Zupa krem! Przepis na szybki i zdrowy posiłek
CzytajZupa krem! Przepis na szybki i zdrowy posiłek
Co powinno wyróżniać obiad idealny? Musi być zdrowy i szybki do zrobienia, a do tego niedrogi oraz wykonany z łatwo dostępnych składników. No i oczywiście powinien zasmakować wszystkim członkom rodziny. Zupa krem spełnia wszystkie z tych wymogów. Sprawdź nasze niezawodne przepisy na obiady, które zachwycą każdego domownika.
Zapraszamy do lektury!
Z tego wpisu blogowego dowiesz się:
- jak przygotować zdrowe zupy-krem,
- kiedy zupa krem z blendera to dobry pomysł,
- z czego robić kremowe zupy.
Spis treści:
- Jak przygotować zupę krem – wprowadzenie
- Pomarańczowy zawrót głowy, czyli zupa krem z dyni
- Groszkowa zupa krem — przepis na wiosnę na talerzu
- Zupa krem z pomidorów wariacją na temat tradycyjnej pomidorówki
- Zupa krem z cukinii sposobem na wykorzystanie dorodnego kabaczka
- Jak odczarować brokuły, czyli zupa krem z brokułów z serem gorgonzola
- Przepis na najsmaczniejszy zupy krem – jak dobrać składniki, by smak zupy był niezapomniany?
Jak przygotować zupę krem – wprowadzenie
Zupy od dawien dawna królują na polskich stołach. Rosół, krupnik czy ogórkowa to klasyka, do której bardzo chętnie wracamy. Tego typu posiłki są źródłem wielu witamin, a dodatkowo zawierają mnóstwo składników odżywczych oraz niewiele kalorii, dlatego sprawdzają się w nawet najbardziej wymagającej diecie.
Jednak nawet najsmaczniejsze babcine przepisy mogą się znudzić. Co zrobić, gdy chcesz nieco odświeżyć klasyczne receptury lub przetestować kilka nowych smaków? Wypróbuj zupy krem, które są idealnym polem do kuchennych eksperymentów.
Pomarańczowy zawrót głowy, czyli zupa krem z dyni
Dynia może okazać się naprawdę kłopotliwym warzywem. Jest duża, twarda i nie do końca wiadomo, co z nią zrobić. Dodatkowo wielu uważa, że warzywo to jest po prostu mdłe. Wszystkie te problemy rozwiązuje zupa krem z dyni. Zwłaszcza ta pikantna, z dodatkiem aromatycznego imbiru, skradnie serca wszystkich domowników. Gdy jej spróbujesz, dynia zacznie zdecydowanie częściej gościć w Twoim koszyku z zakupami.
Składniki:
- około 1 kg dyni
- 500 ml bulionu jarzynowego
- 2 cm korzenia imbiru
- pół szklanki soku z pomarańczy
- 125 ml śmietanki kremówki
- oliwa z oliwek do smażenia
- imbir w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię dokładnie umyj i usuń z niej wszystkie pestki. Następnie obierz ją ze skórki i pokrój w kostkę. Obrany imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przez ok. minutę przesmaż na niej starty imbir. Po tym czasie na patelnię dołóż dynię i smaż wszystko razem przez kilka minut, aż warzywo delikatnie się zrumieni.
Podsmażoną dynię z imbirem przełóż do garnka. Dodaj szczyptę soli i pół łyżeczki imbiru w proszku. Dolej sok pomarańczowy. Następnie całość dopełnij bulionem, tak aby warzywa były całkowicie przykryte. Wszystko gotuj do miękkości.
Kiedy dynia będzie całkowicie miękka, dodaj śmietankę i zblenduj zupę na gładki krem. W tym celu idealnie sprawdzi się małe AGD – blender lub robot kuchenny. Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli chcesz nieco zmniejszyć kaloryczność zupy, kremówkę zastąp mleczkiem kokosowym. Zupę możesz podawać z grzankami bądź prażonymi ziarnami słonecznika.
Groszkowa zupa krem — przepis na wiosnę na talerzu
Nie ma nic lepszego niż powiew wiosny w środku zimy. Możesz go poczuć, gotując groszkową zupę krem. Przepis jest bardzo łatwy i szybki. Jeśli w sklepowej zamrażarce nie znajdziesz mrożonego groszku, możesz wykorzystać ten z puszki. Do roboty!
Składniki:
- 800 g zielonego groszku
- litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g śmietany 18%
- pół cytryny
- 2 gałązki świeżej mięty
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. W wysokim garnku podsmaż je na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy. Następnie wsyp do garnka cały groszek i zalej wszystko bulionem. Dodaj miętę. Gotuj na małym ogniu, aż groszek będzie miękki.
Kilka minut przed końcem gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj również wyciśnięty sok z połówki cytryny. Wyjmij z garnka gałązki mięty i zabiel zupę przygotowaną wcześniej śmietaną. Całość zblenduj na gładki krem.
Krem z groszku najlepiej smakuje podany z groszkiem ptysiowym. Jeżeli chcesz, aby zupa nabrała jeszcze bardziej wiosennego charakteru, udekoruj ją ziołami lub kiełkami warzyw.
