Zdrowe dania świąteczne, czyli wegański żurek
Jedną z najpopularniejszych zup wielkanocnych jest żurek. Tradycyjnie przygotowuje się go na wędzące i serwuje z dodatkiem białej kiełbasy lub pokrojonego w kostkę boczku. Na szczęście ugotowanie wegańskiej wersji tej zupy jest banalnie proste. Ten przepis powinien spodobać się również osobom, które pragną zaserwować swoim bliskim zdrowe dania świąteczne.
Składniki
- 2 l bulionu warzywnego
- 300 ml zakwasu żytniego
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki świeżego majeranku
- Kilka gałązek świeżego majeranku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- Kostka wędzonego tofu
Wykonanie:
Bulion warzywny wlej do dużego garnka. Dodaj do niego pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz suszony majeranek. Kiedy bulion zacznie się gotować, wlej do niego zakwas na żurek. Dodaj również chrzan i starte na tarce o drobnych oczkach ogórki.
Zupę gotuj na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut często mieszając. W międzyczasie podsmaż na złoty kolor drobno posiekaną cebulę. Tofu pokrój w kostkę i podgrzej na patelni razem z cebulą.
Żurek dopraw do smaku chrzanem, solą oraz pieprzem. Podawaj z przygotowanym wcześniej tofu oraz gałązkami świeżego majeranku.
Wegańskie dania na Wielkanoc – pasta bezjajeczna
O tym przepisie warto pamiętać nie tylko wtedy, gdy przygotowujesz wegańskie dania na Wielkanoc. Ta pasta kanapkowa będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnej pasty jajecznej. Charakterystyczny smak uzyskasz dzięki czarnej soli, w którą warto się zaopatrzyć, gdyż idealnie doprawi świąteczne dania wegańskie. Przepis możesz dostosować do swoim upodobań, dodając do niego np. ulubione orzechy, kiełki lub warzywa.
Składniki:
- 250 g tofu
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 50 ml wody
- 1 łyżka ostrej musztardy
- Pół łyżeczki czarnej soli
- Pęczek szczypiorku
- 2 duże pieczarki
- 2 łyżki oleju
- Świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmaż je na dwóch łyżkach oleju. Postaraj się, aby się dobrze zrumieniły. Odstaw je do przestygnięcia.
W malakserze zmiksuj ze sobą ciecierzycę oraz 200 g tofu. Dodaj musztardę oraz tyle wody, aby uzyskać gładką konsystencję. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem, podsmażonymi pieczarkami oraz pozostałym tofu rozdrobnionym przy pomocy widelca. Podawaj z ciemnym pieczywem i ulubionymi warzywami.
Świąteczne dania wegańskie – sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa gości na polskich stołach nie tylko od święta. Gdyby nie majonez, byłby to wręcz wzorcowy przykład wegańskiej potrawy. Na szczęście bez trudu można dziś kupić roślinny majonez, który jest znacznie zdrowszy niż oryginał. Właśnie dlatego przepis ten powinien zainteresować wszystkich, chcących zaserwować dania light na Wielkanoc.
Składniki:
- Pół niedużego selera
- 4 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- Puszka groszku konserwowego
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu roślinnego
- Łyżka musztardy sarepskiej
- Sól, świeżo mielony pieprz
- Szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaki, selera, pietruszki oraz marchewkę obierz ze skórki, a następnie ugotuj do miękkości w niedużej ilości wody. Warzywa odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
Wszystkie warzywa pokrój w równą, dosyć drobną kostkę. Wymieszaj w dużej misce z posiekanym szczypiorkiem oraz majonezem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Sałatka smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.
Wielkanocna przekąska – roladki z cukinii
Gotując świąteczne dania wegańskie, warto zaopatrzyć się w dobry blender, dzięki któremu z łatwością przygotujesz przeróżne pasty roślinne i kremy. Doskonale sprawdzą się nie tylko na kanapkach, ale także w prostych przekąskach na jeden kęs. Jedną z nich są roladki z cukinii, które będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnej przystawki z szynki. Nie zapominaj też o przyozdobieniu talerza. Za dekorację mogą posłużyć chociażby kiełki lub świeże zioła.
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- 200 g nasion słonecznika
- 3 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 ml wody
- Garść rzeżuchy
- Łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry. Oprósz je solą i odstaw na 20 minut. Następnie osusz je przy pomocy papierowego ręcznika i usmaż na patelni grillowej, tak aby lekko się zarumieniły z obu stron.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając aby się nie spaliły. Po przestudzeniu, zmiksuj je w blenderze na gładką masę, dodając wodę i oliwę z oliwek dla lepszej konsystencji. Do słonecznika dodaj drobno posiekane pomidory, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Na każdym z plastrów cukinii rozsmaruj porcję pasty słonecznikowej. Posyp rzeżuchą, a następnie zwiń ciasne roladki. Natychmiast podawaj.
