Wspólne gotowanie w domu! Plus pyszny koktajl na odporność
CzytajWspólne gotowanie w domu! Plus pyszny koktajl na odporność
Rodzinne gotowanie może okazać się doskonałą zabawą zarówno dla Ciebie, jak i dla Twoich dzieci. W jaki sposób zachęcić pociechy do wspólnego pichcenia, kiedy wszyscy spędzacie cały dzień w domu? Przedstawiamy pomysły na wspólne gotowanie!
Z naszego artykułu dowiesz się:
- Jak wspólne gotowanie wpływa na budowanie relacji?
- Dlaczego wspólne jedzenie zbliża?
- Co jest potrzebne do przygotowania dania razem z dziećmi?
- Jakie przepisy wybrać do wspólnego gotowania?
- Jak zorganizować dziecku bezpieczne i ciekawe warsztaty kulinarne?
- Jak wspólnie szukać nowych smaków?
Dodatkowo przedstawiamy garść kulinarnych inspiracji i gotowych przepisów, które możesz wykorzystać podczas wspólnego przygotowywania potraw.
Spis treści:
- Wspólne gotowanie – świetny pomysł na wolne popołudnie!
- Rodzinne gotowanie w domu – dlaczego warto?
- Co zyskują dzieci, gotując razem z rodzicami?
- Powtórka ze szkolnych lekcji w czasie rodzinnego gotowania
- Wspólne gotowanie: jak zachęcić dzieci do zabawy w kuchni?
- Rodzinne gotowanie: wzmacniające koktajle
- Rodzinne gotowanie – na śniadanie i kolację
- Wspólne gotowanie – obiad dla całej rodziny
- Gotowanie w domu – szybki deser
Wspólne gotowanie – świetny pomysł na wolne popołudnie!
Twoja cała rodzina musi spędzić cały dzień bez wychodzenia z domu? Dzieci się nudzą albo najchętniej spędziłyby większość czasu przed telewizorem, tabletem lub telefonem? Czas zaproponować im inną rozrywkę. Zaaranżuj rodzinne spotkanie w… kuchni i zorganizuj rodzinne gotowanie! Wspólne przygotowanie posiłków doskonale buduje więzi i jest doskonałą okazją, aby świetnie bawić się w rodzinnym gronie (a przy okazji oderwać najmłodszych od Internetu).
Wspólne przygotowanie potraw oraz dzielenie się posiłkiem jest jednym z fundamentalnych ludzkich doświadczeń i ma ogromne znaczenie w budowaniu relacji, również z najbliższymi. Jedzenie kojarzy się z przyjemnością oraz spokojem. Podczas wspólnego gotowania możecie podzielić się zadaniami i sprawdzić, jak funkcjonujecie jako zespół. Gotować można w kuchni lub podczas pikniku na świeżym powietrzu. To niezwykle miła propozycja wspólnego spędzania czasu w weeekend lub po południu.
Rodzinne gotowanie w domu – dlaczego warto?
Samodzielne przygotowywanie posiłków ma ogrom zalet. Dla wielu osób to idealny sposób na zrelaksowanie się i zapomnienie o problemach dnia codziennego. Skupiając się na siekaniu lub mieszaniu, z łatwością oderwiesz myśli od spraw codziennych i pozbędziesz się stresu.
Dodatkowo, gotowanie w domu jest fantastyczną okazją do zacieśnienia rodzinnych więzi. Postaraj się zaangażować bliskich w ten proces, a przekonasz się, że jest to fantastyczna zabawa. Nie tylko szybciej poradzicie sobie z pracą, ale też będziecie mieli szansę na rozmowę i żarty. Dodatkowo możecie poznać swoje upodobania kulinarne i porozmawiać z dziećmi na temat zdrowych nawyków żywieniowych.
Należy również pamiętać, że domowe posiłki są znacznie zdrowsze od sklepowych „gotowców”. Gotowanie w domu to dobry pretekst do tego, by urozmaicić codzienną dietę w zdrowe składniki. W ten sposób możesz też ograniczyć kaloryczność posiłków (pod warunkiem, że zdecydujesz się na dania gotowane albo pieczone, a nie – smażone), przemycić do codziennej diety więcej warzyw oraz wyeliminować większość konserwantów i niezdrowych dodatków.
Co zyskują dzieci, gotując razem z rodzicami?
Nie od dziś wiadomo, że dzieci uczą się przez naśladownictwo dorosłych. Właśnie dlatego powinnyśmy możliwie jak najczęściej pokazywać im, że wspólne gotowanie jest doskonałym sposobem na spędzenie wolnego czasu i zrobienie czegoś własnymi rękami. Satysfakcja z przyjmowania pochwał odnośnie przygotowanej przez siebie potrawy z pewnością będzie powodem do dużej radości dla małych kucharzy.
Mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, jak istotny walor edukacyjny może nieść gotowanie. I nie chodzi tutaj wyłącznie o rozwijanie umiejętności manualnych. Rodzinne gotowanie to także świetna okazja, aby wprowadzić malucha w świat matematyki, ucząc go miar, wag oraz przeliczników. Poświęć chwilę na to, aby pokazać dziecku, jak działa waga i w jaki sposób powinno się nią obsługiwać. Sprawdźcie wspólnie, ile gramów mieści się w szklance i jak zmienią się te wartości w zależności od użytego produktu. Taka wiedza przyda się zarówno maluchom, jak i dorosłym.
Przypominamy rodzicom i dzieciom, że:
Przypominamy rodzicom i dzieciom, że:
1 szklanka = 250ml 1 łyżka = 15ml 1 łyżeczka = 5ml 10 g = 1 dag 100 g = 10 dag 1000 g = 1 kg 1 l = 1000 ml
Starsze dzieci możemy w podobny sposób zaznajomić z ułamkami i proporcjami. Podzielcie owoce i warzywa na części, porównując je względem siebie. Zastanówcie się również, w jaki sposób powinny zmienić się ilości składników, jeśli w przepisie zamiast dwóch jajek użyjecie czterech lub wykorzystacie o połowę mniejszą blaszkę. Twoja pociecha nawet nie zorientuje się, że właśnie odrabia zadanie z matematyki.
Domowe warsztaty kulinarne to także okazja, aby rozwinąć u dzieci takie cechy jak poczucie odpowiedzialności za wykonywaną pracę oraz cierpliwość, która jest potrzebna, aby przygotować pełnowartościowy i smaczny posiłek. Nieważne czy są to kluski leniwe, sałatka czy naleśniki.
Powtórka ze szkolnych lekcji w czasie rodzinnego gotowania
Ponadto, gotowanie w domu może stać się idealną okazją do nauki czytania (również ze zrozumieniem) oraz pogłębienia zdolności analitycznych. Będzie to również idealny pretekst do tego, aby opowiedzieć dziecku nieco o reakcjach chemicznych i fizycznych.
Opowiedz dziecku o tym, że po dodaniu do ciasta proszku do pieczenia lub sody zaczyna wytwarzać się w nim dwutlenek węgla, który sprawia, że pięknie wyrasta, a po upieczeniu zostawia po sobie maleńkie dziurki.
A może przekonacie się wspólnie, że nie tylko temperatura ścina białko? Podpowiadamy: podobny efekt osiągniecie wykorzystując sok z cytryny lub limonki.
Dodatkowo Twoja pociecha będzie mogła dowiedzieć się więcej o zasadach zdrowego odżywiania. Każdego dnia możecie wybrać gwiazdę posiłku, o której dowiecie się nieco więcej. Czy Twoje dzieci wiedzą, że jajka doskonale wpływają na wzrok, a marchew sprawia, że nasza skóra ma ładny kolor? Nabiał zawarty w mleku i serze wzmacnia kości. Z kolei białko sprawia, że najmłodsi rosną szybciej. Już samo wyszukiwanie takich ciekawostek na temat popularnych produktów może stać się doskonałą zabawą.
Pamiętaj także, iż zabawa w kuchni jest też cenną lekcją samodzielności. Jeśli nauczysz malucha przygotowania mniej lub bardziej skomplikowanych posiłków, możecie na tym tylko skorzystać. Nie wspominając już o tym, że masz szansę doczekać się wspaniałej niespodzianki w postaci śniadania lub obiadu wykonanego przez Twoją pociechę.
Wspólne gotowanie: jak zachęcić dzieci do zabawy w kuchni?
Aby rodzinne gotowanie kojarzyło się dzieciom z przyjemnością i świetną zabawą, należy odpowiednio podejść do tego zadania. W końcu nie chcesz zamienić tych chwil w kolejny, niezbyt miły obowiązek. Potraktuj każde zadanie jako zabawę, a gwarantujemy, że i Ty będziesz chętniej spędzać czas w kuchni.
Niezwykle istotnym jest rozmowa z dzieckiem. Wspólne gotowanie to świetna okazja, aby zapoznać swoją pociechę z rodzinnymi historiami i anegdotkami. Możesz też w prosty sposób przekazać im ciekawe informacje o pochodzeniu i wykorzystaniu poszczególnych produktów.
Czy wiecie, że sól była kiedyś walutą i stąd wzięło angielskie słowo „salary”? A może słyszeliście o tym, że miód jest jedynym produktem spożywczym, który nigdy się nie psuje, a nawet ten znaleziony w piramidach nadaje się do spożycia? Jeśli gotowanie zamienisz w ciekawe lekcje, dzieci same chętniej zaczną pojawiać się w kuchni.
