4 sposoby na wiosenne porządki w kuchni
Czytaj4 sposoby na wiosenne porządki w kuchni
Chcesz, by kuchnia była miejscem, w którym przyjemnie spędza czas cała Twoja rodzina, gotując i jedząc wspólne posiłki? Zadbaj o porządek. Przyda się systematyczność i wyrobienie w sobie nawyku sprzątania po każdym posiłku, a także – odpowiednie akcesoria. Jakie rozwiązania pozwalają łatwo utrzymać porządek w kuchni oraz sprzyjają ergonomicznej organizacji przestrzeni?
Z naszego artykułu dowiesz się:
- Jak łatwo utrzymać porządek w Twojej kuchni?
- W jaki sposób właściwa organizacja pozwala na utrzymanie porządku w kuchni?
- Gdzie odkładać brudne naczynia i jak zadbać o czystość zlewu podczas mycia naczyń?
- Jakie organizatory powinny zawierać kuchenne szafki?
- Jak przechowywać przyrządy kuchenne?
- Co zrobić, aby często używane przedmioty były zawsze na swoim miejscu?
- Jak zorganizować funkcjonalną i łatwą do utrzymania w czystości przestrzeń kuchenną?
Kuchnia to jedno z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu. Codziennie przygotowujesz w niej posiłki oraz spędzasz czas w gronie pozostałych domowników. Funkcjonalna kuchnia powinna sprzyjać utrzymaniu porządku, a jednocześnie sprawiać, że wszystkie potrzebne przedmioty są na wyciągnięcie ręki. Gdzie trzymać ręczniki papierowe? Jak zadbać o czystość zlewu oraz jakie akcesoria pozwolą Ci na lepszą organizację kuchni? Przedstawiamy kilka sprawdzonych rozwiązań, dzięki którym porządek w kuchni stanie się łatwiejszy do utrzymania, a przygotowywanie posiłków jeszcze bardziej wygodne.
Spis treści:
- Wiosenne porządki w Twojej kuchni – co zrobić żeby były szybkie i sprawne?
- Czas na nowe porządki w kuchni – pojemniki i słoiki
- Aby wszystko było pod ręką – organizery i wkład do szuflady
- Coś ładnego z okazji wiosennych porządków w kuchni – nowy chlebak
- Segregacja śmieci bez wysiłku – specjalne kosze i zgniatarki
- Szybkie sposoby na sprzątanie – dobre nawyki i regularność
Wiosenne porządki w Twojej kuchni – co zrobić żeby były szybkie i sprawne?
Czy można coś zrobić, aby wiosenne porządki w kuchni przebiegły szybko i sprawnie? Tak! Możesz wprowadzić kilka ułatwiających życie patentów i zmienić dotychczasową organizację produktów spożywczych i kuchennych akcesoriów. Przekonaj się, jak prosto i z przyjemnością realizować swoje kulinarne marzenia – oto szybkie sposoby na sprzątanie w kuchni oraz sprawdzone patenty na łatwe utrzymanie porządku na co dzień.
Czas na nowe porządki w kuchni – pojemniki i słoiki
Rozsypana na blacie mąka, resztki przypraw zalegające w szufladzie, otwarta paczka makaronu, który wysypuje się w szafce… Jeśli znasz to z własnego doświadczenia, zacznij przechowywać suche i sypkie produkty w słoiczkach z zakrętką lub pojemnikach z tworzywa. Takie rozwiązanie pozwoli Ci nie tylko zapanować nad sypkimi produktami, ale także może stać się atrakcyjną aranżacją kuchennych półek.
Przezroczyste opakowania to wygodne rozwiązanie, dzięki któremu nie musisz zgadywać, czy w środku znajduje się kasza, czy bułka tarta. W dodatku zamykane pojemniki zapewniają łatwe wydobycie produktów w czasie gotowania, jak również chronią zawartość przed szybką utratą świeżości.
Lubisz przygotowywać domowe przetwory? Oprócz słoiczków z przykrywką przydadzą Ci się naklejki na słoiki. Jeśli napiszesz na nich datę przygotowania konfitury czy marynaty, będziesz wiedzieć, które przetwory należy zjeść wcześniej – to tani, a zarazem bardzo prosty sposób na porządki w kuchni i spiżarni!
Aby wszystko było pod ręką – organizery i wkład do szuflady
Jeśli dużo gotujesz, Twoja kuchnia zapewne przypomina „centrum dowodzenia”, którym kierujesz za pomocą kilku zestawów garnków, licznych przyborów i gadżetów, a także mniej lub bardziej skomplikowanych urządzeń. Przy takiej ilości sprzętów nic dziwnego, że może być Ci trudno utrzymać to wszystko pod kontrolą.
Nad nożami pomoże Ci zapanować drewniany stojak, a widelce oraz łyżki będą zawsze dobrze ułożone dzięki wkładowi do szuflad. W każdej chwili łatwo go wyjmiesz i umyjesz. Jeżeli urządzasz kuchnię na wymiar, pomyśl o dużej szufladzie na sztućce, w której zmieścisz oprócz sztućców większe przybory kuchenne.
Zabierając się za wiosenne porządki w kuchni, sięgnij po organizery, dzięki którym w trakcie gotowania zyskasz łatwy dostęp do niezbędnych przypraw i przyborów. Na ścianie w pobliżu kuchenki warto zainstalować reling z ażurowymi półkami ze stalowego drutu. Taki gadżet jest łatwy w czyszczeniu, a jednocześnie pozwala utrzymać porządek i zaoszczędzić miejsce w szufladzie.