Zdrowe dania świąteczne – pasztet z selera
Wegańskie dania na Wielkanoc powinny zasmakować nawet tym, którzy na co dzień nie stronią od mięsa. Jeśli Twoi bliscy nie mogą przekonać się do bezmięsnych potraw, zaserwuj im ten pasztet. Z pewnością wielu z nich nawet nie zorientuje się, że zajada wegańskie danie. Doskonałym dodatkiem do niego będzie żurawina lub konfitura z borówek. Jeśli jednak chcesz zaserwować bardzo zdrowe dania świąteczne, postaraj się aby sosy nie zawierały cukru i zbędnych dodatków.
Składniki:
- 1 duży seler
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- Woda z 1 puszki ciecierzycy
- Biała część z 1 pora
- Sól, pieprz
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- Pół łyżeczki suszonego oregano
- Pół szklanki bułki tartej
Wykonanie:
Cebulę i pora pokrój w cienkie plasterki, a następnie podsmaż na oliwie, aby zmiękły. Dodaj czosnek i pokrojonego w kostkę selera. Duś pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie zmiksuj je w malakserze w trybie pulsacyjnym. Uważaj, aby nie rozdrobnić warzyw zbyt mocno. Dodaj bułkę tartą i przyprawy.
W międzyczasie ubij wodę z ciecierzycy przy pomocy trzepaczki tak, aby uzyskać pianę. Następnie wmieszaj ją w masę selerową. Rób to stopniowo, aby nie utracić puszystości.
Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 35 minut – wierzch pasztetu powinien się ładnie zarumienić.
Dania light na Wielkanoc – sernik jaglany na daktylowym spodzie
Co oczywiste, na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Zwykle do ich przygotowania niezbędne są jaja i masło, jednak przygotowanie ich w wersji roślinnej wcale nie jest niewykonalne. Sernik bez nabiału? To także jest możliwe. Wystarczy sięgnąć po kaszę, która doskonale naśladuje jego smak i konsystencję. W ten sposób stworzysz wegańskie dania light na Wielkanoc, które z pewnością zasmakują całej rodzinie.
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki daktyli
- 0,5 szklanki orzeszków ziemnych
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- Łyżka oleju kokosowego
- Łyżka miodu
- Łyżka kakao
Masa jaglana:
- Szklanka surowej kaszy jaglanej
- 250 ml mleka owsianego
- 250 ml wody
- 400 ml śmietanki kokosowej
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 4 łyżki miodu
- Sok z 1 cytryny
- Skórka otarta z połowy cytryny
Dodatkowo:
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- Łyżka oleju kokosowego
- Skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie:
Rozpocznij od przygotowania spodu. Daktyle oraz orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na około godzinę. Wiórki kokosowe zmiksuj drobno, tak by powstała z nich mąka. Następnie odsącz daktyle z orzechami. Przełóż je do malaksera razem z mąką kokosową i pozostałymi składnikami na spód ciasta. Zmiksuj wszystko na gładką, jednolitą masę.
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź na nim masę daktylową, tak aby utworzyła równą warstwę. Wstaw na godzinę do lodówki.
Przygotuj masę jaglaną. Kaszę przepłucz na sitku, do momentu aż wypływająca z niej woda będzie czysta. Następnie przesyp ją do garnka, zalej wodą oraz mlekiem roślinnym i gotuj na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Przykryj garnek i odstaw na 20 minut, aby lekko przestygła. Po tym czasie przesyp kaszę do dużej misy. Dodaj do niej pastę waniliową, śmietankę kokosową, miód, sok oraz skórkę z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstego budyniu.
Masę jaglaną przełóż na przygotowany wcześniej spód. Wierzch ciasta oblej gorzką czekoladą rozpuszczoną razem z olejem kokosowym. Całość udekoruj skórką cytrynową. Ciasto włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
Wegańska Wielkanoc
Jak widzisz, dania wielkanocne przygotowanie zgodnie z dietą wegańską, mogą być równie smaczne, co ich tradycyjne odpowiedniki, a ich z pewnością przygotowanie nie sprawi Ci żadnego problemu. Wykonując klasyczne dania na bazie soczewicy lub tofu, możesz odtworzyć ulubione smaki, dodając charakterystycznych dla Wielkanocy przypraw. Wegańska Wielkanoc jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dodatkowym plusem jest fakt, że rezygnując ze świątecznych klasyków, wybierasz znacznie lżejszą dietę, co wiosną z pewnością świetnie wpłynie na Twoje samopoczucie i formę. Aby wielkanocne spotkania nabrały wyjątkowego charakteru, zobacz też nasz poradnik, jak elegancko nakryć do stołu.