Pamiętaj, aby przydzielać maluchom zadania na miarę ich możliwości. Pozwól im być samodzielnymi, a bardzo szybko zobaczysz efekty. Obranie banana, podzielenie czosnku na ząbki lub porwanie sałaty nie powinno sprawić problemów nawet najmłodszym. Starsze dzieci mogą zająć się krojeniem i obieraniem warzyw za pomocą noży z zaokrąglonym czubkiem lub obieraczek. Dzieci będą też świetnie bawić się zagniatając i mieszając różnego rodzaju masy – w końcu to fantastyczna okazja, aby nieco nabałaganić.
Przy okazji możecie zmienić gotowanie w mały turniej – podzielcie się na drużyny i sprawdźcie, kto lepiej wykona wszystkie zadania. Przegrani będą musieli zająć się zmywaniem naczyń.
Rodzinne gotowanie: wzmacniające koktajle
Posiłki przygotowywane w domu powinny być przede wszystkim zdrowe. Dlatego też warto wyrobić w sobie nawyk picia zdrowych koktajli, które wzmocnią naszą odporność i dostarczą nam sporą dawkę substancji odżywczych. Szczególnie warto uwzględnić je w diecie dzieci, gdyż są prostym sposobem na przemycenie do ich diety cennych warzyw i owoców.
Szpinakowo-imbirowy koktajl na odporność
- 1 banan
- Garść liści szpinaku
- 4 cm korzenia imbiru
- Świeże liście mięty
- 2 plastry cytryny
- 100 ml soku pomarańczowego
Koktajl na odporność z buraka
- 1 mały, ugotowany burak
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 2-3 cm świeżej kurkumy
- Garść aronii
- 100 ml soku jabłkowego
Koktajl z kapusty i mango
- 1 szklanka jeżyn
- Szklanka czerwonej kapusty
- 1 mango
- 1 pomarańcza
- 100 ml wody
W każdym wariancie wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki i umieść je w misie blendera. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby rozcieńcz większą ilością płynu.
Rodzinne gotowanie – na śniadanie i kolację
Każda pora dnia może być doskonałą okazją do wspólnego spędzenia czasu w kuchni. Z czasem to dzieci mogą zacząć przygotowywać samodzielnie posiłki dla rodziców. W końcu nie muszą być to szczególne wyszukane potrawy. Wystarczy prosta sałatka, sycąca owsianka lub wesołe kanapki, na których dzieci ułożą fantazyjne kształty.
Wesołe kanapki
- Ciemne pieczywo pełnoziarniste
- Masło
- Sałata
- Ser żółty
- Pomidor
- Jajko ugotowane na twardo
- Rzodkiewka
- Szynka drobiowa
- Szczypiorek
Pieczywo posmarujcie masłem i ułóżcie na nich liście sałaty. Pozostałe składniki ułóżcie tak, aby utworzyć wesołe wzory np. zwierzęta, samochody lub kwiaty.
Wspólne gotowanie – obiad dla całej rodziny
Organizując rodzinne gotowanie koniecznie wybieraj przepisy, z którymi poradzą sobie dzieci. W tym wypadku idealnie sprawdzą różnego rodzaju placuszki i racuchy. Do zrobienia tych z przepisu poniżej możecie wykorzystać ugotowane ziemniaki ze wczorajszego obiadu. Będzie to świetna okazja, aby porozmawiać z dziećmi na temat ruchu zero waste.
Placuszki z ziemniaków i szpinaku
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duże jajko
- 50 g mąki pszennej
- 80 g sera żółtego
- 100 g świeżego szpinaku
- 30 g migdałów w płatkach
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do nich posiekane migdały, ser żółty, jajko, mąkę oraz z grubsza posiekany szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć jednolitą masę, a następnie poproś dzieci o uformowanie kotlecików. Ty zajmij się smażeniem lub powierz to zadanie nastolatkom.
Gotowanie w domu – szybki deser
Aby dzieci poczuły się pewniej w kuchni, możesz całkowicie pozostawić im zrobienie deseru. W tym wypadku lepiej będzie postawić na wyjątkowo proste przepisy, które nie wymagają pieczenia i wykorzystania skomplikowanych technik cukierniczych. Wręcz idealnie sprawdzi się sałatka owocowa, która jest zdrowa i zawsze wszystkim smakuje.
Sałatka owocowa
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- Garść winogron
- 1 gruszka
- 2 kiwi
- Łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- Świeże listki mięty
Wszystkie składniki pokrój i wymieszaj w dużej misce. Skrop je sokiem z cytryny oraz miodem. Dodaj listki mięty i dokładnie wymieszaj. Podawaj po około 15 minutach.
Pamiętaj, że gotowanie z dziećmi jest niezwykle ważnym doświadczeniem, które buduje rodzinne więzi oraz uczy samodzielności. Nawet jeśli przygotowanie posiłku razem z maluchami zajmuje więcej czasu i wiąże się z nieco większym niż zwykle bałaganem, nie warto zamykać przed nimi kuchennych drzwi. To co zyskujecie, jest znacznie cenniejsze niż kilka dodatkowych talerzy do zmycia.