Zupa krem z pomidorów wariacją na temat tradycyjnej pomidorówki
W niedzielę rosół, w poniedziałek pomidorowa… Brzmi znajomo? Jeżeli chcesz coś zmienić w swojej kuchni, przygotuj zupę krem z pomidorów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom oraz kilku łatwo dostępnym składnikom przeniesiesz się z polskiego domu wprost do słonecznej Italii. Od teraz poniedziałki będą Ci się kojarzyły z pyszną, włoską ucztą.
Składniki:
- dwie puszki pomidorów bez skórki (w sezonie 6 dużych, dojrzałych pomidorów)
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kulka sera mozzarella
- pęczek świeżej bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory z puszki przełóż do miski i zblenduj na jednolitą masę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. W wysokim garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie cebulę i czosnek podsmaż na złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz zioła prowansalskie i smaż jeszcze przez chwilę.
Do garnka wlej bulion i zmiksowane pomidory. Gotuj przez kilka minut. Zupę dopraw solą i pieprzem wedle własnych upodobań. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj drobno posiekaną bazylię. Zostaw kilka gałązek do dekoracji.
Gotową zupę przelej do miseczek. Wrzuć do środka pokrojoną w kostkę mozzarellę, a na wierzch połóż gałązkę świeżej bazylii.
Zupa krem z cukinii sposobem na wykorzystanie dorodnego kabaczka
Masz w domu cukinię i zastanawiasz się, co z niej zrobić? Na szczęście pomysłów na dania z wykorzystaniem tego warzywa jest sporo. Jednym z nich jest smaczna i pożywna zupa krem z cukinii, która będzie zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla placków smażonych na głębokim tłuszczu.
Składniki:
- około 1 kg cukinii
- litr bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 g śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki prażonych pestek z dyni
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj i osusz. Pokrój ją w ok. 1,5-centymetrową kostkę. Obierz ziemniaki i również pokrój je w kostkę. Dość drobno posiekaj cebulę i czosnek.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Wsyp cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz pokrojoną cukinię. Smaż wszystko razem przez ok. pięć minut.
Do garnka wlej przygotowany bulion i doprowadź go do wrzenia. Dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj całość, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Wtedy zblenduj zupę na gładki krem. Zupę zabiel śmietaną i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gorący krem przelej do miseczek i posyp drobno posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.
Jak odczarować brokuły, czyli zupa krem z brokułów z serem gorgonzola
Brokuły – mimo że bardzo zdrowe, nie każdemu smakują. Jeśli z jakiegoś powodu unikasz tego warzywa, popełniasz duży błąd. „Zielony kalafior” jest źródłem wielu witamin, a odpowiednio przygotowany ma naprawdę bogaty smak. Zupa krem z brokułów to idealny sposób na nową odsłonę tego warzywa. Dzięki dodatkowi wyrazistej gorgonzoli stanie się przebojem w Twojej kuchni.
Składniki:
- 1 duży brokuł
- litr bulionu warzywnego
- 150 g sera gorgonzola
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Brokuł bardzo dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki. W garnku podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj różyczki brokułu. Smaż całość przez minutę.
Warzywa zalej gorącym bulionem. Gotuj do momentu, aż brokuły zmiękną. Uważaj, aby nie przegotować brokułu, bo straci swój zielony kolor. Zdejmij zupę z ognia, a następnie dodaj pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz posiekane gałązki świeżej bazylii. Całość zmiksuj w blenderze na gładki krem. Zupę dopraw do smaku pieprzem i solą. Krem z brokułów możesz podawać z grzankami czosnkowymi.
Aby zupa wyszła idealnie kremowa, potrzebujesz naprawdę dobrego blendera. Na co zwracać uwagę, kupując tego typu sprzęt? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym poradniku „Jaki blender wybrać?”.
Przepis na najsmaczniejszy zupy krem – jak dobrać składniki, by smak zupy był niezapomniany?
Zupa krem to uniwersalne danie, które jest szybkie i proste w przygotowaniu, a podasz je zarówno rodzinie w dzień powszedni, jak i gościom z okazji wyjątkowego przyjęcia. Zupę krem przygotowuje się z pomocą blendera i tylko od Ciebie zależy, jakie składniki wykorzystasz. Sery pleśniowe, serek mascarpone, przecier ze świeżych pomidorów, groszek ptysiowy, ząbek czosnku, pestki dyni? Wybór składników na zupy kremy zależy od Twoich kulinarnych zdolności oraz pomysłów! Warto pamiętać o miękkości warzyw – twarde warzywa zmiękną po dłuższym gotowaniu (zwłaszcza jeśli korzystamy z marchewki czy ziemniaków). Pokrój na plasterki czosnek, posiekaj w kostkę cukinię, użyj łyżki masła. Całość zalewamy wodą, otrzymując gorący bulion. Możemy dodać mleko lub śmietanę, a następnie miksujemy za pomocą blendera na gładką masę, czyli gęsty krem. Całość warto doprawić do smaku, wybierając różnorodne przyprawy (np. sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy). Zupy kremy z marchewki lub brokuła polecamy jeść z chrupiącymi grzankami. Kremy tego typu są pyszne, zdrowe i błyskawicznie się je przygotowuje. Mamy nadzieję, że wśród nowych przepisów, które przedstawiliśmy w dzisiejszym tekście, uda Ci się znaleźć coś dla siebie! Udanego gotowania!