Codzienne porządki w kuchni będą o wiele łatwiejsze, jeśli będziesz mieć pod ręką rolkę ręczniku papierowego. Zamiast chować go w szafce, umieść go na estetycznym stojaku (dobranym do stylu kuchni) lub na wieszaku półki relingowej.
Nawet jeśli masz zmywarkę, czasami musisz umyć coś pod kranem – np. kubek z porcelany, nóż czy drewnianą szpatułkę. Umyte naczynia i przybory możesz odkładać na zlewozmywak z ociekaczem, jednak wtedy na jego powierzchni pojawią się nieestetyczne zacieki od wody. Jeśli zatem chcesz ograniczyć porządki w kuchni do minimum, zainwestuj w ładną i praktyczną suszarkę do naczyń.
Coś ładnego z okazji wiosennych porządków w kuchni – nowy chlebak
Foliowym workom w kuchni mówimy zdecydowane „nie”. Są nieekologiczne i mało estetyczne, a co równie ważne bułki i chleb, które w nich chowasz, szybko wysychają. Na wiosnę możesz sobie sprawić nowy pojemnik na pieczywo, który nie przypomina już tych znanych sprzed lat. Designerski pojemnik z bambusa i czarnej stali, a może chlebak na nóżkach w stylu scandi – który będzie bardziej pasował do Twojej kuchni?
A skoro o pojemnikach mowa, na blacie roboczym warto postawić również metalowe puszki na cukier, kawę i herbatę. Takie wyposażenie kuchni pozwoli Ci uniknąć sytuacji, w której napoczęta kawa czy cukier wysypią się w szafce. Tym samym jest spora szansa, że wiosenne porządki w kuchni obędą się bez odkurzania wnętrza całej zabudowy meblowej.
Segregacja śmieci bez wysiłku – specjalne kosze i zgniatarki
Segregowanie odpadków wcale nie musi być trudne czy nieprzyjemne. Zamiast chować po kątach butelki, makulaturę lub zużyte opakowania, ułatw sobie porządki w kuchni, wykorzystując specjalne kosze do segregacji.
Dzięki różnym kolorom nikt z Twojej rodziny nie będzie miał wątpliwości, gdzie wyrzucić papier, szkło czy plastikowe opakowania. Kosze do segregacji są też na tyle wąskie, że można ustawić kilka obok siebie w kuchennej szafce lub piętrować je w niewielkiej spiżarni.
Jeśli interesują Cię szybkie sposoby na sprzątanie, z pewnością przyda Ci się również uchwyt na worki na śmieci montowany na drzwiach szafki kuchennej – taki pojemnik doskonale sprawdzi się w małej kuchni, w której każda szafka jest zapełniona garnkami, naczyniami i akcesoriami do sprzątania. Taki „kosz” nie ma ścianek, więc praktycznie się nie brudzi i szybko można go opróżnić, dzięki czemu porządki w kuchni będą jeszcze łatwiejsze niż do tej pory.
Zgodnie z zasadami prawidłowej segregacji śmieci – puszki i plastikowe butelki powinny zostać zgniecione przed wrzuceniem ich do worka. Zrobisz to łatwiej i szybciej, jeśli zaopatrzysz się w domową zgniatarkę puszek i butelek. Zgniecione w ten sposób opakowania zajmują bardzo mało miejsca, więc w rezultacie będziesz rzadziej wynosić śmieci i zużyjesz mniej worków.
Szybkie sposoby na sprzątanie – dobre nawyki i regularność
Kluczem do utrzymania czystej kuchni jest regularność. Jeśli za każdym razem po skorzystaniu ze zlewu czy kuchenki poświęcisz chwilę na sprzątanie, to wiosenne porządki w kuchni nie zajmą Ci zbyt dużo czasu.
Oto kilka trików i nawyków, które pomogą Ci w utrzymaniu perfekcyjnego porządku.
- Myj kuchenkę po każdym użyciu (świeży tłuszcz łatwiej usunąć), a przed „większym” gotowaniem wyłóż płytę folią aluminiową (dotyczy kuchenek gazowych).
- Po każdorazowym myciu naczyń usuń z odpływu resztki jedzenia i wytrzyj zlew do sucha.
- Używaj uniwersalnego płynu do mycia kuchni, którym wyczyścisz blat, kuchenkę i elementy ze stali nierdzewnej.
- Wyrób w sobie nawyk częstego przecierania wnętrza lodówki i mikrofalówki (do mycia możesz używać specjalnych ściereczek).
- Większość produktów w lodówce przechowuj w zamykanych pojemnikach z tworzywa sztucznego i woreczkach strunowych.
- Podczas przyrządzania dań w piekarniku zawsze wykładaj dno brytfanki papierem do pieczenia.
- Fronty kuchenne łatwo wyczyścisz za pomocą miękkiej ściereczki i płynu do mycia szyb.
- Korzystaj z naczyń wielofunkcyjnych, które nadają się do lodówki, zamrażarki, piekarnika i mikrofalówki – to oszczędność czasu i mniej mycia.
- Resztki chleba z wnętrza tostera łatwo wydobędziesz za pomocą płaskiego pędzelka.
- Aby wyczyścić trudno dostępne miejsca (np. przy płycie kuchenki), owiń płaski nóż wilgotną ściereczką i wsuń go do szczeliny.
Przed Tobą generalne porządki? Więcej porad dotyczących sprzątania znajdziesz tutaj: „Czym myć okna” oraz „9 sposobów na porządek w szafie”.