KADAX KOCIOŁEK ŻELIWNY 10L MYŚLIWSKI GARNEK NA OGNISKO GRILL DO PIECZONEK

Kociołek myśliwski Hagen to produkt, który sprawi, że posiłki na łonie natury mogą stać się prawdziwymi ucztami.

Krokiem koniecznym dla przygotowania idealnej potrawy, jest wypalenie kociołka przed jego użyciem – zabieg ten uodporni go także na korozję.By tego dokonać musisz oczyścić naczynie, a następnie natrzeć je olejem spożywczym z obu stron. Następnie kociołek należy wypełnić wodą i umieścić nad ogniem na około 30 minut, a po jego wystudzeniu – opróżnić i osuszyć. Zabieg ten warto powtarzać przed każdym użyciem.


Kociołek myśliwski - tradycyjny smak ulubionych potraw

WYTRZYMAŁY - kociołek myśliwski to naczynie, które stworzono z doskonałej jakości żeliwa. Dzięki temu jedzenie, które w nim przygotujesz, zachowa idealną temperaturę. Będzie on także odporny na zarysowania czy stłuczenia.

POJEMNY - kociołek dostępny jest w dwóch wariantach pojemnościowych: 7 oraz 10 litrów. W zależności od Twoich potrzeb lub tego, ile osób zamierza przy nim ucztować, możesz wybrać idealny wariant.

WYDAJNY - czynnikiem mającym realny wpływ na przygotowanie posiłku jest idealnie dopasowana pokrywka. Jej zastosowanie pozwoli Ci na poprawne i szybkie przyrządzenie ulubionej potrawy jednogarnkowej.

STABILNY - ogromną zaletą kociołka są trzy nóżki, na których wspiera się jego konstrukcja. Umożliwią Ci one bezpieczne umieszczenie naczynia nad paleniskiem lecz w razie potrzeby możesz bez trudu je odkręcić.

EFEKTOWNY - kociołek myśliwski jest niezwykle efektownym elementem wyposażenia kempingowego. Wszystkie jego elementy wykonane zostały z najwyższą precyzją. Całość designu dodatkowo umili czas na świeżym powietrzu


SPECYFIKACJA:

  • Kociołek myśliwski
  • Materiał wykonania: żeliwo
  • Pojemność: 10 L
  • Szerokość: 35 cm
  • Wysokość: 50 cm
  • Wymiary garnka: 35 x 22 cm
  • Wysokość nóżek: 14cm
  • Waga: 13,5 kg

SKŁAD ZESTAWU:

  • Pojemny garnek
  • Pokrywa z uchwytem i otworem
  • Uchwyt dociskający pokrywę
  • Trzy stabilne nóżki

Jak korzystać z kociołka myśliwskiego Kilka przydatnych rad

PRZYGOTOWANIE KOCIOŁKA

  • Kociołek należy wypalić na otwartym palenisku
  • Następnie dokładnie umyć, napełnić czystą wodą i umieścić nad paleniskiem
  • 2-3 razy zagotować wodę, co pozwoli na pozbycie się wszelkich pozostałości poprodukcyjnych
  • Umyć produkt pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie opłukać i dokładnie wysuszyć
  • Natłuścić tłuszczem jadalnym w celu stworzenia powłoki ochronnej

UŻYTKOWANIE KOCIOŁKA

  • Pod naoliwionym i napełnionym kociołkiem rozpalić ognisko
  • Odpowiednio dokręcić pokrywę kociołka
  • Używać wyłącznie suchego drewna, węgla drzewnego lub brykietu z węgla drzewnego
  • NIE WOLNO UŻYWAĆ – chemicznych paliw, sklejek, płyt wiórowych, koksu, węgla kamiennego, śmieci
  • Po zakończeniu gotowania gruntownie oczyścić, osuszyć i zakonserwować kociołek tłuszczem

WŁAŚCIWOŚCI ŻELIWA

  • Żeliwo, z którego wykonany jest kociołek, jest bardzo wrażliwe na różnice temperatur, co oznacza, że kociołek należy rozgrzewać stopniowo
  • Rozgrzanego kociołka nie wolno zalewać zimną wodą
  • Nie należy zostawiać kociołka w wilgotnym środowisku
  • Nie należy nadmiernie obciążać urządzenia